Podľa vyjadrenia riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dolnom Kubíne Petra Čulena je to už minulosť. „Domáce porážky je možné robiť už aj u hovädzieho dobytka nad šesť mesiacov, ale ak ide o kravu alebo býka staršieho ako 30 mesiacov, musí sa rizikový materiál - teda hlava a chrbtica - odovzdať do kafilérie. Chovateľ, ktorý takúto porážku robí, musí vedieť preukázať likvidáciu tohto materiálu v kafilérii, pričom nejde o lacnú záležitosť. Okrem dopravy môže len poplatok za likvidáciu dosiahnuť sumu okolo 500 Sk, pretože za spálenie 1 kg tohto odpadu treba zaplatiť približne 10 Sk,“ povedal nám Peter Čulen. „Farmári si však musia uvedomiť, že mäso z takejto domácej porážky sa nesmie uvádzať do obehu, teda predávať, môže slúžiť len pre vlastnú spotrebu chovateľa. Aj takáto domáca porážka má svoje špecifiká: napríklad to, že zviera musí byť usmrtené presne špecifikovaným spôsobom a rozobraté do 45 minút. Od budúceho roka sa však očakávajú ešte ďalšie zmeny.“
Keďže v súlade s platnou legislatívou musí byť aj na malých farmách všetok dobytok evidovaný a označený ušnými známkami, zaujímalo nás,. aký je reálny stav na Orave?
„V regióne evidujeme približne 3 000 drobných fariem – to je v porovnaní k počtu obyvateľov pomerne veľké množstvo. Žiaľ, stále prichádzame na prípady, kedy farmár oficiálne eviduje napríklad jeden kus hovädzieho dobytka a riadne sa oň stará vrátane veterinárneho ošetrenia, ale ďalšie dva kusy chová načierno - práve na domácu porážku. No v takom prípade musí počítať aj s prípadným postihom, ktorý môže dosiahnuť až 10 000 korún.“