Za to, čo investoval do svojho koníčka, by postavil dom. Oravčan spracúva ovocie v bývalej maštali

Verí, že čo sa vyparí, vypijú anjeli.

Mário Druska vybudoval z bývalých maštalí pálenicu. Mário Druska vybudoval z bývalých maštalí pálenicu. (Zdroj: Saša Mikulášová)

PUCOV. Tento rok bol mimoriadne bohatý na hrušky. „Už štyri týždne nepálim nič iné,“ hovorí Mário Druska, ktorý prevádzkuje jedinú pálenicu na dolnej Orave.

Okrem nej sú malé pestovateľské pálenice v Lokci a Trstenej. Na Orave nemajú dlhú tradíciu, na rozdiel od kvasu. Ten si ľudia zakladali bežne, páliť ho chodievali na Turiec alebo Liptov, do susedných regiónov, kde bolo ovocinárstvo viac rozšírené.

Vypáliť sa dá podľa Mária každé ovocie. Naše pálenice však smú páliť len plody z mierneho podnebného pásma. Jednoducho povedané, z takého, ktoré dokáže u nás dozrieť.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak tu raz budú dozrievať banány, budeme páliť aj banánovicu,“ rozpráva Pucovčan. „Keďže sa u nás z roka na rok oteplieva, dozrie tu už i ovocie, ktoré kedysi nebolo bežné.

Do pucovskej pálenice prichádzajú pestovatelia z celého kraja. Najčastejšie s kvasom z jabĺk, hrušiek, sliviek či marhúľ. Výnimočnejšie sú čerešne, jahody, maliny. „Ozajstná špecialita je ale pálenka z lesných malín alebo čiernych ríbezlí,“ tvrdí páleničiar.

Platí, že čím menšie ovocie, tým vzácnejšia pálenka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dominoval podomácky vyrobený alkohol

Na Orave ešte donedávna platilo, že sa „pálilo všade okrem kostola“. Prvá oficiálne registrovaná pálenica vznikla zhruba pred desiatimi rokmi. Mário hovorí, že Oravci si chodili dať páliť ovocie zväčša do Turian alebo do Ružomberka.

SkryťVypnúť reklamu

Neduhom minulých čias bol podomácky vyrobený alkohol.

Načítavam video...

Hygienici raz istému mužovi zobrali na prekontrolovanie vzorku podomácky vyrobenej pálenky a zistili, že metylalkohol v nej až trikrát prekračuje normu.

„Človek môže oslepnúť, otráviť sa, v najhorších prípadoch i zomrieť,“ povedal vtedajší šéf Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne Jozef Kereškéni.

Nebezpečný je najmä metylalkohol, ktorý sa musí pri procese pálenia úplne oddeliť od čistého alkoholu. Kereškéni tiež spomenul prípad, keď sa v krčme chlapi stavili, kto zvládne viac. Jeden z nich vypil na ex liter tvrdého alkoholu a o dve hodiny bol mŕtvy. „Z detstva si ale pamätám na suseda, ktorý nepil nič iné ako denaturovaný lieh, a dožil sa 95 rokov.“ Podľa hygienika je dôležité, aby ten, kto alkohol vyrába, vedel, ako to správne robiť.

SkryťVypnúť reklamu
Šikovní Oravci Fico ho označil za nepodstatného študenta. Janigu ocenili, blahoželal mu aj český prezident Čítajte 

Pálenicu zriadil v niekdajšej maštali

Získať licenciu na prevádzkovanie pestovateľskej pálenice nie je jednoduché.
„Je to obrovská byrokracia. Nesmiete štátu nič dlhovať, musíte byť bezúhonný, splniť všetky podmienky hygieny, veterinárneho úradu, finančnej správy. Kontrolujú nás každý mesiac. Musel som tiež absolvovať kurz na získanie licencie,“ menuje hlavné podmienky prevádzkovania pálenice Mário.

Jeho rozhodnutie vybudovať pestovateľskú pálenicu vzniklo pred štyrmi rokmi v období covidu. „Nevedeli sme, čo bude, tak som si povedal, že to skúsim,“ hovorí páleničiar. „No skúšať sa v tomto prípade moc nedá, ak sa rozhodnete. Počiatočná investícia je obrovská, postavil by som za to jeden dom. A peniaze sa mi nevrátia, ani keby som sa dožil sto rokov. Možno ďalšej generácii v rodine.“

Pálenicu prevádzkuje popri hlavnom zamestnaní. „Je to koníček." Zriadil ju v bývalej maštali, ktorú zdedil po prastarých rodičoch.

„Bola to prvá stavba na hornom konci dediny,“ spomína. Zem hospodárskej budovy pokrývala len udupaná hlina. Na ňu dal položiť takzvaný iglu systém. Vymysleli ho Taliani. Pomáha priestoru zbavovať sa vlhkosti a vhodne ho odvetrávať. V Taliansku je ním vybavený takmer každý kamenný kostol.

Prečítajte si aj Žilinská župa chce spájať stredné školy v celom kraji. Optimalizáciu naplánovala v ôsmich mestách Čítajte 

Kvas je hotový, keď zápalka horí

Základom kvalitného destilátu je bezchybný kvas. Páleničiar dokáže ovplyvniť len zhruba 15 percent kvality a výťažnosti hotovej pálenky. „Ovocie preto musí byť dozreté, nemusí byť prvotriedne, môže byť chrastavé, opadané, no nie zhnité. Do kvasu nemôže ísť nič, čo nezjeme.“

Čím je ovocie dužinatejšie, tým kvas kratšie kvasí. Hrušky a marhule zvyknú nakvasiť do 14 dní, slivkám to trvá dlhšie, obvykle do 6 týždňov. Ovocie sa naloží do sudov, pridajú sa kvasinky a pektolytické enzýmy. Skúsení pestovatelia už presne vedia, kedy je kvas pripravený na destiláciu. Majú niekoľko tradičných metód, ako to zistiť.

„Zapália zápalku a dajú ju do suda. Ak zhasne, znamená to, že ešte kvasí, pri kvasnom procese totiž vzniká oxid uhličitý, ktorý dusí oheň. Keď zápalka horí, kvas je hotový. Rovnaký princíp platí pri ďalšom spôsobe. Na lyžičku dajú trochu kvasu, zahrejú ju a zapália.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB54F na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 898
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 224
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 979
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 815
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 259
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 680
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 521
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 302
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu