Oravčan pracoval v najdrahších reštauráciách. Povedal som si, nech po mne kričia aj hádžu veci, raz budem dobrý kuchár

Oravčan varil aj pre potomka švédskeho kráľa.

Plody mora raz pridá aj do svojich burgrov.Plody mora raz pridá aj do svojich burgrov. (Zdroj: archív Mateja Briša)

ZÁKAMENNÉ. Prvé ozajstné jedlo, ktoré Oravčan Matej Briš uvaril, bol kotlíkový guláš. Neskôr ho dokonca naservíroval aj potomkovi švédskeho kráľa, ktorý si figúru udržiaval rôznymi reštrikčnými diétami. Chutil mu až tak, že si ho od neho potom ešte vypýtal dvakrát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hoci sa Matej v kuchyni rád motal odmala, študovať za kuchára sa vybral aj preto, že sa mu nechcelo učiť. Po škole si dal od kuchárskeho remesla pauzu a robil šoféra aj dodávky, no nakoniec sa do kuchyne predsa len vrátil. Skúseností zbieral v drahých hoteloch aj reštauráciách s označením Michelin. To, že sa v takýchto podnikoch na zamestnancov poriadne kričí či hádže panvicami, je vraj pravda, nie je to však pečiatkou ich kvality. „Ustáť tlak môže byť pre niekoho náročné, ja som si však povedal, nech po mne kričia aj hádžu veci, zvládnem to a raz budem dobrý kuchár,” hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Domov sa vrátil v čase hlbokej pandémie a do rodnej obce chcel priniesť zo svet niečo dobré, dnes robí vo výdajnom okienku burgre. Do zatiaľ najkurióznejšieho špeciálu, ktorý chce ľuďom ponúknuť, zakomponuje aj kúsky obľúbeného mora.

Hoci ste vyštudovaný kuchár, v živote ste už robili kadečo, dokonca ste boli aj šoférom dodávky. Napriek tomu ste sa k remeslu vrátili a dnes už máte aj svoju vlastnú prevádzku. Je gastronómia vašou celoživotnou láskou?

Musím povedať, že kuchárčinu mám asi v krvi, prababička bola vraj veľmi dobrá kuchárka, hoci sám som jej kuchyňu už nezažil. Pred 70 rokmi chodievala varievať po svadbách či iných víkendových akciách. Vtedy sa hojne využívali čerstvé bylinky a maslo, neskôr to kuchárky vymenili za lyžicu vegety. Ostala mi však po nej kuchárska kniha z roku 1936, kde sú presne také staré a typické recepty. Občas si ich rád prelistujem.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Lekári pracujú na pohotovosti bez primeraného technického vybavenia Čítajte 

V kuchyni som sa motal od mala a čosi uvariť som už vedel, keď som mal hádam sedem rokov. Pamätám si na prvý ozajstný výtvor, bol to kotlíkový guláš, ktorý je doteraz mojím obľúbeným pokrmom.

Priznám sa, že sa mi veľmi nechcelo učiť, ale varenie som mal rád, šiel som preto študovať za kuchára. Bol to dobrý štart, ale očakávania som mal iné, odradilo ma to. Po škole som síce sezónne varil na Cypre a v Grécku, ale čoskoro som sa na to vykašlal.

Kuchárčina vás však po čase dostala znovu a ste v nej už bez prestávky dodnes.

Po pár rokoch sa mi naskytla príležitosť odísť do Prahy, kde som mal v hoteli robil raňajkového kuchára. Von bola zima, ja som bol v teple, dokonca som sa mohol kedykoľvek najesť, povedal som si, že to skúsim. Chytilo ma to a majitelia celej hotelovej siete si to všimli, preradili ma tak na rovnakú pozíciu do štvorhviezdičkového hotela. Na raňajkách medzi hotelmi je rozdiel najmä v sortimente, aj tak je však práca takéhoto kuchára pomerne jednoduchá.

SkryťVypnúť reklamu

Do pár mesiacov som z raňajok prešiel na à la carte. Robil som rôzne minútkové jedlá a práve tam som začal vnímať, že kuchárčina môže byť zaujímavá, ak sa robí inak a lepšie. Postupne som sa preto začal obzerať po pracovných príležitostiach v lepších reštauráciách.

Životopis som poslal aj Romanovi Paulusovi, ktorého reštaurácia mala v tej dobe Michelinskú hviezdu. Prišiel som na pohovor a mal som s ním skúšku, miesto u neho som nakoniec aj dostal, ale hľadal som ďalej, mal som naraz vyhliadnutých viacero prác.

Ako vyzerá prijímacie konanie na kuchára?

Kuchár napríklad pred seba dostane cibuľu s tým, že mu osadenstvo kuchyne povie, že je jedno, ako ju krájal doteraz, má na to rovno zabudnúť. Ukážu mu presný postup krájania a on to musí zopakovať. Čím je rýchlejší a šikovnejší, tým získava viac bodov a má aj vyššiu šancu, že ho do kuchyne vezmú. Ak sa mu to nepodarí ani na piaty raz, je jasné, že šancu premárnil.

Až na niekoľkýkrát vás pod krídla vzal aj známy kuchár Zdeněk Pohlreich. Jeho reštaurácia je aj v Sprievodcovi Michelin, vy ste v nej strávil dva roky. Aká to bol práca?

Začiatok bol celkom náročný. V tíme už boli všetci zohratí, ja som medzi nich prišiel ako mladý bažant a hoci som už mal nejakú prax, boli úkony, ktoré som určite nerobil dobre.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9UGQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  2. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  3. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  4. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 12 383
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 179
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 153
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 473
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 325
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 671
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 480
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 210
  1. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil
  2. Jozef Sitko: U oboch blogoch bol už 3-krát dezinformačne navzájom zamenený PEREX.
  3. Štefan Šturdzík: Každá bomba a každý dron , ktorý dopadne a ničí je ďalším klincom do sŕdc Ukrajincov.
  4. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali...
  5. Eva Bachletová: Presídlenci ne/prijatí vlasťou
  6. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  7. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  8. Tomáš Hrubý: Papier, nie baliace hlášky
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 151
  2. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 275
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 18 234
  4. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 13 171
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 715
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 565
  7. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 618
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 180
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Nový rezort v Oravskej Porube má jedinú oficiálnu prírodnú vodnú plochu na kúpanie na Orave.

Kúpaliská kontrolujú hygienici.


V Kline zaznamenali rekordnú účasť bežcov.

V Kline sa konal 6. ročník.


a 1 ďalší

Horské stredisko Kubínska hoľa spúšťa letnú sezónu v sobotu 5. júla 2025. Počas letných prázdnin bude v prevádzke denne v čase od 9:00 do 17:00.


Jozef Vavrečan (vľavo) viedol Zubrohlavu jednu sezónu.

Zubrohlava bude v štvrtej lige jediná z Oravy.


  1. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil
  2. Jozef Sitko: U oboch blogoch bol už 3-krát dezinformačne navzájom zamenený PEREX.
  3. Štefan Šturdzík: Každá bomba a každý dron , ktorý dopadne a ničí je ďalším klincom do sŕdc Ukrajincov.
  4. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali...
  5. Eva Bachletová: Presídlenci ne/prijatí vlasťou
  6. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  7. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  8. Tomáš Hrubý: Papier, nie baliace hlášky
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 151
  2. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 275
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 18 234
  4. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 13 171
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 715
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 565
  7. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 618
  8. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 5 180
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  2. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  3. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  4. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  5. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  6. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  7. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu