100 rokov inzulínu – cesta od Leonarda k ultrarýchlej súčasnosti

Pred 100 rokmi, v priebehu roku 1921, došlo k jednému z najvýznamnejších objavov v diabetológii a v medicíne vôbec, a to k extrakcii a izolácii inzulínu, a krátko na to aj k jeho prvému úspešnému použitiu u človeka.

Do tejto doby smrteľné ochorenie, ktorým diabetes mellitus 1. typu bol, bolo zrazu možné liečiť a významne zlepšiť prognózu i kvalitu života pacientov. Niet divu, že za inzulín boli postupne udelené tri Nobelove ceny. Zachránil milióny životov, umožnil žiť a prežiť týmto pacientom hodnotný život, mnohým umožnil narodiť sa, a ďalším uskutočniť v živote to, čo im prinieslo slávu a prospech pre nás všetkých. Na tomto úspechu sa podieľalo niekoľko lekárov a vedcov: Frederick Banting, Charles Best, James Collip a John McLoad. A k nim postupne pribúdali a pribúdajú ďalší, ktorí sa trvale snažia liečbu inzulínom vylepšovať až do dnešnej podoby, keď máme k dispozícii efektívne a bezpečné inzulíny, ktoré kinetikou svojho účinku lepšie napodobňujú fyziologickú sekréciu inzulínu a eliminujú nedostatky prvých inzulínov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Frederik Banting bol absolventom medicíny na univerzite v Toronte, počas prvej svetovej vojny a v začiatkoch svojej praxe pracoval ako chirurg a učiteľ na Katedre fyziológie na univerzite v západnom Ontáriu. Už vtedy vedel, že bunky produkujúce vtedy hypotetický inzulín v pankrease sa ničia pomalšie ako iné tkanivá pankreasu a získať ho možno rozkladom pankreasu spôsobom, ktorý by zachoval pankreatické ostrovčeky, teda bunky produkujúce inzulín. Banting odchádza na výskumné pracovisko Torontskej univerzity pod vedením J. McLoada, ktorý mu poskytuje laboratórium a pomocníka, študenta medicíny Charlesa Besta, ktorý sa špecializoval na meranie glykémie. Výsledný extrakt bol podávaným psom, ktorým boli odstránené pankreasy a sledoval sa jeho vplyv na hladinu cukru v krvi.

Dňa 11. januára1922 bol extrakt pankreasu obsahujúci inzulín prvýkrát podaný človeku, vtedy štrnásťročnému chlapcovi Leonardovi Thompsonovi, ktorý po dvoch rokoch od stanovenia diagnózy cukrovky pomaly umieral v nemocnici v Toronte. Vďaka tomuto extraktu Leonardo žil potom ešte 13 rokov a nakoniec zomrel na zápal pľúc po ťažkej motocyklovej havárii.

V nasledujúcich rokoch sa inzulín začal vyrábať komerčne a prípravky inzulínu a samotná liečba inzulínom sa prudko vyvíjala. Dôležitú úlohu tu zohrala farmaceutická spoločnosť Eli Lilly, ktorá už v auguste 1922 dodala do nemocnice v Toronte prvý komerčne dostupný inzulín. Chemik George Walden v r.1922 úspešne vyvinul metódu izoelektrickej precipitácie inzulínu zo surového extraktu pankreasu, čo prinieslo zásadnú revolúciu v množstve, čistote a stabilite konečného produktu a znamenalo dôležitý krok k masívnej produkcii inzulínu. So zvyšovaním čistoty sa zmenšoval objem injekcie a koncentrácia inzulínu sa postupne zvyšovala z 10, 20 a 40 na 80, 100, 200 až 300 U/ml. Prvé inzulíny bolo potrebné podávať veľmi často, každých 5 hodín, čo bolo náročné. V roku 1950 sa pridaním neutrálneho protamínu Hagedorn (NPH) predĺžil účinok inzulínu až na 12 hodín. V roku 1955 Frederik Sanger z univerzity v Cambridge objasnil primárnu štruktúru inzulínu. V roku 1973 Herbert Boyer a Stanley Cohen objavili technológiu rekombinantnej DNA, čo znamenalo začiatok výroby ľudského (humánneho) inzulínu z baktérií Escherichia coli a kvasiniek. Vložením génu pre inzulín z človeka do týchto organizmov je možné produkovať inzulín. V roku 1996 bol vyrobený prvý prandiálny analóg inzulínu, ktorý lepšie napodobňoval fyziologický účinok inzulínu po príjme potravy a o pár rokov neskôr boli vyvinuté aj bazálne analógy inzulínu, ktoré lepšie napodobňujú fyziologickú bazálnu sekréciu inzulínu. Od minulého roka máme k dispozícii ultra-rýchlo účinkujúce inzulíny. Liečba inzulínom zachraňuje životy diabetikov 1. typu a často je potrebná aj u diabetikov 2. typu.

MUDr. Surovčíkova

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu