DOLNÝ KUBÍN. Soňa Flajsová pečie moravské koláče, no nie hocijaké. Zalizujú sa po nich aj tí najväčší labužníci.
Dolnokubínčanka tvrdí, že sú lepšie ako tie originálne na Morave.
Tajomstvom je jediná ingrediencia, ktorú by v kysnutom ceste nehľadal nikto.
Našla ju na internete
V Soninej domácnosti bolo odjakživa veľa hladných krkov. Nechutilo im kupované pečivo a tak Soňa vypekala domáce dobroty. Jej srdcovou záležitosťou boli práve moravské koláče z kysnutého cesta.
„Lákalo ma to, nie každý vie totiž robiť kysnuté cesto. Väčšinou sa gazdinám do neho nechce púšťať, je s ním babračka a výsledok nikdy nemáte zaručený,“ hovorí Soňa.

Zatiaľ čo iné dezerty sú podľa nej chutné aj kupované, naozaj dobré kysnuté buchty či koláče sa nedajú kúpiť v obchode, nechutia tak ako domáce.
Prípravu kysnutého cesta skúšala dovtedy, kým to svoje nepriviedla k dokonalosti. Vypytovala sa babičiek, študovala recepty na internete a v časopisoch. Až natrafila na jeden, ktorému spočiatku nechcela veriť. Obsahoval netradičnú prísadu.
Pridáva ju namiesto vajec a oleja. Po upečení koláčov zaručí, že cesto je mäkké aj na druhý či tretí deň.
„Sú lepšie ako originálne z Moravy, toto sú moje oravské koláče,“ smeje sa Oravka.
Sníva o vlastnej originálnej značke
Iste nie je náhoda, že Soňa sa venuje pečeniu aj v práci. Deväť rokov sa živí dopekaním pečiva v Tescu. Jej vychýrené moravské koláče poznajú po vôni a po chuti aj kolegovia.
Soňa spomína na príhodu, ktorá sa stala, keď mal prísť na návštevu dolnokubínskej prevádzky najvyšší šéf priamo z Anglicka. Všetci zamestnanci premýšľali, čím by ho pohostili.
„Vtedy sa ma náš riaditeľ spýtal, či by som nenapiekla tie moje moravské koláče. Samozrejme, prikývla som.“
Nadriadenému tak chutili, že mu museli porciu oravských koláčov zabaliť aj domov.
„Povedal, že nikdy nič lepšie nejedol, a že keby som ich vyrábala vo veľkom, predával by ich v celej obchodnej sieti,“ zaspomínala si Soňa. Jeho reakcii sa už nečuduje, s úplne rovnakými sa stretáva u každého, kto jej koláče ochutná.