Na festivale predstavili aj hriatô zo škvariek

Najlepšie výrobky mal tím Mäsovýroba Skurčák.

Festival má za sebou siedmy ročník.Festival má za sebou siedmy ročník. (Zdroj: OcÚ)

ORAVSKÁ POLHORA. Víkend pred začiatkom pôstu si Oravskopolhorčania ešte poslednýkrát mohli užiť veľa dobrého jedla, už po siedmykrát sa konal Goralský festival zabíjačkových špecialít. Cieľom je ukázať chuť i atmosféru dedinskej zabíjačky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V tomto ročníku sa do súťaže prihlásilo osem tímov. Jeden dokonca spoza poľských hraníc, už na budúci rok sa však prihlásili dva cezhraničné súťažné tímy. O pol siedmej ráno ich na stanovištiach čakalo pol prasaťa, rôzne mäsá a ingrediencie, ktoré k pochúťkam potrebujú.

SkryťVypnúť reklamu

Na prípravu a varenie majú čas asi do jednej, vtedy totiž prichádza na rad hodnotiaca komisia. V nej tradične každý rok sedí aj starosta Michal Strnál. Po festivale chválil všetky výrobky, súťažiaci ich pripravili cez tridsať. „V každom stánku mi chutili najmä jaternice, ale výborná bola aj kaša od tímu Tepličky, tá dostala aj ocenenie za najlepšiu tradičnú špecialitu.“

Prečítajte si tiež Kapustu možno sadiť len v ženské dni, iba tak narastú veľké hlavy Čítajte 

V opačnej kategórii, najlepšia netradičná špecialita, hviezdili seniori z jednoty dôchodcov. Vyrobili zabíjačkové hriatô, ktoré sa skladá zo škvariek zaliatych karamelom a vodkou.

Absolútnym majstrom zabíjačkových špecialít na rok 2024 sa stal tím Mäsovýroby Skurčák.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 146
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 080
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 107
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 609
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 598
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 431
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu