Za to, čo investoval do svojho koníčka, by postavil dom. Oravčan spracúva ovocie v bývalej maštali

Verí, že čo sa vyparí, vypijú anjeli.

Mário Druska vybudoval z bývalých maštalí pálenicu. Mário Druska vybudoval z bývalých maštalí pálenicu. (Zdroj: Saša Mikulášová)

PUCOV. Tento rok bol mimoriadne bohatý na hrušky. „Už štyri týždne nepálim nič iné,“ hovorí Mário Druska, ktorý prevádzkuje jedinú pálenicu na dolnej Orave.

Okrem nej sú malé pestovateľské pálenice v Lokci a Trstenej. Na Orave nemajú dlhú tradíciu, na rozdiel od kvasu. Ten si ľudia zakladali bežne, páliť ho chodievali na Turiec alebo Liptov, do susedných regiónov, kde bolo ovocinárstvo viac rozšírené.

Vypáliť sa dá podľa Mária každé ovocie. Naše pálenice však smú páliť len plody z mierneho podnebného pásma. Jednoducho povedané, z takého, ktoré dokáže u nás dozrieť.

SkryťVypnúť reklamu

„Ak tu raz budú dozrievať banány, budeme páliť aj banánovicu,“ rozpráva Pucovčan. „Keďže sa u nás z roka na rok oteplieva, dozrie tu už i ovocie, ktoré kedysi nebolo bežné.

Do pucovskej pálenice prichádzajú pestovatelia z celého kraja. Najčastejšie s kvasom z jabĺk, hrušiek, sliviek či marhúľ. Výnimočnejšie sú čerešne, jahody, maliny. „Ozajstná špecialita je ale pálenka z lesných malín alebo čiernych ríbezlí,“ tvrdí páleničiar.

Platí, že čím menšie ovocie, tým vzácnejšia pálenka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dominoval podomácky vyrobený alkohol

Na Orave ešte donedávna platilo, že sa „pálilo všade okrem kostola“. Prvá oficiálne registrovaná pálenica vznikla zhruba pred desiatimi rokmi. Mário hovorí, že Oravci si chodili dať páliť ovocie zväčša do Turian alebo do Ružomberka.

SkryťVypnúť reklamu

Neduhom minulých čias bol podomácky vyrobený alkohol.

Načítavam video...

Hygienici raz istému mužovi zobrali na prekontrolovanie vzorku podomácky vyrobenej pálenky a zistili, že metylalkohol v nej až trikrát prekračuje normu.

„Človek môže oslepnúť, otráviť sa, v najhorších prípadoch i zomrieť,“ povedal vtedajší šéf Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Dolnom Kubíne Jozef Kereškéni.

Nebezpečný je najmä metylalkohol, ktorý sa musí pri procese pálenia úplne oddeliť od čistého alkoholu. Kereškéni tiež spomenul prípad, keď sa v krčme chlapi stavili, kto zvládne viac. Jeden z nich vypil na ex liter tvrdého alkoholu a o dve hodiny bol mŕtvy. „Z detstva si ale pamätám na suseda, ktorý nepil nič iné ako denaturovaný lieh, a dožil sa 95 rokov.“ Podľa hygienika je dôležité, aby ten, kto alkohol vyrába, vedel, ako to správne robiť.

SkryťVypnúť reklamu
Šikovní Oravci Fico ho označil za nepodstatného študenta. Janigu ocenili, blahoželal mu aj český prezident Čítajte 

Pálenicu zriadil v niekdajšej maštali

Získať licenciu na prevádzkovanie pestovateľskej pálenice nie je jednoduché.
„Je to obrovská byrokracia. Nesmiete štátu nič dlhovať, musíte byť bezúhonný, splniť všetky podmienky hygieny, veterinárneho úradu, finančnej správy. Kontrolujú nás každý mesiac. Musel som tiež absolvovať kurz na získanie licencie,“ menuje hlavné podmienky prevádzkovania pálenice Mário.

Jeho rozhodnutie vybudovať pestovateľskú pálenicu vzniklo pred štyrmi rokmi v období covidu. „Nevedeli sme, čo bude, tak som si povedal, že to skúsim,“ hovorí páleničiar. „No skúšať sa v tomto prípade moc nedá, ak sa rozhodnete. Počiatočná investícia je obrovská, postavil by som za to jeden dom. A peniaze sa mi nevrátia, ani keby som sa dožil sto rokov. Možno ďalšej generácii v rodine.“

Pálenicu prevádzkuje popri hlavnom zamestnaní. „Je to koníček." Zriadil ju v bývalej maštali, ktorú zdedil po prastarých rodičoch.

