HABOVKA. Barbora Truffer Fideková pochádza z Habovky. Už viac ako desať rokov žije pod švajčiarskymi Alpami. Začínala v hoteli na recepcii, dnes je z nej úspešná podnikateľka. Vlastní kozmetický salón a viac ako desať rokov vyrába čisto prírodnú kozmetiku z byliniek nazbieraných priamo na alpských kopcoch. V zozname produktov jej rodinnej manufaktúry sú aj sirupy a liečivé balzamy z kostihoja, koreňov angeliky lekárskej či iných bylín.
Aká bola vaša cesta do Švajčiarska?
Už ako 17-ročná som sa počas strednej školy dostala na prax do nemeckého Hamburgu. Nemčinu som sa učila od základnej školy a bola som sama prekvapená, ako dobre sa dorozumiem. Po maturite som vedela, že chcem ešte niečo vidieť, zažiť a vyskúšať.
Zamierila som do Rakúska, do hotela pri Innsbrucku. Tam to bolo úplne iné – iná mentalita, sneh, hory, výborný mladý kolektív. Bola to skvelá skúsenosť, dodnes sa tam rada a často vraciam. Práve rakúski kamaráti ma nahovorili, aby sme išli na sezónu do Švajčiarska. Vraj je tam krásne a dá sa lepšie zarobiť.

V júni 2010 som nastúpila na recepcii hotela v švajčiarskej dedinke Bellwald. Majiteľ mi dal hneď po príchode kľúče od bytu a služobné auto. V Rakúsku sme bývali v malých izbách priamo v hoteli viacerí spolu. Nebol to luxus, ale bola sranda, s kolegyňami sme si boli veľmi blízke. Odrazu som bývala sama v trojizbovom byte.
Aké boli začiatky?
Prvé dva týždne som sa vracala z práce s plačom. Jazyk bol iný, nárečie silné a ťažké, šéfovia prísni a pedantní. Hoteloví hostia boli z celého sveta, musela som denne hovoriť anglicky, nemecky, rusky. Odrazu nebolo nič také priateľské a blízke ako v Rakúsku. Po dvoch týždňoch som šéfovi povedala, že končím a odchádzam. Usmial sa, vraj nikam nejdem, že to zvládnem, lebo som šikovná, len si musím zvyknúť. Opäť som sa vrátila s plačom do bytu.
V texte sa dočítate:
- prečo sa rozhodla odísť z gastra a otvoriť si kozmetický salón pod Alpami,
- čo ju viedlo k výrobe vlastných produktov,
- koľko trvá certifikácia jedného prírodného výrobku,
- ako sa podniká vo Švajčiarsku,
- prečo po narodení detí uvažovala o predaji firmy,
- čo plánuje do budúcna.
Prešli ďalšie tri týždne a prišla mi na účet prvá výplata. Nechápala som, ako sa dá za taký krátky čas zarobiť toľko veľa. V Rakúsku sme vtedy zarábali zhruba 1300 eur a robili sme šesť dní v týždni. Vo Švajčiarsku som za tri týždne dostala 3500 frankov plus tringelty, pracovala som päť dní a dva dni som mala voľno. Vtedy som si povedala, že ten boj za niečo stojí. Potvrdilo sa mi staré známe – ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.
Z gastronómie ste však už dávno preč.
Pôvodnú prácu som mala veľmi rada, viedla som reštauráciu a veľmi dobre som zarábala. Ale vedela som, že to nechcem robiť navždy. Popri práci som sa vyučila za kozmetičku a zamerala som sa na prírodnú európsku medicínu. Je skvelé, že tu je obrovská možnosť večerného vzdelávania. Človek sa môže kedykoľvek prihlásiť do školy a zmeniť povolanie či prácu. Ja som nastúpila na kozmetickú školu do Bernu. Bola drahá, ale bavilo ma to.
Čo sa vám na tom najviac zapáčilo?
Musela som rozmýšľať, aký problém má zákazníčka, prečo má akné či takú suchú pleť. Fascinovalo ma hľadať riešenia, vymýšľať koncept a pomôcť jej pleť vyliečiť. Nebavilo ma lepiť mihalnice, lakovať nechty a maľovať na tvár masku z mejkapu. Vedela som, že chcem liečiť pleť a pomôcť ženám lepšie sa cítiť. Úplne ma to pohltilo. Zrazu som chápala, že akné nie je len vyhádzaná pleť, že sa na človeka musím pozerať ako na celok, ako sa stravuje, ako a kde pracuje, aké má choroby, ako psychika ovplyvňuje naše zdravie. To ma chytilo pred rokmi a drží až dodnes.
A kedy ste sa rozhodli, že si otvoríte vlastný salón?
Už o tri roky. Bola som mladá, smelá, mala som našetrené peniaze, tak som sa do toho pustila. Nemala som čo stratiť. Dala som výpoveď, šéf na mňa pozeral ako na zjavenie, že čo chcem? Kozmetický salón v Alpách? Kde ženy nepoznajú ani odličovacie mlieko? Bola som prvá široko-ďaleko. Ale verila som si. Salón som otvorila v októbri 2013 a dosť rýchlo sa rozbehol.

Môj salón aj manufaktúra sú v dedinke Fiesch priamo v srdci Wallisu. Máme tu 41 zo 48 švajčiarskych štvortisícoviek, takže nás živí predovšetkým cestovný ruch. Bývame asi 15 minút odtiaľ v dedinke Ernen, odkiaľ pochádza môj manžel a práve si tu staviame rodinný dom.
Ako ste sa dostali k prírodným produktom a k ich výrobe?
Vždy som si na prácu vyberala prírodné produkty, ale keď som si dôkladne prečítala ich zloženie, bola som sklamaná. Začala som experimentovať sama. Čítala som knihy, zháňala suroviny a miešala do nich bylinky. Skúsila som ich v salóne a zákazníčky reagovali veľmi pozitívne. Najprv na vôňu, konzistenciu a postupne aj na účinky.