Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Varia obedy zadarmo pre ľudí, ktorí si ich nemôžu dovoliť

Na začiatku im ostalo päť nepredaných obedov, ktoré nechceli vyhodiť do odpadu. Darovali ich. Teraz ich rozdávajú takmer tridsať.

Bratia Dulkovci.Bratia Dulkovci. (Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Zákaz vychádzania tvrdo zasiahol aj reštaurácie, ktoré nemali komu variť. Rozvoz jedla tvoril len zlomok bežného množstva predaných porcií z doby pred koronakrízou.

Nepriaznivá situácia zasiahla aj Botanica bistro na Hviezdoslavovom námestí. Dvaja bratia Dominik Dulka a Jaroslav Dulka s manželkou Agátou našli spôsob, ako sa realizovať.

Veria, že dobro sa dobrom odpláca

Dulkovci začali variť pre sociálne slabších ľudí. „Snažíme sa žiť tak, že to, čo dáme, dostaneme naspäť,“ hovorí Jaroslav. „Niektoré dni nám ostávali obedy, nechceli sme ich vyhodiť do koša. Na stránke Kubín drží spolu sme uverejnili oznam, že ponúkame päť obedov. Malo to veľkú odozvu, preto sme sa rozhodli, že budeme takto pomáhať.“

Skryť Vypnúť reklamu

Botanica ale neponúka len jedlo, ktoré sa nepredá, ale varí osobitne pre kategóriu sociálne slabších spoluobčanov. Rozhodli sa pre dvadsať obedov, no teraz pripravujú denne už 27 porcií od pondelka do piatka. Po niektoré si chodia samotní stravníci, pár rozvážajú.

Jedenásť dostáva komunitné centrum Inštitút pre sociálny rozvoj a ďalšie vzdelávanie. Jeho zástupkyňa Daniela Bachyncová Giertliová vysvetlila, kde obedy končia. „Dávame ich jedenásťčlennej rodine, ktorá nemá matku. Klobúk dole pred Botanicou a jej majiteľmi. Zaslúžia si veľké poďakovanie a náš obdiv.“ Keby sa našli aj iné reštaurácie s podobnou ponukou, vedela by zariadiť, aby tento druh pomoci skončil v tých správnych rukách, respektíve v žalúdkoch.

Pomohli aj iní

„Sme radi, že okrem ľudí, ktorí takúto pomoc potrebujú, zareagovali aj podnikatelia, ktorí nám doniesli jednorazové obaly aj suroviny na prípravu jedla,“ povedal Jaroslav Dulka. „Potrebujeme od vás pomoc, aby sme mohli my pomáhať.“

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Výsledky testovania. Oravci majú za sebou už tretie kolo Čítajte 

S uvoľnením opatrení a možnosťou ľudí voľnejšie sa pohybovať mimo svojho domova ale bistro už varí viac porcií pre svojich zákazníkov. A tu nastáva problém.

„Doteraz sme mali viac času. Pracujeme s kvalitnejšími surovinami, mäso pochádza z farmy, hydina je chovaná na kukurici. Snažíme sa, aby si to mohli dovoliť širšie masy aj bežní ľudia. No pre sociálne slabšie rodiny si nemôžeme dovoliť takéto suroviny, lebo sú drahšie. Pre nich varíme osobitne z bežne dostupných, takých, aké používajú aj iné reštaurácie.“

Tvrdí, že urobia všetko preto, aby jedlo z ich bistra ďalej pomáhalo a nasýtilo hladných ľudí. „Pokiaľ nám to možnosti a fyzické sily dovolia, tak by sme chceli rozdávať 10 až 15 obedov denne."

Prečítajte si tiež Oravské obce a mestá, tu je všetko pokope Čítajte  Súvisiaci článok Oslovte vašim článkom tisíce čitateľov na Orave, ale aj mimo nej Čítajte 

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 173
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 868
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 186
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 685
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 744
  6. Po Slovensku na motorke 6 373
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 298
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 773
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 601
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 571
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Mesačne operie práčovňa až jednu tonu prádla.

Hornooravská nemocnica patrí k jedným z mála, ktoré zariadenie na pranie vlastnej bielizne prevádzkujú. Mesačne takto spracujú až jednu tonu bielizne.


4 h
Dobré správy z MY

V tomto článku nájdete: Cukrovku úspešne liečia bez liekov. Obnovujú viac ako storočný zámok. Dva tipy na výlety s deťmi, nádherné fotky, ktoré dobyli svet a mnoho iného ;)


4 h
Staršie smetiarske auto malo viac ako 30 rokov a bolo poruchové, vymenili ho.

Novší model auta na zvoz smetí umožní okrem klasických 110-litrových nádob zbierať aj väčšie 240-litrové alebo 1100-litrové smetné nádoby.


22 h
Natieranie zábradlia na moste v Oravskej Porube.

O dôležitú spojnicu dediny s mestom sa postarali dobrovoľníci.


18. jún

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Starohaličana zavalila slama. Neprežil.


18. jún

Mladý medveď navštevuje v dedine včelára.


18. jún

Tragická dopravná nehoda sa stala dnes(18. jún) popoludní.


20 h

Začiatok posledného pracovného dňa na Gemeri poznačila tragédia.


18. jún

Už ste čítali?