Pečie už štvrtá generácia. Sú to iba koláče, hovoria si, keď sa cukráreň zmení na džungľu

Orechy si melú len v nedeľu.

Tomáš Gerek zastupuje štvrtú generáciu známych námestovských cukrárov. Tomáš Gerek zastupuje štvrtú generáciu známych námestovských cukrárov. (Zdroj: Dorota Mikulášová)

NÁMESTOVO. Piecť neviem. Občas ma však pochytí obrovská vášeň pre cukrárske remeslo. Dostaviť sa zvykne raz do roka, v decembri, v čase, keď treba skôr upratovať než vypekať. Hojne ju tiež podporujú sociálne siete, na ktorých sa ľudia svojimi výtvormi radi pochvália. „To je ľahké, to dám,“ poviem si vtedy a s vervou sa púšťam do ďalšej katastrofy.

Prvé problémy sa obyčajne objavujú už v úvode, kde-tu mi doma chýba zopár ingrediencií. Vtedy sa vo mne prebudí vnútorná cukrárka a chýbajúce suroviny začnem nahrádzať.

SkryťVypnúť reklamu

Jedna zmena pobáda ďalšiu, a tak si niekedy recept ohnem podľa svojho gusta, alebo ešte lepšie, rovno ho vylepším.

Ak ma takýto cukrársky záchvev neprejde približne v polke práce a nevylejem potajomky cesto do záchoda, zvyknem z rúry vytiahnuť napríklad namiesto malých utešených vanilkových rožtekov len jeden centrálny roztečený rožok. Raz sa mi takto podarilo upiecť päťdesiat čokoládových mafinov. Boli ozaj krásne, ale slané.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci rok čo rok vo svojej mysli stále plním špajzu vianočným pečivom z vlastnej dielne, v realite toto remeslo prenechávam profesionálom. Keď potom mám možnosť nazrieť do vianočnej pekárne najstaršej cukrárne v Námestove, v ktorej pečie už štvrtá generácia Gerekovcov, prijmem to s radosťou. Možno sa na mňa predsa len niečo nalepí.

SkryťVypnúť reklamu

Volajú v lete

Je začiatok decembra a cukráreň spúšťa pečenie na tohtoročné sviatky. „Všetko sa to však začína ešte skôr, telefonátom od zákazníka,“ hovorí Tomáš Gerek a vedie ma do miestnosti, ktorá slúži nielen na príjem, ale aj balenie či výdaj objednávok.

Nájdu sa zákazníci, ktorí Gerekovcom volajú rovno s končiacim sa letom, oficiálne objednávky však prijímajú len posledné dva mesiace. Cukrárky si ich potom značia klasicky, ručne do predom pripravených fasciklov zoradených podľa abecedy. Aj bez toho si ľudia až do Štedrého dňa môžu kúpiť predom pripravené krabičky, alebo si do nich koláčiky sami namixovať.

Snažím sa postávať bokom a priveľmi nezavadzať, keďže štvorica pracovníčok v neveľkej miestnosti je už napriek skorej rannej hodine v plnom pracovnom nasadení. V pravidelných intervaloch ho pretína len zvuk etiketovačky a neustále rinčiaci telefón, sem-tam sa ktosi opýta na stav konkrétnej zákazky, alebo prejde okolo mňa so štósom papierov v rukách. V pozadí dokonca počuť aj zvuk strojov či vravu prvých ranných zákazníkov.

SkryťVypnúť reklamu

„Cez Vianoce je to ešte horšie, trošku adrenalín, ale mám to rada,“ hovorí Marcela Teľuchová. V cukrárni pracuje šesť rokov, dvíha telefón, prijíma objednávky, koláčiky predáva aj balí.

Napriek pôvodnému plánu splynúť s prostredím mi však v rukách skončí zástera. Kým vraj zájdem do výroby, budem aj pracovať. Ľutovať to budem ja, či oni?

Prečítajte si aj Na odkanalizovanie Oravy príde zhruba 30 miliónov Čítajte 

Orechy na nedeľu

V porovnaní s predchádzajúcou miestnosťou na mňa sklad s potravinami pôsobí prinajmenšom relaxačne. Je tu chlad, ticho a tma. Pýtam sa, či sa tu chodia skrývať. „Nemáme sa kde, keď ideme do finále, hluk je aj tu,“ hovorí mi Tomáš Gerek.

Už vraj jeho starý otec hovorieval, že do koláčov treba dať to, čo tam má byť. Na suroviny si preto potrpia, piškóty pečú z vajec zo slovenských fariem, krémy varia z pravej čokolády a smotanu si vozia z lokálnej mliekarne. Oriešky si dokonca melie majiteľ sám, často aj v nedeľu.

