ORAVA. Ak si chcete vychutnať pivo či jedlo na terase, mali by ste si dať pozor na podmienky, ktoré prikazuje vyhláška, upozorňuje Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Povoľuje prevádzku terás, exteriérových častí prevádzok verejného stravovania.
Stále platí zákaz konzumovať jedlá a nápoje v interiéri. Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán. Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.
Medzi stolmi musí byť odstup najmenej dva metre, tu neplatí podmienka jedna osoba na 15 štvorcových metrov. Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.

Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
Po každom zákazníkovi je nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom, papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.
Vo vyhláške neupravovali zloženie osôb za stolom na terasách, teda je jedno, kto sedí za stolom, či osoby zo spoločnej domácnosti alebo nie.
„Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške ÚVZ SR,“ píše sa na webe úradu.

Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári.
Okrem vyššie vymenovaných povinností pre terasy platí aj všeobecný režim pre prevádzky, ktorý je vo vyhláške stanovený. Kompletné znenie uvedenej vyhlášky je možné nájsť vo Vestníku vlády SR: http://bit.ly/vyhlaska-194