Keď preváža tortu, v ruke drží ruženec

Do pečenia cukrárka pridá aj ryžové rezance, zdobí ich cvikovými výhonkami.

Najradšej z celej tvorby zákuskov má Natália zdobenie.Najradšej z celej tvorby zákuskov má Natália zdobenie. (Zdroj: Archív Natália Kurcinová)

ZUBEREC. Prvú tortu upiekla záhradná architektka Natália Kurcinová pred ôsmimi rokmi, skombinovala v nej bielu čokoládu so slaným karamelom a vrch zdobila vlastnoručne vyrobenými makrónkami.

Žiadny recept pri tom vraj nepoužívala a suroviny hádzala do misky intuitívne. „Robím to tak stále a vlastne dodnes neviem, či je to správne,“ hovorí. Fotku narodeninovej torty pre mamu pridala na sociálne siete a o pár týždňov už piekla na zákazku 17 tort.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Inšpiráciu na recepty aj chute najprv hľadala v regáloch s mliečnymi výrobkami, dnes už so smiechom hovorí, že sa posúvali pomalšie než jej výroba, a tak sa spolieha na vlastnú predstavivosť. Pečeniu podľa nej pomôže láska k práci a soľ, šarapatu zas narobí margarín aj poleva z vrecúška.

SkryťVypnúť reklamu

Máte za sebou bilingválne gymnázium aj štúdium na vysokej škole. Ako zo záhradnej architektky vyrastie cukrárka?

Od detstva ma to ťahalo do kuchyne. Nikdy som sa však nemotala okolo maminy, skôr som vždy čakala, kým odíde z domu, pretože mala veľmi rada poriadok. Následne som nastúpila za sporák ja a skúšala som kadejaké recepty. Nikto mi do toho nemohol hovoriť, potrebovala som sa sústrediť a byť vtedy úplne sama.

Počas posledného ročníka na vysokej škole som nemala vyučovanie, písala som už iba diplomovú prácu.

Voľný čas sa mi zdal nevyužitý, preto som sa rozhodla potajomky prihlásiť sa na trojmesačný akreditovaný cukrársky kurz. Nikomu som o tom nepovedala, pretože by ma odhovárali, moja starká by mi dokonca povedala, že piecť vie každá hlupaňa, ja som si však hovorila, že sa mi to v živote zíde.

SkryťVypnúť reklamu

Spätne mi to prišlo ako vyhodené peniaze, pretože nie je jediná vec, ktorú by som z kurzu aplikovala do praxe, dalo mi to len pečiatku a papier.

Po skončení vysokej školy som odišla na päť týždňov do Austrálie, aby som si oddýchla a tiež zistila, čo chcem v živote robiť. Videla a ochutnala som zaujímavé koláče, z ktorých každý vyzeral úplne inak, už to neboli rovné rezy odkrojené presne podľa pravítka s milimetrovou polevou, ktoré som poznala zo svadobných výslužiek.

Zistila som, že za to môže práve margarín a ak cukrár použije pravé maslo, konzistencia je úplne iná. Austrálčania tiež robili koláče z palaciniek, spájali chute a zdobili ich sladkosťami aj ovocím, čo som doma nikdy pred tým nevidela. Práve tam som sa definitívne rozhodla, že chcem piecť torty.

SkryťVypnúť reklamu

Mám tiež intoleranciu na laktózu a v tej dobe som si v žiadnej kaviarni nevedela dať koláč, ktorý by ju neobsahoval. Vnímala som, že ľudia, ktorí majú intolerancie, sú často ukrátení o sladké, preto som sa zo začiatku zameriavala len na takúto klientelu. Postupom času som piekla so zdravých surovín, ale už aj pre bežných ľudí, ktorí nemajú problém so žiadnou potravinou.

Pamätáte si ešte na svoju prvú tortu?

Prvú tortu som upiekla pred ôsmimi rokmi mamine na narodeniny. Nepozrela som si dopredu žiaden recept, šla som na to intuitívne a robím to tak dodnes, stále teda neviem, či je to správne alebo nie.

Snažila som sa, aby to nebola obyčajná torta z cukrárne, ktorú sme so sestrou dostávali celý život. Na tú dobu som použila netradičné chute, skombinovala som bielu čokoládu a slaný karamel, ktorému som sa dlho vyhýbala a vôbec som nerozumela, ako môžu ľudia do niečo sladkého pridávať soľ, zdalo sa mi to nechutné. Odvtedy je to najobľúbenejšia chuť medzi mojimi zákazníkmi.

Prečítajte si tiež Zahrali krížovú cestu, kde bol namieste aj potlesk Čítajte 

Narodeninovú tortu som potom zdobila makrónkami, ktoré k nám z Francúzska ešte len prichádzali. Robila som si ich sama, chutili dobre, ale ako vyzerali, je už druhá vec. Na zdobenie som sa pripravovala dva dni a úplne som tým žila, mala som veľkú radosť, keď potom výsledok zožal medzi príbuznými úspech.

Počas pobytu v Austrálii som jedinú fotku torty zavesila na sociálne siete. Ľuďom sa veľmi páčila a v komentároch sa pýtali, kde také niečo robia, na čo som im odpovedala, že je to môj výtvor. O týždeň na to, ako som sa z môjho pobytu vrátila, som rovnakú tortu piekla aj pre moju susedu, vytvorila som si instagramový profil a ďalší týždeň som už mala objednávku na 17 tort.

Zaujíma ma, ako vyzeral týždeň, v ktorom ste mali naraz upiecť na začiatočníka celkom veľkú objednávku.

Bola som hodená do vody a vôbec som nevedela, čo mám robiť, mama bola milovník poriadku a ja som mala zrazu napiecť 17 tort. Vo vrecku som mala asi 50 eur, požičala som si od rodičov peniaze na rúru a kúpila som si dva obyčajné stoly.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9N7U na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 817
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 458
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 142
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 460
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 330
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 281
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Tvrdošín sa tešil z tretieho víťazstva z posledných štyroch zápasov.

Oravská Jasenica cez víkend nehrala.


Ak milujete historické vozidlá, tento týždeň si prídete na svoje na 10. podujatí Oravský veterán.

Podujatia, turistické akcie, kiná, múzeá aj výstavy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu