Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Úvahy nad hrncom fazule

Fazuľa je základná strukovina. Neprejedla sa mi od malička. Varievala ju nebohá mama na stovku spôsobov.

(Nosila ju v pletenom koši „na lúky“ v gledniaku, prihriala hlinenú nádobu pri ohnisku; rozvoniavalo na celé Potôčky aj na Pohánčiská. Strýko nevydržal kosiť a prišiel si „posedieť.“) Varievala ju nebohá stará mama na svoj starosvetský spôsob, varil ju otec, keď sme zostali sami traja chlapi v chalupe. Voňala tiež, len bola tvrdá aj na dobré zuby. Zabudol ju, kuchár z núdze, vodou večer zaliať. Varievam ju aj ja – tiež na svoj spôsob. Recept je to tajný, dôležité je, že chutí lepšie, ako vyberané jedlá v reštaurácii s piatimi hviezdičkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Fazuľa si pufká spod mierne podvihnutej pokrývky. Počúvam túto kuchynskú hudbu a občas opatrne privoniavam. Sedím si po starosvetsky pri šporáku...
V päťdesiatych rokoch minulého storočia – na intráku v Bratislave – bola študentská menza, strava bola vyrátaná presne, na kalórie. Dobrá bola, lenže my, dvadsaťroční, sme boli o dve hodiny hladní. Tak sme vymysleli: riaditeľovi internátu budeme zadarmo doúčať jeho dcéru a on nám za to dovolí mať na izbe elektrickú platničku. Rozdelili sme si funkcie: vyberač daní, zásobovateľ, kuchár. Kuchárom som bol ja. Vo veľkom hrnci (doniesol ho z domu Milan) som varil zo všetkého dohromady jedlo, ktoré sme nazvali „námorníckô sekanô.“ Musela v ňom byť fazuľa ako základ. Údenina (lacná) a všetky ostatné zložky boli len doplnkom do množstva jedla a chuti jedla. Na sekanô chodievali z celej chodby návštevníci. Ak zostalo, vyberač daní (Mišo) vyberal za tanier námorníckeho plus chlieb tri-päť-osem korún. Pamätníci z vtedajšieho internátu Nicosa Belojanisa už vymierajú. Tí, čo žijú a ešte si pamätajú, pri stretnutiach vždy spomínajú na neopakovateľnosť námorníckeho sekaného.

Skryť Vypnúť reklamu

Prečo mi napadajú pri sporáku takéto myšlienky? Nedávno bolo v Afganistane zemetrasenie. Náš reportér z telky nám predstavil obrazom i slovom utrpenie nevinných, utečencov v horách, ubytovaných v núdzových stanoch.. Reportér hovorí: Ak prídu kruté zimy, títo ľudia zomrú. Ak nepríde potravinová výpomoc na neprístupné miesta, stovky ľudí zomrú.. Ak tieto deti nedostanú lekársku pomoc... zomrú. Psychologický faktor vzdialenosti pôsobí: To, čo sa nás nedotýka bezprostredne, sa nás nedotýka vôbec. Vďaka médiám sme ľahostajní... Pozeráme sa na obrazy utrpenia a jeme a popíjame. Tento hrniec fazule by možno zachránil od smrti hladom a chladom desať detí... aspoň na chvíľu.

Prečo mi napadlo písať o fazuli? Pretože písať o tom, že ak sa má dodržiavať novinárska etika a prirodzená mravnosť človeka, tak treba písať o oboch stranách mince. V ostatnom čase sa mne, tupému a nedovzdelanému dedinčanovi žijúcemu na hlbokom oravskom vidieku, zdá, že bratislavskí redaktori svoje témy už vyčerpali. Alebo majú témy a boja sa ich, lebo dnes sa pod človekom zatrasie stolička veľmi rýchlo, hoci sa dotkol len pavučiny, ktorá bola nepovšimnutá v kúte. Nuž sa vrhli na vidiek. Tí sedliaci, čo tam žijú, znesú hocičo...aj taká predstava na Slovensku žije a cíti sa skvele! Investigatívna žurnalistika a bulvár sa chytajú každej slamky, len aby mali TÉMU, ktorá zaujme, vzruší, excituje mozog malomeštiaka, ktorý vykríkne: AHA! Vidíte ho, aký je to človek?
Tak si myslím: čo by sa stalo, keby reportéri a otravné persóny, ktoré začínajú milovať vidiek, čo keby si uvarili fazule podľa starosvetského receptu? Možno by dostali vetry, ktoré sú vždy zdravé a nerobili by vetry iným, ktorým ide len o pravdivé zobrazenie stavu vecí ľudských.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 483
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 754
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 050
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 026
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 881
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 340
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 494
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 740
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 633
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 595
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Ľudia z mesta sa dávajú testovať na dedinách

Vojaci museli do Osádky už dvakrát priviezť nové testy. Míňajú ich hlavne cezpoľní, pretože v Osádke čakajú oveľa kratšie.

V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

Záujem o testovanie je enormný, výrazne prevyšuje očakávania

Záujem ľudí o pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 je enormný, podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) výrazne prevyšuje očakávania.

Remišová: Do zdravotníctva musíme investovať, aby bolo odolnejšie

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za ľudí) považuje za prvoradé zmierniť veľký tlak na zdravotníctvo,

Čakanie na testovanie v Oravskom podzámku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?