RABČA. Zabíjačka prasaťa na dedine je jednou z tých udalostí, ktoré nechýbajú v rabčianskom kalendári. Ako každá zabíjačka aj táto sa začala skoro ráno. Počasie bolo usmoklené, no nikto sa nenechal odradiť, pretože každý sa tešil na domáce špeciality od Adamčíkovcov.
Organizátori pobehovali, aby bolo všetko pripravené. Sviňa sa spokojne hojdala na trojnožke uprostred námestia. Skúsení domáci porciovali s precíznosťou, zatiaľ čo ostatní pomáhali v drobných úkonoch, krájali cibuľu, brúsili nože a strážili pitný režim. Každý kúsok mäsa bol dôležitý, nič sa nezahadzovalo. Na ochutnávanie bolo výrobkov naozaj hojne - od škvarkovej nátierky až po chutné hurky.

Počas vystúpení folklórnych spevákov a muzikantov sa ľudia stretávali pri jedle a pití, pri koňoch a vozoch, vymieňali si spomienky. Spievali so spevákmi, tipovali do tomboly. V tej nechýbali tradičné ceny – polovica svine či pivná renta na celý rok. Výťažok z tomboly putoval na pomoc onkologickej pacientke. Organizátori vyzbierali 500 eur.
Prípravu ostatkov a pohostenie si vzala pod patronát už tradične rodina Adamčíkovcov, tá sa snaží túto tradíciu udržiavať stále živú.
