NÁMESTOVO. V rámci cielenej kontroly potravín odobrali veterinárni inšpektori vzorku poľskej hydiny z mäsiarstva V Námestove, našli v nej salmonelu. Výrobok bol navyše po dátume spotreby. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa. Pracovníci jej dolnokubínskej pobočky zistili vo vzorke kuracích pŕs z Predajne mäsa Janowiak Andrzej Mgr. Ing mikrobiologickým vyšetrením prítomnosť Salmonelly enterica serovar Entertidis. Výrobok je po dobe spotreby.

(Ide o kuracie prsia chladené, DS: 11.5.2020, výrobná dávka: 00150020, výrobca: P.P.H.U. ,,BIELA, Stanislav Biela“, Stare Bystre 370, 34-407 Ciche, schválené vet. číslo prevádzky PL 12110201 WE, krajina pôvodu Poľsko)

Podľa Petra Čulena, riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Dolnom Kubíne si už pri nákupe mäsa treba všímať dobu trvanlivosti, dátum spotreby, ale aj nezvyklý vzhľad, zafarbenie, tvar a pach. "Samozrejme pri rôzne balených výrobkoch to nie vždy ide. V takom prípade riziko salmonely znížime na minimum, ak potraviny dostatočne tepelne spracujeme.“
Najlepšou ochranou pred ochorením salmonelóza sú hygienické pravidlá pri príprave, manipulácii aj používaní potravín.
