TVRDOŠÍN. Pri netradičnej zelenine z ich záhradky sa pristavil nejeden návštevník tradičnej výstavy ovocia a zeleniny v tvrdošínskom kultúrnom dome.
Manželia František a Margita Motyčákovci z Medvedzia majú neveľkú, ale o to vzácnejšiu a exotickejšiu záhradku v záhradkárskej osade Pod Ploty v Krásnej Hôrke.
Suveníry z dovoleniek
Manželia už majú po sedemdesiatke, pestovaniu sa venujú odjakživa, ako svorne tvrdia. O práci v záhrade sa učili od svojich rodičov. Keď sa zobrali a presťahovali do Tvrdošína, zapísali sa do zoznamu žiadateľov o záhradku.
Plochu dostali, sami si ju postupne upravili a už desaťročia na nej pestujú nielen tradičné, ale najmä netradičné odrody zeleniny, ovocia a korenín.
„Radi skúšame všetko nové, zo zahraničia si zakaždým prinesieme niečo nové, zaujímavé, typické pre tú danú oblasť,“ hovorí pani Margita. „Jedna dcéra žije v Anglicku, takže veľa semiačok nám nosí aj ona.“
V článku sa dočítate:
- čo má kukamelón spoločné s melónom,
- aké benefity má netradičná zelenina,
- ako bojujú proti škodcom,
- z čoho vyrábajú biohnojivá.
Pani Margita sa venuje pestovaniu exotických odrôd zeleniny. Jej manžel František sa špecializuje na papriku a paradajky. Má toľko rôznych odrôd, že je problém ich aj porátať. Začína už na jar siatím semiačok, hotové sadeničky presádza do skleníka, kde sa práca len začína.
Neveľká záhradka na začiatku Tvrdošína ukrýva zeleninu od výmyslu sveta. Tento rok sa pestovateľom podarilo prvý raz dopestovať typickú indickú zeleninu okru.
„Je veľmi výživná, môže sa podávať ako príloha k jedlu, ale aj ako súčasť polievok,“ vysvetľuje sympatická pestovateľka. Darí sa tam aj paprikouhorke, ktorá má exotický názov ačokča. Je výborná v surovom stave, ale aj ako súčasť mäsitých omáčok, kde nahrádza klasickú papriku.

Tekvica na kašu aj džem
Fantasticky vyzerajú mexické miniuhorky pripomínajúce maličké melóny, ktoré sa volajú kukamelón. S klasickým melónom majú spoločné snáď len sfarbenie. Pri ochutnaní síce trošku pripomínajú chuť melóna, avšak sú kyselkavé a veľmi šťavnaté, vnútri nie ružové, ale biele. Rastú na kríčkoch a tento rok sa pestovatelia tešia hojnej úrode. Výborné sú v šalátoch, ale i sterilizované.