Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

V móde je japonská exotika - tak sa ju učia



„Svet okolo nás sa mení a my sa musíme meniť s ním, preto sme zorganizovali pre našich tretiakov podujatie, kde sa na vlastnej skúsenosti môžu priučiť vyhľadávanej japonskej kuchyni. A tú charakterizuje v prvom rade suši,“ povedal nám v piatok 25. novembra Jozef Cipov, zástupca riaditeľa pre praktické vyučovanie na Strednom odbornom učilišti SZSD v Námestove - Slanickej Osade. „Doteraz sme pripravovali kuchárov na zahraničné kuchyne len všeobecne, z každej čosi. No napríklad japonská kuchyňa sa stáva v ostatných rokoch medzi návštevníkmi reštauračných zariadení veľmi populárnou a obľúbenou, preto by sme chceli od budúceho školského roka zmeniť osnovy pre učebný odbor kuchár a japonskú kuchyňu vyučovať špeciálne v rámci studenej kuchyne. Že na to máme predpoklady, o tom svedčí aj to, že z poslednej národnej súťaže žiackych zručností s medzinárodnou účasťou si náš kuchár Marek Bartoš vďaka svojmu suši priniesol zlato.“
Tretiaka na súťaž pripravovala majsterka odborného výcviku Elena Čajková, nositeľka titulu majster kuchár. „Doteraz sme so žiakmi o japonskej kuchyni zväčša len čítali, o príprave japonských jedál sme mohli len snívať, suroviny na ne sú nielen ťažko dostupné, ale aj veľmi drahé. Keď sme sa dozvedeli, že na národnej súťaži bude hlavnou témou japonská kuchyňa, začali sme so žiakmi zháňať literatúru, pokúšali sme sa aj o suroviny... Napokon nám pomohla moja dcéra, ktorá žije v kanadskom Vancouvri i kolegynina sestra. Zo zahraničia nám poposielali všetko potrebné: lisované sušené riasy nori, špeciálnu kalifornskú ryžu, kukuričný ocot, nakladaný zázvor či vasabi - zelený japonský chren, morské príšerky a mnoho ďalších. Spomedzi tretiakov som si vytipovala dvoch šikovných chlapcov, Mareka Bartoša a Štefana Mika, s ktorými sme sa pustili do prípravy. Moje tušenie, že v Marekovi musí byť niečo zo starého otca - známeho majstra kuchára Bruna Bartoša z Lokce - ma nesklamalo. Zlato na národnej súťaži bolo naše a teraz ste videli, že Marek aj Štefan dokážu to, čo sa naučili, odovzdať aj ďalej svojim spolužiakom, videli ste sami, že medzi žiakmi je o to veľký záujem. Naši žiaci chodia praxovať do turistických stredísk v Taliansku, Rakúsku, Švajčiarsku či na Cyprus, majitelia hotelov sú s nimi mimoriadne spokojní, neraz nás žiadajú o predĺženie ich pracovného pobytu. Ovládanie na celom svete žiadanej japonskej kuchyne bude pre nich len ďalším plusom.“
Súťažné vystúpenia žiakov SOU ale aj tunajšej hotelovej akadémie máva zvyčajne „pod palcom“ majster odborného výcviku Ľubomír Petrovič. Podľa jeho slov žiaci školy sa majú čím pochváliť už aj za prvé tri mesiace tohoto roka: v Novom Sonči v Poľsku získali tunajší kuchári v medzinárodnej konkurencii zlato a čašníci striebro, v polovici novembra sa zúčastnili ďalej medzinárodnej súťaže Eurocup 2005 v Prešove. Barmani zo Slanickej Osady tu v súťaži 43 družstiev získali absolútne víťazstvo a v kategórii jednotlivcov priniesli domov zlaté a strieborné trofeje. br>

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  2. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  8. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  9. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  10. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 30 678
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 28 129
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 488
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 106
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 917
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 290
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 484
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 571
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 286
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 995
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Bývalý futbalista našiel čaro v maratónoch. Bežal aj v Bostone

Prvý maratón chcel odbehnúť v Košiciach a študentský sen si aj splnil.

Michal Suroviak začal s maratónmi vo veku 45 rokov.

Oravskú Lesnú tvorí osem osád, už v nej ani cudzí nezablúdia

Orientáciu v dedine zlepšili informačné tabule.

Novinka v Oravskej Lesnej pomáha v orientácii.

Naša ponuka pre školy: Toto máme pre menších školákov

V oboch pracovných zošitoch je veľa logických a zábavných úloh pre deti.

Mimoriadny projekt siete regionálnych týždenníkov MY.

Bolo síce krásne, ale mrazivo. Tu je pár fotiek

Fotovýlet okolo Oravskej priehrady.

Pohľad na stromy pod snehom.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Odišiel prvý tréner majstra sveta, lúčil sa s ním aj hokejový reprezentant

Gustáv „Guňo“ Buček nás opustil 7. januára vo veku 77 rokov.

Už ste čítali?