RABČA. Čučoriedkový festival opäť po roku oživil a rozvoňal Rabču. V nedeľu 10. augusta sa celá dedina zafarbila na fialovo.
Najviac očakávanou časťou podujatia je vždy súťaž o najchutnejší kulinársky počin z čučoriedok. Tento rok bojovalo o priazeň poroty 38 dobrôt. Víťazka si z festivalu odniesla hlavnú cenu - Zlatý rafák.
Porote predsedala miestna vychýrená cukrárka Daniela Strapoňová. "Hodnotili sme chuť a originalitu, vzhľad, použitie čučoriedok, kreativitu názvu i celkový dojem."
Zlatý rafák si za svoj Čučoriedkový candy bar vyslúžila Erika Tisoňová.

Druhou ocenenou súťažiacou je Alžbeta Kazík s Rafákovou tortou, ktorej prevedenie bolo na nerozoznanie od ozajstného zberača čučoriedok.
Bronzovým rafákom Rabčania ocenili Larysu Bilychenko za Lesnú penovú kompozíciu zhotovenú z jemných cukroviniek.
Spomedzi alkoholických nápojov najviac zaujala čučoriedkovica Rabčianky Margity Pindjakovej.
"Na jednu som použila čučoriedky, vanilku a rum. Druhá je s medom," prezradila recept na úspešnú tekutú lahôdku z čučoriedok dôchodkyňa. Receptúru vymyslela sama. "Niekto dochucuje bylinkami, ja som tentoraz použila vanilku a med."
Špeciálne ocenenie na festivale získali čučoriedkové halušky spod Babej hory Kataríny Šurinčíkovej a gumové cukríky z čučoriedok Filipa Šurinčíka. Nazval ich Gumičučky.