V sklade obzerám väčšie a menšie nádoby, vedrá, vrecia i vrecká, ktoré trónia na policiach i okolo mňa. „Všetko máme vo veľkých množstvách, aby sa nám to finančne oplatilo.“

V menšej miere nakupujú cukrári aj špecifickejšie ingrediencie, napríklad pistácie, hoci piecť z nich zvyknú len ozaj málo, pre ľudí sú takéto prémiové koláče drahé. Ak však cukrárni narýchlo čosi dôjde, vystačia si aj s obyčajným obchodom.

S ingredienciami však vo všeobecnosti veľmi neexperimentujú, držia sa overenej klasiky a hrozia sa zmien od dodávateľa. „Raz sme mali takýto problém pri krémeši, ale nikto si to asi azda ani nevšimol, predaj nám neklesol.“

V cukrárskej výrobe už skúšali aj hotové zmesi z vrecka, ktoré stačí zaliať vodou, rozdiel však videli hneď. „Do klasického pečenia vstupuje veľa faktorov, niekedy je piškót menší, inokedy väčší a občas aj spľasne,“ vysvetľuje Tomáš Gerek a ukazuje na stojany s upečeným cestom, ktoré čaká na naplnenie. „Pri umelých zmesiach je to však vždy istota, piškót je ako špongia.“

Nôž aj formičky

Obchádzajúc ďalšie stojany s koláčmi sa postupne dostávame až do výrobne. Väčšie či menšie skupinky žien majú aj tu očividne plné ruky práce. Striekajú laskonky, vykrajujú linecké, plnia formičky cestom a zazriem aj cukrárky, ktoré krájajú už hotové rezy. Občas niektorá z nich vybehne od stola k platničke a premieša veľký hrniec s plnkou, iná zas upozorní kolegyňu, že už treba vybrať cesto z rúry.

„Možno to na pohľad vyzerá chaoticky, ale výroba má niekoľko vedúcich a každá pracovníčka presne vie, čo má robiť.“ Prácu si tiež pravidelne počas dňa striedajú.

Každá cukrárka má na sebe zásteru s vianočným motívom, čo je, okrem všadeprítomnej vône sladkého pečiva, zatiaľ jediný signál blížiacich sa Vianoc.

Dopytujem sa po koledách. „Minulý rok sme ich mali zapnuté celý mesiac, tento rok si ich dáme radšej trošku neskôr,“ hovorí mi Renáta Jagelková. Patrí k najvernejším zamestnancom, v cukrárni pracuje už takmer 27 rokov.
Gerekovci mali vtedy cukrársku výrobu ešte doma. „Aj roboty bolo menej, pracovali sme len štyria.“

Dnes má cukráreň päťkrát toľko cukrárok, no aby zvládli vianočný hurhaj, pred sviatkami im vypomáha asi desiatka brigádnikov. Začínajú vždy o piatej a končia približne o 12 hodín. „Práce je naozaj veľa, jednu pracovníčku máme napríklad len na to, aby nám rozbíjala vajcia,“ hovorí Gerek.

Pristavím sa tak rovno pri dvoch dôchodkyniach, ktoré práve usilovne plnia formičky na fúkané rožky pripraveným cestom. V cukrárskej výrobe už boli aj na Veľkú noc a práca sa im zapáčila, privyrobia si aj vyvetrajú hlavu. „Predtým som robila v obchode a z práce som prišla vynervovaná. Teraz je to úplne iné, páči sa mi tu,“ hovorí mi jedna z nich.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom GB62D na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 15 968
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 399
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 545
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 343
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 058
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 3 014
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 689
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 344
  1. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  2. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  3. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  4. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  5. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  6. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  7. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  8. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 652
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 272
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 69 036
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 620
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 20 376
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 10 272
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 717
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 8 873
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Trstená Starek obsadí v Interlige druhé miesto.

Csongor Baranj prepísal niekoľko rekordov.


Takto vyzeralo futbalové ihrisko v nedeľu v Oravskom Veselom.

V šiestej lige sa veľa zápasov odložilo.


Dielo Reflexe na Signál festivale v Prahe

Prvý ročník Light Art Festivalu premení mesto na veľkú svetelnú galériu.


Martin Rusina sa teší v cieli z obhajoby titulu majstra Slovenska v maratóne.

Na jubilejnom 20. ročníku predviedol najlepší výkon slovenského maratónca v histórii.


  1. Vladimír Bojničan: Biblické zázraky ako nepreukázané tvrdenia a forma dezinformácie
  2. Jozef Černek: Môj partner nemá telo. Nemá tvár. A predsa napísal so mnou muzikál.
  3. Imunoblog: Zdravé črevo – základ silnej imunity
  4. Peter Greša: Sväté svetlo: stretnutie s chasidmi pri hrobe „zázračného rabína“
  5. Andrea Školudová: NOŽE v kuchyni a Feng Shui
  6. Janka Bittó Cigániková: Transakčnú daň musel nadizajnovať „totálny génius“
  7. Viktor Pamula: Sociálny štát ? Vtip roka
  8. Timotej Opálek: Baby Lasagna / Praha
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 652
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 272
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 69 036
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 620
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 20 376
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 10 272
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 717
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 8 873
  1. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  2. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu