Skvelý úspech v prestížnej súťaži. Oravčanka je druhou najlepšou výčapníčkou na Slovensku

Pri pive sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. (Zdroj: archív Ivony Danielčákovej)

ZUBEREC. Nie je to len tekutina od smädu, ale súčasť našej kultúry. Výčapníčka Ivona Danielčáková z Kýčer Burger v Zuberci vás o pive naučí ešte oveľa viac. Je na to ako stvorená, patrí totiž do trojice najlepších výčapníkov zo Slovenska.

Zúčastnila sa 18. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, kde si v tohtoročnej rekordnej účasti 149 súťažiacich vybojovala skvelé druhé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako a kedy ste sa dostali k čapovaniu piva?
Pred vyše desiatimi rokmi počas prvej letnej brigády. Vtom čase pivná kultúra na Liptove a Orave nebola ešte na takej úrovni, ako je teraz. Čapovali sme na kvantitu, bez kvality. Môžem povedať, že pri tomto čapovaní bol porušený hádam každý bod kódexu kvality piva. Nebola to však láska na prvý pohľad.

SkryťVypnúť reklamu

Krátko predtým, než sme s manželom otvorili našu reštauráciu Kýčer Burger, vzrástol aj náš záujem o kvalitu piva. Až po dokonalej Hladinke sme sa rozhodli, že pivo Pilsner Urquell je pre našich hostí to pravé.

Prečítajte si tiež Jeden farmár našiel na jalovici krvavé škrabance, druhý prišiel o ovce. Medveď útočil za bieleho dňa Čítajte 

Čo vás na čapovaní najviac baví?

Najviac ma teší, keď sa mi pivné sklo vráti s krúžkami späť na bar s novou objednávkou na ďalšie.

Ako má vyzerať a chutiť správne načapované pivo?

Pivo musí byť načapované do mokrého, vychladeného a čistého pivného skla. Ak sa to nedodrží, na stene pohára sa vytvárajú mapy z bubliniek. Dôležitá je tiež správna technika čapovania, kedy sa pivo čapuje pod 45-stupňovým uhlom po skle, aby sa pevná pena načapovala ako prvá a pod ňu sa načapuje pivo, to všetko na jeden záťah.

Pivná pena je veľmi dôležitá pre uchovanie čerstvosti a správnej chuti piva. Musí byť mokrá, hustá a krémová. Správne načapované a ošetrené pivo krúžkuje, to znamená, že po odpití zanecháva stopy. Farba piva má byť iskrivá zlatá. A to najdôležitejšie – pivo má byť podávané s láskou, úsmevom, uškom a so slovami Na zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Máte nejaký vzor medzi výčapníkmi?

Mojím vzorom je môj manžel. Je výčapným expertom a na Orave zaškoľuje ľudí v iných prevádzkach, čím zvyšuje pivnú kultúru. Obdivujem na ňom, s akým rešpektom a zodpovednosťou k tomu pristupuje.

Iní by možno konkurenciám nepomáhali v takej miere ako on. Chce, aby pivo bolo čo najkvalitnejšie podávané kdekoľvek, nie iba u nás. Vďaka nemu som si našla moje, vlastne naše spoločné hobby.

Prečo ste sa prihlásili do súťaže?

Prihlásila som sa do najprestížnejšej súťaže výčapníkov piva, aby som vyzdvihla našu prevádzku a región. Chcela som, aby sa aj ďaleko od nás dozvedeli, že na Orave taktiež môžete dostať kvalitne načapované pivo. Chcela som spoznať pivnú komunitu. Predsa len, sú to ľudia, ktorí milujú pivo a starajú sa oň s láskou.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste vnímali jednotlivých súťažiacich priamo v akcii a aká bola konkurencia?

Bolo nás tridsať najlepších výčapníkov zo Slovenska a z Česka, je samozrejmé, že všetci vieme perfektne čapovať pivo. Nebrala som ich ako konkurenciu, skôr ako spolužiakov zo školy.

Mohlo by vás zaujať Plány s pediatrami na Orave sa za týždeň zmenili dvakrát, detské pohotovosti to nezachráni Čítajte 

Hlavná súťažná disciplína bola v Plzni pred odbornou porotou. V časovom limite sme si museli pripraviť výčap, ukázať naše výčapnícke zručnosti, vedomosti a predviesť komunikačné schopnosti. Takže reálne sme nikto nevedeli, ako to kto zvládol. Súťažili sme v degustácii vzoriek piva, v tímovej práci počas jazdy vlakom až po súboj výčapníkov v Prahe pred verejnosťou.

Súboje výčapníkov sa konali v Pilsner Urquell Experience v Prahe. Náhodne vyžrebovali výčpaníkov, ktorí čapovali určitý počet hladiniek na čas. Ďalej to bolo skladanie výčapného kohúta a vedomostný kvíz.

Je iné čapovať pivo vo svojej reštaurácii a na takejto súťaži?

Na domáce prostredie som zvyknutá. Či už sú to ľudia, hostia aj samotný výčap. Master Bartender ale musí vedieť pracovať aj pod tlakom, čapovať dokonalé pivo kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok a taktiež vedieť o pive všetko, aj keby sa vás na to opýtali o polnoci. Výzvu, ktorú som si pred seba dala, som sa snažila prekonať, ako som len najlepšie vedela.

Čo bolo v súťaži najťažšie?

Asi prekonať stres. Človek sa zrazu začne obávať niečoho tak prirodzeného, čo robí bežne a pravidelne – čapovania a rozprávania o pive a pri ňom.

Boli aj úsmevné momenty?

Úsmev na tvári sme mali všetci súťažiaci stále. Bol to, myslím, že to môžem povedať za každého súťažiaceho, pre nás neskutočný zážitok. Snažila som sa celú súťaž si čo najviac užiť.

To mi pripomína situáciu, keď som si šla po druhé miesto na pódium. Údajne som sa tvárila zamyslene, absolútne neprekvapene a už vôbec nie nadšene. Nuž doposiaľ nik nevedel o tom, že celý čas som rozmýšľala, ako sa nepotknúť o svoju vlastnú nohu.

Ako vy vnímate pivo?

Pivo považujem za súčasť našej kultúry. Jeho história sa tiahne až do čias Sumerov. A je tu dodnes. Je to nápoj, pri ktorom sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Napísali sme Zvláštne vlky, fialový poklad aj najviac chodníkov. Čo ste možno nevedeli o Roháčoch Čítajte 

Súťaže

Ilustračné foto.

O víťazstvo zabojujú pretekári z Poľska a zo Slovenska.


TASR
Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Súvisiace témy: Pivovar
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 213
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 080
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 107
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 598
  6. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 536
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 433
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu