Skvelý úspech v prestížnej súťaži. Oravčanka je druhou najlepšou výčapníčkou na Slovensku

Pri pive sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. (Zdroj: archív Ivony Danielčákovej)

ZUBEREC. Nie je to len tekutina od smädu, ale súčasť našej kultúry. Výčapníčka Ivona Danielčáková z Kýčer Burger v Zuberci vás o pive naučí ešte oveľa viac. Je na to ako stvorená, patrí totiž do trojice najlepších výčapníkov zo Slovenska.

Zúčastnila sa 18. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, kde si v tohtoročnej rekordnej účasti 149 súťažiacich vybojovala skvelé druhé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako a kedy ste sa dostali k čapovaniu piva?
Pred vyše desiatimi rokmi počas prvej letnej brigády. Vtom čase pivná kultúra na Liptove a Orave nebola ešte na takej úrovni, ako je teraz. Čapovali sme na kvantitu, bez kvality. Môžem povedať, že pri tomto čapovaní bol porušený hádam každý bod kódexu kvality piva. Nebola to však láska na prvý pohľad.

SkryťVypnúť reklamu

Krátko predtým, než sme s manželom otvorili našu reštauráciu Kýčer Burger, vzrástol aj náš záujem o kvalitu piva. Až po dokonalej Hladinke sme sa rozhodli, že pivo Pilsner Urquell je pre našich hostí to pravé.

Prečítajte si tiež Jeden farmár našiel na jalovici krvavé škrabance, druhý prišiel o ovce. Medveď útočil za bieleho dňa Čítajte 

Čo vás na čapovaní najviac baví?

Najviac ma teší, keď sa mi pivné sklo vráti s krúžkami späť na bar s novou objednávkou na ďalšie.

Ako má vyzerať a chutiť správne načapované pivo?

Pivo musí byť načapované do mokrého, vychladeného a čistého pivného skla. Ak sa to nedodrží, na stene pohára sa vytvárajú mapy z bubliniek. Dôležitá je tiež správna technika čapovania, kedy sa pivo čapuje pod 45-stupňovým uhlom po skle, aby sa pevná pena načapovala ako prvá a pod ňu sa načapuje pivo, to všetko na jeden záťah.

Pivná pena je veľmi dôležitá pre uchovanie čerstvosti a správnej chuti piva. Musí byť mokrá, hustá a krémová. Správne načapované a ošetrené pivo krúžkuje, to znamená, že po odpití zanecháva stopy. Farba piva má byť iskrivá zlatá. A to najdôležitejšie – pivo má byť podávané s láskou, úsmevom, uškom a so slovami Na zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Máte nejaký vzor medzi výčapníkmi?

Mojím vzorom je môj manžel. Je výčapným expertom a na Orave zaškoľuje ľudí v iných prevádzkach, čím zvyšuje pivnú kultúru. Obdivujem na ňom, s akým rešpektom a zodpovednosťou k tomu pristupuje.

Iní by možno konkurenciám nepomáhali v takej miere ako on. Chce, aby pivo bolo čo najkvalitnejšie podávané kdekoľvek, nie iba u nás. Vďaka nemu som si našla moje, vlastne naše spoločné hobby.

Prečo ste sa prihlásili do súťaže?

Prihlásila som sa do najprestížnejšej súťaže výčapníkov piva, aby som vyzdvihla našu prevádzku a región. Chcela som, aby sa aj ďaleko od nás dozvedeli, že na Orave taktiež môžete dostať kvalitne načapované pivo. Chcela som spoznať pivnú komunitu. Predsa len, sú to ľudia, ktorí milujú pivo a starajú sa oň s láskou.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste vnímali jednotlivých súťažiacich priamo v akcii a aká bola konkurencia?

Bolo nás tridsať najlepších výčapníkov zo Slovenska a z Česka, je samozrejmé, že všetci vieme perfektne čapovať pivo. Nebrala som ich ako konkurenciu, skôr ako spolužiakov zo školy.

Mohlo by vás zaujať Plány s pediatrami na Orave sa za týždeň zmenili dvakrát, detské pohotovosti to nezachráni Čítajte 

Hlavná súťažná disciplína bola v Plzni pred odbornou porotou. V časovom limite sme si museli pripraviť výčap, ukázať naše výčapnícke zručnosti, vedomosti a predviesť komunikačné schopnosti. Takže reálne sme nikto nevedeli, ako to kto zvládol. Súťažili sme v degustácii vzoriek piva, v tímovej práci počas jazdy vlakom až po súboj výčapníkov v Prahe pred verejnosťou.

Súboje výčapníkov sa konali v Pilsner Urquell Experience v Prahe. Náhodne vyžrebovali výčpaníkov, ktorí čapovali určitý počet hladiniek na čas. Ďalej to bolo skladanie výčapného kohúta a vedomostný kvíz.

Je iné čapovať pivo vo svojej reštaurácii a na takejto súťaži?

Na domáce prostredie som zvyknutá. Či už sú to ľudia, hostia aj samotný výčap. Master Bartender ale musí vedieť pracovať aj pod tlakom, čapovať dokonalé pivo kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok a taktiež vedieť o pive všetko, aj keby sa vás na to opýtali o polnoci. Výzvu, ktorú som si pred seba dala, som sa snažila prekonať, ako som len najlepšie vedela.

Čo bolo v súťaži najťažšie?

Asi prekonať stres. Človek sa zrazu začne obávať niečoho tak prirodzeného, čo robí bežne a pravidelne – čapovania a rozprávania o pive a pri ňom.

Boli aj úsmevné momenty?

Úsmev na tvári sme mali všetci súťažiaci stále. Bol to, myslím, že to môžem povedať za každého súťažiaceho, pre nás neskutočný zážitok. Snažila som sa celú súťaž si čo najviac užiť.

To mi pripomína situáciu, keď som si šla po druhé miesto na pódium. Údajne som sa tvárila zamyslene, absolútne neprekvapene a už vôbec nie nadšene. Nuž doposiaľ nik nevedel o tom, že celý čas som rozmýšľala, ako sa nepotknúť o svoju vlastnú nohu.

Ako vy vnímate pivo?

Pivo považujem za súčasť našej kultúry. Jeho história sa tiahne až do čias Sumerov. A je tu dodnes. Je to nápoj, pri ktorom sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Napísali sme Zvláštne vlky, fialový poklad aj najviac chodníkov. Čo ste možno nevedeli o Roháčoch Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  1. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 15 153
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 604
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 3 632
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 576
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 3 493
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 982
  7. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 243
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 009
  1. Tomáš Hrubý: Hrad stále čaká
  2. Medard Slovík: Šógun: Pohľad do strateného sveta Japonska a osud Anjin-sana
  3. Štefan Šturdzík: Smer sa zmenil , už nič neskrýva a ide ako valec.
  4. Miroslav Ferkl: Chlieb a soľ
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: veterný mlyn zo Zlínska a kováčňa z Blat
  6. Viktor Pamula: Ako Matúško komentáre maže
  7. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  8. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 769
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 508
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 238
  4. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 5 721
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 371
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 153
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 621
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 607
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Adam Brenkus sa stal hráčom poľského klubu Sandecja Nowy Sacz.

Adam Brenkus naposledy pôsobil v druhej lige.


ZSSK od soboty 12. júla 2025 zaviedla ďalších 12 posilových vlakov na linke Ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso

Tatry zažívajú turistický boom. Železničná spoločnosť Slovensko reaguje na mimoriadny záujem o cestovanie počas letnej turistickej sezóny výrazným posilnením vlakových spojov.


Autonehoda v Kline spôsobila zranenia štyrom osobám, dve z nich boli deti.

Zasahovali všetky záchranárske zložky.


Sofia Masnicová a Martin Rýdzik (v strede) vyhrali svoje kategórie, Eliška Šišková (druhá sprava) skončila druhá.

Ovládli hlavne jednu vekovú kategóriu.


  1. Tomáš Hrubý: Hrad stále čaká
  2. Medard Slovík: Šógun: Pohľad do strateného sveta Japonska a osud Anjin-sana
  3. Štefan Šturdzík: Smer sa zmenil , už nič neskrýva a ide ako valec.
  4. Miroslav Ferkl: Chlieb a soľ
  5. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: veterný mlyn zo Zlínska a kováčňa z Blat
  6. Viktor Pamula: Ako Matúško komentáre maže
  7. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  8. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 769
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 508
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 238
  4. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 5 721
  5. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 371
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 153
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 621
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 607
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu