NÁMESTOVO. Jej plán naučiť sa vyrábať jemný dezert, typický pre krajinu, v ktorej sa narodila, narušila vojna. Larysa musela pred tromi rokmi utiecť z Ukrajiny pred ruskou agresiou. Útočisko našla v Námestove.
Obľúbenú ukrajinskú cukrovinku sa Larysa napokon naučila pripravovať mimo svojej domovskej krajiny, na Orave. Sladký zefir je momentálne jediným hmatateľným spojením s jej domovom.
Keď mala nakúpené, prišla vojna
„Na Ukrajine by každá správna gazdinka mala vedieť pripraviť zefir,“ tvrdí Larysa. Aj ona sa to chystala naučiť. Znie to až neuveriteľne, no keď si nakúpila všetky potrebné ingrediencie, musela narýchlo odísť z domu. Písal sa rok 2022 a Rusko zaútočilo na Ukrajinu.
Kyjevčanka utiekla s rodinou zbalená na tri dni.
„Nevedeli sme, kam ísť, ale ako kresťania sme sa modlili a hľadali smer od Boha,“ hovorí Ukrajinka, ktorá našla svoj druhý domov v Námestove.
„Známi známych nás prijali na jednu noc v Rumunsku, potom nám priatelia ponúkli prísť na Oravu. Cestovali sme dva dni bez istoty, kde budeme spať nasledujúci deň. Ale Slováci nás veľmi srdečne prijali. Najprv v Michalovciach, neskôr v Námestove," pokračuje.
Oravci sa k Laryse a jej rodine zachovali veľkoryso. „Otvorili nám svoje domovy aj srdcia.“
V Námestove žijú už tri roky.
„Každý deň ďakujem Bohu za každého, kto sa k nám v tom ťažkom čase sklonil. Náš príchod nebola emigrácia ani dovolenka. Je to neustála kontrola správ, každý deň zlomené srdce pre nové útoky na naše mestá, smrť známych, únosy ukrajinských detí, obavy o starších rodičov, ktorí odmietli odísť, a príbuzných, ktorí zostali.“
Zefir je jej mostom k domovu
Po dlhých mesiacoch ďaleko od domova si Larysa povedala, že sa už dlhšie nemieni umárať strachom a neistotou. Rozhodla sa začať tvoriť a vrátiť sa k tomu, čo na Ukrajine nestihla. Vyrába zefir, tvárnu cukrovinku mnohých chutí i podôb.
„Zefir je môj teplý spomienkový mostík k domovu a kúsok krásy, ktorú môžem darovať iným.“
Svoje cukrárske umenie ukryla do značky TheFirKa.
„Toto slovo znie v angličtine takmer rovnako ako Zefirka (the = z). Zmenila som prvé písmeno, aby nevznikala asociácia, predovšetkým u mňa samej, so symbolom ruskej Z,“ priblížila význam svojej cukrárskej značky Kyjevčanka.

Pre Slovensko nie je zefir typickou sladkosťou, ľudia si ho väčšinou mýlia alebo ho porovnávajú s pusinkami či s marshmallow. Podľa Larysy je ale zefir niečo úplne iné.
„Zefir je zdravší, pretože obsahuje ovocné pyré alebo šťavu. Dokonca aj stabilizátor, ktorý sa používa v zefire, agar-agar je super potravina. Získava sa z červených a hnedých rias, je bohatý na vlákninu, vápnik, horčík, draslík, železo a jód.“