„Bola to prvá stavba na hornom konci dediny,“ spomína. Zem hospodárskej budovy pokrývala len udupaná hlina. Na ňu dal položiť takzvaný iglu systém. Vymysleli ho Taliani. Pomáha priestoru zbavovať sa vlhkosti a vhodne ho odvetrávať. V Taliansku je ním vybavený takmer každý kamenný kostol.

Prečítajte si aj Žilinská župa chce spájať stredné školy v celom kraji. Optimalizáciu naplánovala v ôsmich mestách Čítajte 

Kvas je hotový, keď zápalka horí

Základom kvalitného destilátu je bezchybný kvas. Páleničiar dokáže ovplyvniť len zhruba 15 percent kvality a výťažnosti hotovej pálenky. „Ovocie preto musí byť dozreté, nemusí byť prvotriedne, môže byť chrastavé, opadané, no nie zhnité. Do kvasu nemôže ísť nič, čo nezjeme.“

Čím je ovocie dužinatejšie, tým kvas kratšie kvasí. Hrušky a marhule zvyknú nakvasiť do 14 dní, slivkám to trvá dlhšie, obvykle do 6 týždňov. Ovocie sa naloží do sudov, pridajú sa kvasinky a pektolytické enzýmy. Skúsení pestovatelia už presne vedia, kedy je kvas pripravený na destiláciu. Majú niekoľko tradičných metód, ako to zistiť.

„Zapália zápalku a dajú ju do suda. Ak zhasne, znamená to, že ešte kvasí, pri kvasnom procese totiž vzniká oxid uhličitý, ktorý dusí oheň. Keď zápalka horí, kvas je hotový. Rovnaký princíp platí pri ďalšom spôsobe. Na lyžičku dajú trochu kvasu, zahrejú ju a zapália.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB54F na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Alkohol

Majáles prešporských umelcov na Železnej studničke z roku 1844 až 1848, v uvoľnenej zábave a v sprievode alkoholických nápojov. Litografia, autor: Károly Sterio.

Nástup masovej konzumácie alkoholu v 19. storočí bol ako časovaná bomba


a 1 ďalší 8
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Chcela v Prešove dobrú kávu. Dnes praží pre desiatky kaviarní
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  8. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  1. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  3. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  4. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  5. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  6. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  7. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  8. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 16 124
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 5 137
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 170
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 812
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 110
  6. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 2 721
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 641
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 469
  1. Marcel Stropkay: Toto nie je chyba. Toto je systém.
  2. Monika Albertiová: Projekt PVE Málinec: Otázka spravodlivosti, dôvery a úcty k miestnym ľuďom a krajine
  3. Miroslav Daniš: Koniec parlamentnej demokracie na Slovensku
  4. Dávid Polák: Rozmanitý Izrael: Spoločnosť plná kontrastov
  5. Adam Ustupsky : Otázka : Môže cirkev slúžiť ako biely kôň (nastrčená firma)?
  6. Jaroslav Liptak: Keď AI píše, ale ľudia sa urazia: Odbornosť verzus evolúcia nástrojov
  7. Štefan Šturdzík: Fethiye je krásnou časťou tureckej riviéry.
  8. Adam Ustupsky : Psychologický profil typického voliča Hlas SD
  1. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 869
  2. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 11 068
  3. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 6 456
  4. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 082
  5. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 5 934
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 5 791
  7. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 5 559
  8. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 5 511
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Stropkay: Toto nie je chyba. Toto je systém.
  2. Monika Albertiová: Projekt PVE Málinec: Otázka spravodlivosti, dôvery a úcty k miestnym ľuďom a krajine
  3. Miroslav Daniš: Koniec parlamentnej demokracie na Slovensku
  4. Dávid Polák: Rozmanitý Izrael: Spoločnosť plná kontrastov
  5. Adam Ustupsky : Otázka : Môže cirkev slúžiť ako biely kôň (nastrčená firma)?
  6. Jaroslav Liptak: Keď AI píše, ale ľudia sa urazia: Odbornosť verzus evolúcia nástrojov
  7. Štefan Šturdzík: Fethiye je krásnou časťou tureckej riviéry.
  8. Adam Ustupsky : Psychologický profil typického voliča Hlas SD
  1. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 11 869
  2. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 11 068
  3. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 6 456
  4. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 082
  5. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 5 934
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 5 791
  7. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 5 559
  8. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 5 511
  1. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  2. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  3. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  4. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  5. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  8. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu