NÁMESTOVO. Jeho pradedo chodil na motorke so sajdkou, z ktorej predával v Námestove a po okolitých dedinách zmrzlinu. Písali sa 50. roky minulého storočia.
Ľudia okrem čokoládovej, vanilkovej či jahodovej nepoznali iné príchute. Jozef Diko bol priekopníkom, svojim zákazníkom začal ponúkať zmrzlinu s dovtedy nepredstaviteľnou chuťou.
Starší Námestovčania na neho s nostalgiou spomínajú dodnes. Keď v roku 1982 zavrel svoju cukráreň, nenašiel sa v rodine nikto, kto by v cukrárskom remesle pokračoval.
Až do roku 2022, kedy zmrzlinársku tradíciu Dikovcov obnovil Jozefov pravnuk Jarolím.
Kávová príchuť bola absolútnou exotikou
„Nevieme presne, kedy začal pradedo predávať zmrzlinu v Námestove, bolo to okolo roku 1950, alebo krátko pred ním,“ hovorí Jarolím Diko mladší.
„Chodieval na motorke, za ktorou mal pripnutú mraziarenskú karičku s boxmi so zmrzlinou. Obchádzal okolité dediny, ale jeho hlavným stanovišťom bolo Námestovo.“

Neskôr si Jozef Diko otvoril v meste cukráreň. Nachádzala sa priamo v jeho dome, v súčasnosti v ňom sídli spoločnosť COOP Jednota.
Jozef bol vyučený cukrár. V lete ponúkal najmä zmrzlinu, mimo sezóny piekol torty a zákusky. Svoje remeslo miloval, lásku a nadšenie preň vkladal aj do svojich výrobkov.
„Pradedo prišiel na tú dobu s niečím nevídaným, začal vyrábať kávovú zmrzlinu,“ hovorí Jarolím. „V časoch, kedy ľudia nepoznali iné príchute ako čokoládovú či vanilkovú, sa to považovalo za niečo exotické.“