To je ten lepší prípad. Bežné sú totiž i praktiky, kedy nekvalitný alkohol pália alebo kupujú samotní vlastníci krčiem, a potom ho potajomky predávajú „štamgastom“, ale aj nič netušiacim zákazníkom. Podľa našich informácií v istej hornooravskej obci takto „podniká“ jeden živnostník. Podozrivý tvrdý alkohol ponúka návštevníkom svojho pohostinstva. Miestny chlap, ktorý si neželal byť menovaný, navštevuje spomínanú krčmu tiež. Tvrdí, že aj zdatnému, na alkohol zvyknutému mužovi, stačia dva až tri poldecové poháre tejto pálenky a je tak opitý, že nevníma svet okolo seba. Navyše, stáva sa mimoriadne agresívnym. Mnohí obyvatelia dediny preto prestali do spomínanej krčmy chodiť, alebo si radšej namiesto pálenky objednajú pivo.
Neodborne vyrobená pálenka môže na fyzickom i duševnom zdraví človeka naozaj zanechať trvalé následky. „Človek môže oslepnúť, otráviť sa, v najhorších prípadoch i zomrieť. Nebezpečný je najmä metylalkohol, ktorý sa musí pri procese pálenia úplne oddeliť od čistého alkoholu. Je dôležité, aby ten, kto alkohol vyrába, vedel, ako to správne robiť. Raz sme istému mužovi zobrali na prekontrolovanie vzorku podomácky vyrobenej pálenky a zistili sme, že metylalkohol v nej až trikrát prekračuje normu,“ povedal pre My Naša Orava riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne Jozef Kereškéni. „Smrteľná hranica množstva požitého alkoholu je u každého individuálna. Hovorí sa, že aj liter dobrej pálenky je smrteľný. Čítal som, že v ktorejsi krčme sa chlapi stavili, kto vypije viac. Jeden z nich vypil na ex liter tvrdého alkoholu a o dve hodiny bol mŕtvy. Z detstva si ale pamätám na suseda, ktorý nepil nič iné ako denaturovaný lieh, a dožil sa 95 rokov!“
Kvalitnú pálenku dnes výrobcovia spracúvajú z rozmanitých surovín. Okrem klasickej slivovice, hruškovice, čerešňovice či jablkovice ponúkajú napríklad i marhuľovicu, pomarančovicu alebo banánovicu. V minulosti však ľudia v chudobných regiónoch, teda aj na Orave, vyrábali pálenku napríklad i zo zemiakov, ktorých bolo dostatok. Nelegálne zriaďovanie páleníc či pálenie alkoholu je v súčasnosti najmä dôsledok vysokých cien za jeho vypálenie. Oficiálne pálenice zahŕňajú do celkovej sumy okrem iného poplatky za spotrebnú daň z výroby alkoholu. Ako sme sa dozvedeli od kompetentného pracovníka pobočky colného úradu v Trstenej, na jednu fyzickú osobu pritom dnes pripadá vypálenie maximálne tridsiatich litrov stopercentného alkoholu pri teplote 20 stupňov.
Oficiálne pálenice v súčasnosti spravujú predovšetkým záhradkárske zväzy, rôzni pestovatelia či roľnícke družstvá. Povolenie na ich sprevádzkovanie vydávajú príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva, kontrola kvality výrobkov a dodržiavanie výrobných podmienok v páleniciach je v kompetencii regionálnych veterinárnych správ.