Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Milá Naša Orava

Spolu s mojou sestričkou posielam všetkým ľuďom dobrej vôle recept na vianočnú kapustnicu. Maminka nám ho pomohla prepísať na počítači.

My už sme ju varili s pánom učiteľom a dúfam, že bude chutiť aj vám.
Miško a Kajka Benická
ZŠ 1. – 4. ročník Trstená Západ

Na varenie vianočnej kapustnice potrebujeme:
• šťavu z kapusty takú kyslú, akú máme radi, ak je kyslá moc, tak sneh na zriedenie
• strapčeky z kapusty, aspoň po 5 do taniera
• sušené hríbiky, ktoré nám voňajú a chutia, nie červené s bielymi bodkami
• voňavú šunku, klobásku, trochu údenej ryby
• maslo, 3 snehové gule, mletá paprika, kyslá smotana, ak práve máme na ňu chuť
• zemiaky uvarené a popučené
• vianočné chuťové poháriky, dobrú náladu
• pokoj v srdiečku a úsmev pre všetkých
Ak máme všetko pripravené, môžeme začať variť:
• Do najväčšieho hrnca, ktorý nám niekto požičia, nalejeme toľko kapustnice, koľko sme zohnali. Ak je veľmi kyslá, dáme hrniec na okno, aby doň napadal sneh. Ten premení „kyslotu“ na dobrotu.
• Ku šťave pridáme strapce, ak ich nemá kapustnica, musíme ich vystrihnúť z iného materiálu.
• Ak si nie sme istí, či varíme správne, zavoláme babke, ona vie variť najlepšie.
• Do pripravenej kapustovej šťavy pridáme mäsko, hríby a varíme a varíme a varíme, kým napoly nezmäkne.
• Medzičasom, keď zazvonia hostia, otvoríme dvere opatrne, aby nám neodišla vianočná vôňa a utekáme si roztopiť maslo a nachystať papriku.
• Keď je maslo rozpálené, na chvíľku doň nasypeme červenú papriku, aby sa nám z kapustnice červenali líčka. Po chvíľke niekto dospelý túto zápražku vleje do hrnca.
• Už môžeme do nej vložiť aj vianočnú voňavú klobásku, za ňou, ale iba na 5 minút, necháme v kapustnici plávať údenú rybu. Keď jej bude horúco, vyberieme ju.
• Prišiel čas kapustnicu zahustiť. Zoberieme snehové gule, aspoň 3 a nastrúhame do hrnca. Staré mamy by na to použili asi zemiaky, ale toto je vianočná kapustnica!
• Nesmieme zabudnúť uvariť zemiaky, popučiť ich a pripraviť kôpku z nich na tanier.
• Kapustnicu dochutíme, osolíme a nalejeme ku zemiakom do taniera.
• Každý tanier ozdobíme strapcami, najlepšie kapustovými, kto chce, tomu dáme malú kôpku smotany na ozdobu.
• Na všetkých sa usmejeme, skontrolujeme si vianočnú náladu a chuť a môžeme sa pustiť do jedenia.
DOBRÚ CHUŤ!

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 322
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 866
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 133
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 634
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 874
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 920
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 582
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 556
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 480
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 267
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Vzorky na antigénne testy odoberú výterom z nosohltana.

Vo Vyšnom Kubíne začali ďalšiu etapu výstavby kanalizácie

Rozkopanú cestu využila aj Oravská vodárenská spoločnosť, ktorá mení staré vodovodné potrubia za nové.

Výstavba kanalizácie vo Vyšnom Kubíne.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Príchod armády do Veličnej.

Už desaťročie si držia pozíciu najlepších

Slovenské vzpieranie spoznalo majstrov.

Dolnokubínski vzpierači vyhrali titul v extralige družstiev 10-krát za sebou.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Už ste čítali?