Vyučený stolár z Oravy začínal ako grilmajster, dnes pripravuje luxusné francúzske dezerty

Presadiť sa popri koláčoch od babičky je výzva.

Martin Matušák sa k svojmu snu dostal po 25 rokoch práce v stolárskej dielni. Martin Matušák sa k svojmu snu dostal po 25 rokoch práce v stolárskej dielni. (Zdroj: archív Martina Matušáka)

LIESEK. Vyučil sa za stolára, s drevom pracoval celé štvrťstoročie. Dnes však spod jeho rúk vychádzajú celkom iné umelecké diela. Aj keď, pri pohľade na ne sa pozorovateľ zamyslí, z čoho sú vyrobené. O to väčšie je jeho prekvapenie, keď zistí, že tá krása na tanieri je nielen jedlá, ale aj chutná. Martin Matušák z Liesku je cukrár, ktorému učarovali francúzske cukrovinky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako ste sa dostali k pečeniu?

Je to dlhý príbeh. Keďže som od detstva trávil čas v stolárskej dielni pri švagrovi, bolo pre mňa úplne prirodzené, že som sa neskôr stal stolárom. Vydržalo mi to 25 rokov. Už odmalička som sa však rád motal v kuchyni a chcel som byť vlastne kuchár. Ale poznáte to – stolárčina bola bližšie v rodine, a keďže som najmladší zo šiestich súrodencov, nemohol som vymýšľať, bolo vopred rozhodnuté. No kdesi vo mne tá túžba stále driemala.

SkryťVypnúť reklamu

Keď som sa oženil, presťahoval som sa z Klina za mojou manželkou do Liesku a začali sme si postupne budovať vlastný život a plniť vlastné sny. Bolo pre mňa inšpiráciou, keď som aj vďaka nej videl, ako sa namiesto výhovoriek dajú hľadať cesty a aké dôležité je rozvíjať talenty, ktoré nám Boh dal, žiť a napĺňať svoje sny.

Prečítajte si aj Tri sestry s kufrom dojali svet. V rodnom meste na Orave ich príbeh ožíva v novom parku Čítajte 

Máme dvoch skvelých synov a veľkú rodinu. Pri všetkých rodinných oslavách alebo sviatkoch dodnes veľmi rád vymýšľam, čo pripravím, ugrilujem či upečiem. Je to aj naša spoločná záľuba – s manželkou radi spolu varíme, alebo si zájdeme na rande niekam na večeru, kde ochutnáme niečo nové. Máme radi aj programy či filmy s kulinárskou tematikou. Takto som sa postupne dostával bližšie k môjmu snu.

A kedy nastal ten zlom, keď ste sa zo stolárskej dielne presunuli do kuchyne?

SkryťVypnúť reklamu

Nastalo zložité životné obdobie, keď som potreboval byť bližšie pri rodine. A bolo čoraz náročnejšie dochádzať do dielne, v ktorej som pracoval. Hľadali sme možnosti a cesty ako ďalej. Vtedy som našiel ponuku, hľadali grilmajstra do blízkeho bistra, ktoré sme s manželkou poznali a radi sme tam chodievali. Ukázal som jej inzerát a ona hneď, aby som to skúsil.

A vyšlo to. Vďaka bistru Dobre&Chutne som sa vrátil k detskému snu a znova akoby som ožil. Od začiatku sa mi páčil ich otvorený a priateľský prístup, kde som dostal možnosť priniesť aj nové nápady a jednoducho sa tešiť z práce. A to dá človeku veľa. Získal som akúsi slobodu a novú chuť a energiu objavovať, tvoriť a uveriť tomu, že sny sa môžu stať aj realitou, len sa netreba báť a niečo pre to urobiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ale vy sa okrem varenia venujete aj pečeniu.

Áno, po čase som sa odvážil urobiť krok aj k svojmu ďalšiemu snu – cukrárskemu. Lebo i na Orave môže piecť aj chlap. A tak tým trošku narúšam to naše oravské drsňácke a stereotypné nastavenie ku chlapskej práci, sčasti inšpirovaný manželkou Ľubkou, ktorá cez svojich Vnímajkov búra rôzne predsudky a stereotypy.

Prečítajte si aj Lokčan ju najprv nakreslil, vďaka obci neostala len na papieri. Jedinečná drevená stavba budí obdiv Čítajte 

Keď už som mal voľnú cestu k pečeniu, rozhodol som sa pre luxusné francúzske dezerty. Niečo, čo je nové, neokukané. Lákali ma ich prepracované postupy, krásne detaily, úžasné kombinácie chutí. Dezerty, ktoré ulahodia všetkým zmyslom.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CBFZG na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Na internáte skladali počítače pre spolužiakov. Dnes majú veľké showroomy aj hotel
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  3. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  4. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  5. Keď sa z brigády stane kariéra
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  7. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood
  8. Jesenný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  2. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  3. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  4. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  5. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  6. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok
  8. Rezidencia Rúrky: Prvý bytový dom skolaudovali, ďalší už stavajú
  1. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 8 209
  2. Na trhu kúpite datle aj ťavu. Maroko má vlastný púštny Hollywood 3 928
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 3 585
  4. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 118
  5. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s 2 065
  6. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 396
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 1 323
  8. Jesenné MUST-TRY dobroty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky 1 303
  1. Rado Surovka: Tanec inkvizítorov
  2. Daniel Bíro: Ladislav Lahoda zo spoločnosti CMA sa podelil o jeho skúsenosti z prieskumov podzemných priestorov. Na čo všetko si musíme dávať pozor?
  3. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  4. Štefan Šturdzík: Vykašlite sa na politiku a šašov okolo nej.
  5. Miroslav Ferkl: Rehot Richtera
  6. Peter Martinkovič: Zažil som goraikō na Fujisane
  7. Jozef Foltýn: Koniec demokracie v USA?!
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody
  1. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 16 989
  2. Ivan Čáni: Súdruh Fico, ďakujem! Vďaka vám nezomriem sprostý ani naivný. 16 136
  3. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 13 965
  4. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 12 887
  5. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 10 444
  6. Otilia Horrocks: Keď Monika Beňová moralizuje z miesta pre ZŤP 9 656
  7. Daniel Guľaš: Všetko dobré, Ľuboš. 9 219
  8. Martin Ondráš: Zákon čo legalizuje podvod? Alebo ako Slovensko stratí kontrolu nad pôdou 8 169
  1. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  2. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
  3. Marian Nanias: Dopláca Slovensko na členstvo v EÚ, alebo získava?
  4. Věra Tepličková: Viac šťastia ako rozumu
  5. Marian Nanias: Problémy na maďarskej jadrovej elektrárni Paks II.
  6. Marian Nanias: Nezvyčajná jadrová investícia – Maďarská JE Paks II.
  7. Anna Brawne: Džemy, hady, nebojte sa, dobre bude!
  8. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu