Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Kľúčovou dierkou do hradnej kuchyne

Potraviny do hradnej kuchyne sa dopĺňali formou naturálnych dávok obyvateľov, ktorí žili v poddanských dedinách patriacich k Oravskému hradu.

Jednotlivé obce mali predpísané dávky, ktoré museli odovzdávať na štyri kantory (termíny). Baranov, jarabice, ryby (pstruhy, lipne, hlavátky), zajace a inú divinu, teľatá, voly, ošípané, sliepky, husi, vajcia a maslo natopené v holbách museli odovzdať na kantor svätojurský (24. apríla), svätojánsky (24. júna), svätomichalský (29. septembra) a vianočný (25. decembra).

Dochovaný inventár, medený riad – panvice na pečenie, mažiare, veľké a malé kotlíky, rôzne ražne, rošty, sitká, dbanky na mútenie masla, pokrievky, železné a drevené varechy, drevené korytá na cesto, drevené taniere a nože zo 17. storočia svedčia o tom, že na hrade jedlu venovali náležitú pozornosť. V zbierkovom fonde Oravského múzea sa do súčasnosti zachoval i mechanický viacražňový rošt, na ktorom sa pieklo viacero kusov mäsa naraz.
Najčastejšie sa konzumovalo mäso hovädzie, ale i baranie, kozie, bravčové, jelenie, zajačie a hydina. Najobľúbenejšie bolo hovädzie mäso varené s chrenom alebo petržlenom. K nemu sa podávali prívarky alebo omáčky rôznych chutí (žltá – dochutená šafránom, sivá – pripravená z čierneho uvareného chleba, zelená – z listov chrenu, petržlenu alebo žeruchy). Výnimkou neboli omáčky sladké, napríklad jablčné, dochutené medom a ovocím. Obyvatelia hradu konzumovali i vnútornosti a mäsové výrobky (paštéty, šunku, klobásy). Pozornosť venovali dochucovaniu jedál – šafránom, rascou, čiernym korením, majoránkou, estragónom (palinou), cibuľou, cesnakom, ďumbierom (zázvorom), klinčekmi, škoricou a muškátovým kvetom. Mäso skladovali nasolené v sudoch. Žiadne pramene sa však nezmieňujú o polievkach. V tomto období už môžeme hovoriť o kysnutom chliebe, ktorý si podkladali pod mäso a jedli ho tak, aby si nezašpinili odev, pretože taniere sa používali len na servírovanie (dezertné taniere sú vynálezom až neskoršieho obdobia). Chlieb namáčali do omáčok a polievku, keď sa objavila na jedálnom lístku, pili z misiek. Zemiaky, ako príloha, sa stali známymi až od 18. storočia.

Skryť Vypnúť reklamu

Župan Oravskej stolice dokonca prostredníctvom obežníkov prikazoval pestovať zemiaky, čoho príkladom je i obežník z roku 1789: „..tí, ktorí minulý rok sadili švábku, pociťovali veľký úžitok, od biedy a hladu sa ochránili. Každá obec sa má usilovať, čo najviac švábky sadiť.“ K bežným jedlám patril varený paštrnák, konzumovali mrkvu, cviklu, zo strukovín hrach, bôb, cesnak, šošovicu. Kapusta a fazuľa sa v jedálnom lístku objavila neskôr. Nechýbali tu ani jablká, slivky, hrušky, a to vo forme čerstvej či sušenej. Thurzovci patrili medzi vyššiu šľachtu, začiatkom 17. storočia, keď sa ženil Imrich Thurzo a bral si Kristínu Nyáriovú, z dochovaných prameňov sa zachoval údaj, že v „jedálnom lístku“ boli ponúknuté aj tri pomaranče. Bol to prepych, ale Thurzovci si ho mohli dovoliť, pri svadbe jediného mužského potomka rodu sa na jedle nešetrilo. Na túto svadbu bolo zakúpených 200 sklenených pohárov a 1 400 kusov sklenených tanierov.

Skryť Vypnúť reklamu

V 2. polovici 17. storočia sa medzi bohatými vrstvami obyvateľstva rozšírila móda pitia kávy a čaju, ktoré sa neskôr stali súčasťou raňajok. Víno, ktoré sa objavovalo na stoloch Thurzovcov, dovážali (tokajské, modranské, skalické,...), alebo do sudov svätojurského vína pridávali špeciálne extrakty. V inventári z roku 1611 sa uvádzajú rôzne druhy vína: „rozmarínové“, „hrebíčkové“, „škoricové“, citrónové“, „polinkové“ a „narančové“. Okrem vína sa hojne konzumovalo i pivo, pivovar pod Oravským hradom zásoboval hrad i podhradie. V hradnej pekárni sa okrem chleba piekli i rôzne koláče, torty, šišky, tvarohové cestoviny a fánky. Z prelomu 17. a 18. storočia sa zachoval napríklad i recept na Czeltlye a neb perniczki na spusob pistaczowich (cukrovinkové kôpky na pistáciový spôsob), ktoré sa piekli v kuchyni grófskeho rodu Forgáčovcov.

Skryť Vypnúť reklamu

Príborový servis najskôr tvorili lyžica a vidlička a až neskôr sa k nim pridal i nôž. Pôvodne každý stolovník mal svoj vlastný nôž, ktorým jedlo krájal, napichoval ho a vkladal do úst. Nože mohli byť vyrobené zo starých šablí, alebo ich dovážali. Lyžica spočiatku slúžila iba na naberanie jedla a až neskôr mali hodujúci svoju vlastnú.
Vidlička sa bežnejšie začala používať v Uhorsku až v 16. storočí a predovšetkým len na servírovanie jedla. Okrem príboru sa už v renesancii používali špáradlá (strieborné bolo dôkazom bohatstva majiteľa), pričom niektorí hostia ho nosili zavesené na hodvábnej šnúrke, čo sa však považovalo za vrchol nevychovanosti.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 780
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 936
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 660
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 717
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 459
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 863
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 478
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Dolný Kubín má dobrovoľníkov na testovanie dostatok

Dnes večer podstúpili antigénový test, jeho negativita je podmienkou zaradenia na odberné miesta.

Testovanie dobrovoľníkov Dolnom Kubíne.

Na koronavírus zomreli aj pacienti v oravských nemocniciach

Epidemiologická situácia sa prudko zhoršuje na Liptove.

Počty ťažko chorých v nemocniciach rastú spoločne s úmrtiami.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?