ORAVSKÁ POLHORA. V najsevernejšej obci na Slovensku má vzniknúť nový závod na spracovanie mäsa. Za 1,2 milióna eur ho chce postaviť Mäsovýroba Skurčák.
Na trhu pôsobí od roku 2006, cieľom investície je rozšíriť výrobné priestory.
Vyučený mäsiar Anton Skurčák robil najskôr len dedinské zabíjačky, neskôr pracoval v mäsokombinátoch. Keď prevádzku v Tvrdošíne zrušili, začal pracovať na píle, no k mäsiarstvu ho to ťahalo stále.
V roku 2006 si preto založil živnosť a otvoril jedinú predajňu mäsa v Oravskej Polhore.
„Boli sme len rozrábka, teda mäso sme nakupovali a rozpracovávali na menšie časti, ale predávali sme aj mäsové výrobky od dodávateľov,“ hovorí Simona Bodnárová, dcéra zakladateľa a ekonómka Mäsovýroby Skurčák.
Postupne začali aj s vlastnou produkciou a od tradičných oravských údenín sa prepracovali k šunkám či salámam a dnes už robia takmer všetko z mäkkej, varenej i údenej výroby.
„Jediné, čo nerobíme, sú trvanlivé výrobky, ako je napríklad prošuto, keďže na to nemáme kapacity.“