KRUŠETNICA. Síce si Zemiakové repňákovanie zapísalo len svoj druhý ročník, podľa záujmu miestnych sa už teraz stáva obľúbenou tradíciou.
Stoly v miestnom kultúrnom dome sa prehýbali pod rôznymi zemiakovými špecialitami.
Súťažne miestne gazdinky napiekli repňáky, teda zemiakové baby, pričom každý bol niečím iný, jedinečný, hoci základ, pravé oravské zemiaky, musel obsahovať každý.
„Myšlienkou repňakovania je nielen súťažiť, ale predovšetkým ukázať, aké bohatstvo sa skrýva v tradičných receptoch a domácej kuchyni,“ hovorí Mária Olešová, riaditeľka miestnej základnej školy, ktorá obecnú akciu moderovala.
Do súťaže o najchutnejší repňák a najkrajšie vyzdobený stôl sa zapojilo osem rodín. Stoly sa prehýbali pod rôznymi špecialitami, boli plné farieb, nápadov a najmä lásky k tradíciám.
Najlepší repňák vyberala odborná porota. Upiekla ho rodina Mrekajová, ktorá okrem diplomu získala od starostu Jozefa Dorušáka aj putovný lopárik.

„Repňák je vlastne zemiaková placka, ale pečie sa v rúre na plechu,“ vysvetľuje Erika Babinská, ktorá piekla víťazný repňák s ocinom Miroslavom. „Základom sú zemiaky, vajíčko, soľ, korenie a ďalšie prísady ako do placiek. A ešte oškvarky ako bonus. Plech potierame bravčovou masťou a vysýpame strúhankou, je to potom chrumkavejšie. A my dávame do cesta ešte špeciálnu bylinku – balšam, ktorú naša rodina pestuje už stáročia. Je to niečo podobné ako majoránka, ale má výraznejšiu, špecifickejšiu chuť.“
Okrem tejto prísady bol najlepší repňák zaujímavý aj preto, že ho jeho pekári zaúdili.
„Ocino sa chystal údiť slaninu, tak sa rozhodol, že skúsi vložiť do udiarne aj repňák. Vlani sme boli druhý, tento rok máme víťazstvo, takže naše experimentovanie sa vyplatilo,“ dodala so smiechom Erika.
Najkrajšie vyzdobený stôl vyberali návštevníci. Cena pripadla rodine Kadavých. Ocenení však boli všetci, ktorí sa zapojili, a priniesli na akciu radosť i spolupatričnosť.
