Správny repňák je z pravých oravských zemiakov. Víťazný chutil po špeciálnej byline

Skončil v udiarni so slaninou.

Počas dedinského repňákovania hrali hlavnú úlohu zemiaky. Počas dedinského repňákovania hrali hlavnú úlohu zemiaky. (Zdroj: Mária Olešová)

KRUŠETNICA. Síce si Zemiakové repňákovanie zapísalo len svoj druhý ročník, podľa záujmu miestnych sa už teraz stáva obľúbenou tradíciou.

Stoly v miestnom kultúrnom dome sa prehýbali pod rôznymi zemiakovými špecialitami.

Súťažne miestne gazdinky napiekli repňáky, teda zemiakové baby, pričom každý bol niečím iný, jedinečný, hoci základ, pravé oravské zemiaky, musel obsahovať každý.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Myšlienkou repňakovania je nielen súťažiť, ale predovšetkým ukázať, aké bohatstvo sa skrýva v tradičných receptoch a domácej kuchyni,“ hovorí Mária Olešová, riaditeľka miestnej základnej školy, ktorá obecnú akciu moderovala.

SkryťVypnúť reklamu

Do súťaže o najchutnejší repňák a najkrajšie vyzdobený stôl sa zapojilo osem rodín. Stoly sa prehýbali pod rôznymi špecialitami, boli plné farieb, nápadov a najmä lásky k tradíciám.

Najlepší repňák vyberala odborná porota. Upiekla ho rodina Mrekajová, ktorá okrem diplomu získala od starostu Jozefa Dorušáka aj putovný lopárik.

Mohlo by vás zaujímať Dobrovoľníci vyznačili cestu z Rabče k najvyššej soche Krista na Slovensku Čítajte 

„Repňák je vlastne zemiaková placka, ale pečie sa v rúre na plechu,“ vysvetľuje Erika Babinská, ktorá piekla víťazný repňák s ocinom Miroslavom. „Základom sú zemiaky, vajíčko, soľ, korenie a ďalšie prísady ako do placiek. A ešte oškvarky ako bonus. Plech potierame bravčovou masťou a vysýpame strúhankou, je to potom chrumkavejšie. A my dávame do cesta ešte špeciálnu bylinku – balšam, ktorú naša rodina pestuje už stáročia. Je to niečo podobné ako majoránka, ale má výraznejšiu, špecifickejšiu chuť.“

SkryťVypnúť reklamu

Okrem tejto prísady bol najlepší repňák zaujímavý aj preto, že ho jeho pekári zaúdili.

„Ocino sa chystal údiť slaninu, tak sa rozhodol, že skúsi vložiť do udiarne aj repňák. Vlani sme boli druhý, tento rok máme víťazstvo, takže naše experimentovanie sa vyplatilo,“ dodala so smiechom Erika.

Najkrajšie vyzdobený stôl vyberali návštevníci. Cena pripadla rodine Kadavých. Ocenení však boli všetci, ktorí sa zapojili, a priniesli na akciu radosť i spolupatričnosť.

Prečítajte si aj Prepadnutú cestu v Zubrohlave opravia za takmer milión eur Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 10 623
  2. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 6 705
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 5 118
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 3 763
  5. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 794
  6. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 719
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 593
  8. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 1 541
  1. Gabriel Šaffa: Ukrajinský boj o prežitie – boj Západu o vlastnú dôstojnosť
  2. Martin Javorek: Blázniva streľa 2025 alebo úpadok parodického žánru pokračuje...
  3. Martin Bača: Polnočné matinée. 2. časť, Atmosféra
  4. Marian Letko: Keď si pripadáte ako pako, spomeňte si, že tu existuje Blanár, Kotlár, Blaha, Drucker, Šaško, Eštok aj Bombic
  5. Tomáš Hrubý: Príliš veľa pasov
  6. Štefan Šturdzík: Vlado čo sa deje ?
  7. Martin Eštočák: Marketing mesta alebo kampaň primátora? 800 eur za Facebook účet v Prešove
  8. Aleksander Prętnicki: Nad Priepasťou
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 53 924
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 24 944
  3. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 20 105
  4. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 13 925
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 8 611
  6. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 7 308
  7. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 031
  8. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 6 432
  1. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  2. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  3. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  4. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  5. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  6. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
  7. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  8. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu