Skvelý úspech v prestížnej súťaži. Oravčanka je druhou najlepšou výčapníčkou na Slovensku

Pri pive sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. Ivona Danielčáková, druhá najlepšia výčapníčka plzne na Slovensku. (Zdroj: archív Ivony Danielčákovej)

ZUBEREC. Nie je to len tekutina od smädu, ale súčasť našej kultúry. Výčapníčka Ivona Danielčáková z Kýčer Burger v Zuberci vás o pive naučí ešte oveľa viac. Je na to ako stvorená, patrí totiž do trojice najlepších výčapníkov zo Slovenska.

Zúčastnila sa 18. ročníka súťaže Pilsner Urquell Master Bartender, kde si v tohtoročnej rekordnej účasti 149 súťažiacich vybojovala skvelé druhé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako a kedy ste sa dostali k čapovaniu piva?
Pred vyše desiatimi rokmi počas prvej letnej brigády. Vtom čase pivná kultúra na Liptove a Orave nebola ešte na takej úrovni, ako je teraz. Čapovali sme na kvantitu, bez kvality. Môžem povedať, že pri tomto čapovaní bol porušený hádam každý bod kódexu kvality piva. Nebola to však láska na prvý pohľad.

SkryťVypnúť reklamu

Krátko predtým, než sme s manželom otvorili našu reštauráciu Kýčer Burger, vzrástol aj náš záujem o kvalitu piva. Až po dokonalej Hladinke sme sa rozhodli, že pivo Pilsner Urquell je pre našich hostí to pravé.

Prečítajte si tiež Jeden farmár našiel na jalovici krvavé škrabance, druhý prišiel o ovce. Medveď útočil za bieleho dňa Čítajte 

Čo vás na čapovaní najviac baví?

Najviac ma teší, keď sa mi pivné sklo vráti s krúžkami späť na bar s novou objednávkou na ďalšie.

Ako má vyzerať a chutiť správne načapované pivo?

Pivo musí byť načapované do mokrého, vychladeného a čistého pivného skla. Ak sa to nedodrží, na stene pohára sa vytvárajú mapy z bubliniek. Dôležitá je tiež správna technika čapovania, kedy sa pivo čapuje pod 45-stupňovým uhlom po skle, aby sa pevná pena načapovala ako prvá a pod ňu sa načapuje pivo, to všetko na jeden záťah.

Pivná pena je veľmi dôležitá pre uchovanie čerstvosti a správnej chuti piva. Musí byť mokrá, hustá a krémová. Správne načapované a ošetrené pivo krúžkuje, to znamená, že po odpití zanecháva stopy. Farba piva má byť iskrivá zlatá. A to najdôležitejšie – pivo má byť podávané s láskou, úsmevom, uškom a so slovami Na zdravie.

SkryťVypnúť reklamu

Máte nejaký vzor medzi výčapníkmi?

Mojím vzorom je môj manžel. Je výčapným expertom a na Orave zaškoľuje ľudí v iných prevádzkach, čím zvyšuje pivnú kultúru. Obdivujem na ňom, s akým rešpektom a zodpovednosťou k tomu pristupuje.

Iní by možno konkurenciám nepomáhali v takej miere ako on. Chce, aby pivo bolo čo najkvalitnejšie podávané kdekoľvek, nie iba u nás. Vďaka nemu som si našla moje, vlastne naše spoločné hobby.

Prečo ste sa prihlásili do súťaže?

Prihlásila som sa do najprestížnejšej súťaže výčapníkov piva, aby som vyzdvihla našu prevádzku a región. Chcela som, aby sa aj ďaleko od nás dozvedeli, že na Orave taktiež môžete dostať kvalitne načapované pivo. Chcela som spoznať pivnú komunitu. Predsa len, sú to ľudia, ktorí milujú pivo a starajú sa oň s láskou.

SkryťVypnúť reklamu

Ako ste vnímali jednotlivých súťažiacich priamo v akcii a aká bola konkurencia?

Bolo nás tridsať najlepších výčapníkov zo Slovenska a z Česka, je samozrejmé, že všetci vieme perfektne čapovať pivo. Nebrala som ich ako konkurenciu, skôr ako spolužiakov zo školy.

Mohlo by vás zaujať Plány s pediatrami na Orave sa za týždeň zmenili dvakrát, detské pohotovosti to nezachráni Čítajte 

Hlavná súťažná disciplína bola v Plzni pred odbornou porotou. V časovom limite sme si museli pripraviť výčap, ukázať naše výčapnícke zručnosti, vedomosti a predviesť komunikačné schopnosti. Takže reálne sme nikto nevedeli, ako to kto zvládol. Súťažili sme v degustácii vzoriek piva, v tímovej práci počas jazdy vlakom až po súboj výčapníkov v Prahe pred verejnosťou.

Súboje výčapníkov sa konali v Pilsner Urquell Experience v Prahe. Náhodne vyžrebovali výčpaníkov, ktorí čapovali určitý počet hladiniek na čas. Ďalej to bolo skladanie výčapného kohúta a vedomostný kvíz.

Je iné čapovať pivo vo svojej reštaurácii a na takejto súťaži?

Na domáce prostredie som zvyknutá. Či už sú to ľudia, hostia aj samotný výčap. Master Bartender ale musí vedieť pracovať aj pod tlakom, čapovať dokonalé pivo kdekoľvek a za akýchkoľvek podmienok a taktiež vedieť o pive všetko, aj keby sa vás na to opýtali o polnoci. Výzvu, ktorú som si pred seba dala, som sa snažila prekonať, ako som len najlepšie vedela.

Čo bolo v súťaži najťažšie?

Asi prekonať stres. Človek sa zrazu začne obávať niečoho tak prirodzeného, čo robí bežne a pravidelne – čapovania a rozprávania o pive a pri ňom.

Boli aj úsmevné momenty?

Úsmev na tvári sme mali všetci súťažiaci stále. Bol to, myslím, že to môžem povedať za každého súťažiaceho, pre nás neskutočný zážitok. Snažila som sa celú súťaž si čo najviac užiť.

To mi pripomína situáciu, keď som si šla po druhé miesto na pódium. Údajne som sa tvárila zamyslene, absolútne neprekvapene a už vôbec nie nadšene. Nuž doposiaľ nik nevedel o tom, že celý čas som rozmýšľala, ako sa nepotknúť o svoju vlastnú nohu.

Ako vy vnímate pivo?

Pivo považujem za súčasť našej kultúry. Jeho história sa tiahne až do čias Sumerov. A je tu dodnes. Je to nápoj, pri ktorom sa dá porozprávať, zasmiať, ale aj zaľúbiť.

Napísali sme Zvláštne vlky, fialový poklad aj najviac chodníkov. Čo ste možno nevedeli o Roháčoch Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  5. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  6. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  7. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Pranie a sušenie, ktoré ladí s vaším domovom
  2. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť
  3. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  4. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  5. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  6. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  7. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  8. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  1. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 9 038
  2. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 607
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 969
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 508
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 358
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 978
  7. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 661
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 537
  1. Vladimír Krátky: Bratislavský hrad - „ ... všecko úplne absurdní ? ... “
  2. Tomáš Halagan: Koniec a nový začiatok
  3. Irena Šimuneková: Hájiček v Trstíne – miesto, kde sa spája viera, umenie a história
  4. Jozef Kurty: Sekty pravdy: Má zmysel oponentská diskusia vo verejnom priestore?
  5. Juraj Droppa: Áno, osud dieťaťa neurčí ulica. Určí ho váš zákon, pán minister.
  6. Monika Albertiová: Rozpočet je ilúzia. Je to len dokument zúfalstva. Po nás potopa!
  7. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“
  8. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 14 912
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 11 867
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 183
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 980
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 461
  6. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 4 467
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 4 359
  8. Ján Valchár: Čo chce ruské velenie dnes? Nevieme! 4 030
  1. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  2. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  3. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  4. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  5. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  6. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  7. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  8. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ilustračná foto.

Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ukazujú, že záujem o očkovanie v posledných rokoch stúpa. Stále však zaostávame za susednými krajinami.


Leštiny (v žltých dresoch) doma proti Zákamennému stratili dvojgólové vedenie v závere zápasu.

Tabuľku vedie s dvojbodovým náskokom Zuberec.


Futbalisti Námestova nečakane stratili doma body s poslednou Bánovou.

Dolný Kubín vytrápil Banskú Bystricu B.


Pri požiari udiarne v Novoti zasahovali aj miestni dobrovoľní hasiči.

S ohňom bojovali dva hasičské zbory.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu