Leto na Orave: Párnica žila švábkou (+ recept na víťazný chlieb)

Padlo 60 kilogramov diviny, 50 kíl kapusty aj 700 hríbikov.

Párnickô švábkobraňá má za sebou 17. ročník. Párnickô švábkobraňá má za sebou 17. ročník. (Zdroj: Ján Sopúch)

PÁRNICA. Vydarené dvojdňové oslavy švábky – druhého oravského chleba, má za sebou dolnooravská obec. 17. Párnickô švábkobraňá prilákalo do športového areálu v sobotu a nedeľu 24. a 25. augusta mnoho návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Párničania sa dobre modlili, až na prehánku v nedeľu večer bolo po celý čas krásne letné počasie. „A to je vždy deväťdesiat percent úspechu,“ hovorí starosta Ján Hančiak.

Programovo i moderátorsky má podujatie pod palcom ostrieľaná dvojica Eva Gracová a Milan Hančiak. Aj tento rok vyskladali pútavý program pre všetky vekové kategórie.

SkryťVypnúť reklamu

Návštevníkov zabavili domáci i cezpoľní folkloristi, heligonkári, detské súbory i zvučné folklórne mená z celého Slovenska. V sobotu večer zaplnili parket Traky, o nedeľňajšiu bodku na záver sa postarali Huncúti.

Šišky zo 40 kilogramov múky, matrtúchy z 50 kíl kapusty a 20 kabáčov – taký je výsledok dvojdňovej usilovnej práce Ľubice Chylkovej a jej veselej rodinnej partie. Hoci si žienky vo finále už pomaly necítili ruky, námaha sa vyplatila – ochutnávka tradičných špecialít slávila veľký úspech.

Súvisiaci článok Leto na Orave: Do súťaže prihlásili 61 čučoriedkových koláčov Čítajte 

Súťaž o najlepší chlebík tento rok vyhrala Zdenka Matiašovská, u návštevníkov zabodoval najmä vďaka jednej ingrediencii. Recept nájdete na konci článku.

Padlo aj takmer 700 výstavných sladkých hríbikov – napiekla ich šikovná Párničanka Milena Žatkuľáková, ktorej doma i v stánku pomáhala mamina Marta Mišurová.

SkryťVypnúť reklamu

Zabrať dostali aj kotly. Najprv sa za nimi zvŕtali poľovníci, na druhý deň ich vystriedali hasiči. Prví uvarili tri kotly chutného gulášu z vyše 60 kilogramov jelenieho mäsa, a to sa všetkým neušlo. Zahanbiť sa nedali ani hasiči, k hovädziemu gulášu pridali aj spoločnicu.

Partia od Klukovcov z Veličnej zas nachystala baraní perkelt, zemiakové halušky, placky aj palacinky.

Nechýbali grilované špeciality a piva sa tiež tento rok vypilo neúrekom. Po vlaňajšom Platane všetci ocenili zmenu – čapoval sa Martiner a Svijany.

Nechýbal remeselný jarmok, prezentácia poľovníkov ani atrakcie pre deti.

Poriadnym lákadlom býva tombola s užitočnými i vtipnými cenami. Jej žrebovanie vždy zaplní lavičky pred pódiom do posledného miesta.

A na záver sľúbený recept na víťazný chlieb.

SkryťVypnúť reklamu

Zdenka Matiašovská, ktorej talent a šikovné ruky sú vďaka krásnym šitým ozdôbkam známe nielen na Orave, ním ozaj všetkým ulahodila.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAZ4M na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Prázdniny

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 940
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 071
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 715
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 080
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 029
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 594
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 405
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 341
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu