Syrárka vyrába jedlé poklady. Za chalúpku aj traktor s vlečkou si z výstavy niesla prvenstvo

Tajomstvo chutného syra je najmä v mlieku.

Syrárka vyrába torty, do ktorých je ľúto zahryznúť.Syrárka vyrába torty, do ktorých je ľúto zahryznúť. (Zdroj: archív Kataríny Ďaďovej)

ZÁKAMENNÉ. Aj keď syr, korbáče či iné výrobky z mlieka robí na Orave pomaly každá druhá rodina, sú aj také, do ktorých je človeku ozaj ľúto zahryznúť. Syrové torty od Kataríny Ďaďovej ocenila aj porota na Novotskej hrudke. Z výstavy figurálnych syrov si domov niesla prvé miesto.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

S kravským mliekom a syrom žije Katarína Ďaďová už skoro tridsať rokov. Vyrastala v rodine, kde chovali kravy a jedna i druhá babka z nadojeného mlieka pravidelne robili korbáče.

Pár litrov si od nich z času na čas doniesli vo vedierku domov, zvykli z neho robievať syr. „Stretávala som sa s tým už v detstve, a tak som mala v sebe akúsi túžbu či motiváciu skúsiť to tiež a naučiť sa to,“ spomína.

SkryťVypnúť reklamu

Začiatky boli ťažké, nohy nie sú zvyknuté na dlhé státie, ruky si zas musia privyknúť na horúcu vodu. Prvé razy toho vraj človek veľa nespraví, ale tréning robí majstra, potom ide práce ľahšie.

Prečítajte si tiež Cez zimu klzisko, v lete tenisový kurt. Na streche legendárnej Maríny chce investor otvoriť športovisko Čítajte 

Keď po škole vycestovala za prácou do hlavného mesta, veľa ľudí ju prosilo, či by im z Oravy nedoniesla pravé oravské korbáče. Súhlasila, veď ich doma robí skoro každý, a tak zháňala, skupovala aj cestovala s jedlým pokladom cez celú republiku. Časom Katarínu napadlo, že ich predsa môže ťahať sama.

Pomedzi svoje vlastné výrobky raz do práce doniesla syrovú tortu, ktorá medzi kolegami zožala úspech. Znovu sa tak v nej prebudila motivácia, že si aj takúto prácu chce vyskúšať na vlastnej koži.

„Prvé pokusy asi neboli také, aké dokážem vytvoriť teraz, ale postupne som sa vypracovala,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Začala s tortami v tvare kruhu, srdiečka či košíka, postupne sa naučila vytvoriť si ručne syrové ružičky aj si dokupovala formičky, do ktorých syr vtláča, aby bol výsledok ešte krajší. Dodnes však najčastejšie vyrába torty, s ktorými pred siedmimi rokmi začínala.

Občas sa nájdu zákazníci, ktorí by chceli niečo kreatívnejšie, so syrom sa však nepracuje tak ľahko ako s marcipánom, nie všetko dokáže syrárka urobiť ručne. Vtedy brázdi internet a hľadá vhodné formy. Takéto pomôcky má najradšej, značne jej uľahčia prácu a sú tiež častým zdrojom inšpirácie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9V9U na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 933
  2. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 065
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 5 000
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 052
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 3 694
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 593
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 351
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 338
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu