Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana

Varte s nami: Dnes bravčová panenka s dubákovou omáčkou

4. január. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Špenátová roláda s údeným lososom

Ingrediencie: 300 g čerstvého baby špenátu, 3 vajcia, 50 g nastrúhaného parmezánu, 150 g špaldovej múky, 3 strúčiky cesnaku, soľ a mleté korenie.

Plnka: 250 g tvarohu, 200 g pochúťkovej smotany, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice čerstvej pažítky, citrónová kôra, 200 g údeného lososa.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes aj mrkvová polievka so syrovo-orechovými krekrami Čítajte 

Postup: Špenát umyjeme, osušíme a rozmixujeme. Pridáme 3 žĺtky, nastrúhaný parmezán a špaldovú múku. Ochutíme lisovaným cesnakom, soľou a mletým korením. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do špenátovej zmesi. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Takto pripravené cesto pečieme 12 až 15 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Cesto počas pečenia kontrolujeme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upečené špenátové cesto necháme chvíľu odpočinúť, potom ho ešte teplé aj s papierom zavinieme do rolády a necháme vychladnúť.

Plnku si pripravíme spojením tvarohu a pochúťkovej smotany. Obe suroviny vložíme do misky a ručne metličkou spojíme do hladkej hmoty. Pre zvýraznenie chuti a sviežosti môžeme pridať citrónovú kôru.

Súvisiaci článok Varte s nami: Hrachová slávnostná polievka a plnená hus Čítajte 

Takto pripravenú hmotu dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, mletým korením a pridáme nasekanú pažítku. Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnutý plát cesta, na vrch plnky poukladáme plátky údeného lososa a cesto zavinieme. Hotovú roládu dáme odpočinúť na 2 až 3 h do chladničky. Podávame nakrájané na plátky.

Bravčová panenka s dubákovou omáčkou

Ingrediencie: 800 g bravčová panenka, soľ, štvorfarebné korenie (drvené), 10 až 15 dkg natenko nakrájanej oravskej slaniny, 200 g čerstvých dubákov, hovädzí vývar (bujón), smotanu na varenie, zemiaky, provensálske korenie.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes je toho viac, aj hubové taštičky napríklad Čítajte 

Postup: Začnime dôkladným odblanením panenky a nakrájame ju na asi dva prsty hrubé kolieska. Opačnou stranou noža každý kúsok naklepeme z oboch strán, osolíme, posypeme čerstvo mletým štvorfarebným korením. Obalíme natenko nakrájaným plátkami oravskej slaniny. Panenku opečieme na panvici a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 20 minút. Ak ich máte radi krvavé, skráťte dobu pečenia, pri tomto čase budú prepečené.

Do výpeku pridáme dubáky, podlejeme vývarom a podusíme. Pridáme smotanu a prevaríme. Nakoniec na zjemnenie chuti pridajte kúsok masla.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  2. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  3. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  4. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  5. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  6. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  8. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  9. Darujte od srdca pre rozum
  10. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  1. Tipy na darček pre krstniatko
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  7. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  8. Ktorá farba je tá tvoja?
  9. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  10. ... viac ako vzdelanie
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 16 975
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 801
  3. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 8 443
  4. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 6 082
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 5 147
  6. SME proti extrémizmu na školách 4 633
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 4 591
  8. Darujte od srdca pre rozum 4 524
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 302
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 278

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Muž na Orave prišiel o život, narazil na snežnom skútri do trafostanice

Vodič z Rabčíc nezvládol riadenie a narazil do trafostanice.

Ilustračné foto. Jazdu na snežnom skútri nezvládne každý.

Na cestu medzi Dolným Kubínom a Bzinami padali obrovské balvany

Na ceste z Dolného Kubína do Bzín vyhlásili pre ohrozenie dopravy havarijný stav ešte v roku 1998. Doteraz ho neodstránili, no zdá sa, že okrem skál sa konečne pohli aj úrady.

Tieto veľké skaly spadli na cestu vzadu.

Krstný otec a syn hviezdami

Majstrovstvá sveta priniesli strhujúce športové momenty.

Slavomír Praj a Mário Košút vybojovali pre Slovensko dva bronzové kovy.

Prechod Zákamenským grúňom už prekročil tisícku

Na svoje si prišli bežkári i milovníci turistiky.

V Zákamennom mali ideálne snehové podmienky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muž na Orave prišiel o život, narazil na snežnom skútri do trafostanice

Vodič z Rabčíc nezvládol riadenie a narazil do trafostanice.

Muž vyliezol v centre Nitry na žeriav. Chcel hovoriť s médiami

Muž chcel svojím konaním upozorniť na choré deti, ktoré potrebujú liečbu.

Známu liptovskú minerálku neodporúčajú piť

Rozbory ukázali prítomnosť koliformných baktérií.

Akcia Tiger aj v Banskobystrickom kraji, medzi podozrivými sú aj policajti

Páchatelia si prilepšili vyše piatimi miliónmi eur.

Už ste čítali?