„Svet okolo nás sa mení a my sa musíme meniť s ním, preto sme zorganizovali pre našich tretiakov podujatie, kde sa na vlastnej skúsenosti môžu priučiť vyhľadávanej japonskej kuchyni. A tú charakterizuje v prvom rade suši,“ povedal nám v piatok 25. novembra Jozef Cipov, zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie na Strednom odbornom učilišti SZSD v Námestove - Slanickej Osade. „Doteraz sme pripravovali kuchárov na zahraničné kuchyne len všeobecne, z každej čosi. No napríklad japonská kuchyňa sa stáva v ostatných rokoch medzi návštevníkmi reštauračných zariadení veľmi populárnou a obľúbenou, preto by sme chceli od budúceho školského roka zmeniť osnovy pre učebný odbor kuchár a japonskú kuchyňu vyučovať špeciálne v rámci studenej kuchyne. Že na to máme predpoklady, o tom svedčí aj to, že z poslednej národnej súťaže žiackych zručností s medzinárodnou účasťou si náš kuchár Marek Bartoš vďaka svojmu suši priniesol zlato.“
Tretiaka na súťaž pripravovala majsterka odborného výcviku Elena Čajková, nositeľka titulu majster kuchár. „Doteraz sme so žiakmi o japonskej kuchyni zväčša len čítali, o príprave japonských jedál sme mohli len snívať, suroviny na ne sú nielen ťažko dostupné, ale aj veľmi drahé. Keď sme sa dozvedeli, že na národnej súťaži bude hlavnou témou japonská kuchyňa, začali sme so žiakmi zháňať literatúru, pokúšali sme sa aj o suroviny... Napokon nám pomohla moja dcéra, ktorá žije v kanadskom Vancouvri i kolegynina sestra. Zo zahraničia nám poposielali všetko potrebné: lisované sušené riasy nori, špeciálnu kalifornskú ryžu, kukuričný ocot, nakladaný zázvor či vasabi - zelený japonský chren, morské príšerky a mnoho ďalších. Spomedzi tretiakov som si vytipovala dvoch šikovných chlapcov, Mareka Bartoša a Štefana Mika, s ktorými sme sa pustili do prípravy. Moje tušenie, že v Marekovi musí byť niečo zo starého otca - známeho majstra kuchára Bruna Bartoša z Lokce - ma nesklamalo. Zlato na národnej súťaži bolo naše a teraz ste videli, že Marek aj Štefan dokážu to, čo sa naučili, odovzdať aj ďalej svojim spolužiakom, videli ste sami, že medzi žiakmi je o to veľký záujem. Naši žiaci chodia praxovať do turistických stredísk v Taliansku, Rakúsku, Švajčiarsku či na Cyprus, majitelia hotelov sú s nimi mimoriadne spokojní, neraz nás žiadajú o predĺženie ich pracovného pobytu. Ovládanie na celom svete žiadanej japonskej kuchyne bude pre nich len ďalším plusom.“
Súťažné vystúpenia žiakov SOU ale aj tunajšej hotelovej akadémie máva zvyčajne „pod palcom“ majster odborného výcviku Ľubomír Petrovič. Podľa jeho slov žiaci školy sa majú čím pochváliť už aj za prvé tri mesiace tohoto roka: v Novom Sonči v Poľsku získali tunajší kuchári v medzinárodnej konkurencii zlato a čašníci striebro, v polovici novembra sa zúčastnili ďalej medzinárodnej súťaže Eurocup 2005 v Prešove. Barmani zo Slanickej Osady tu v súťaži 43 družstiev získali absolútne víťazstvo a v kategórii jednotlivcov priniesli domov zlaté a strieborné trofeje. br>