Štvrtok, 2. apríl, 2020 | Meniny má Zita

Varte s nami: Dnes bravčová panenka s dubákovou omáčkou

4. január. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Špenátová roláda s údeným lososom

Ingrediencie: 300 g čerstvého baby špenátu, 3 vajcia, 50 g nastrúhaného parmezánu, 150 g špaldovej múky, 3 strúčiky cesnaku, soľ a mleté korenie.

Plnka: 250 g tvarohu, 200 g pochúťkovej smotany, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice čerstvej pažítky, citrónová kôra, 200 g údeného lososa.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes aj mrkvová polievka so syrovo-orechovými krekrami Čítajte 

Postup: Špenát umyjeme, osušíme a rozmixujeme. Pridáme 3 žĺtky, nastrúhaný parmezán a špaldovú múku. Ochutíme lisovaným cesnakom, soľou a mletým korením. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do špenátovej zmesi. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme cesto. Takto pripravené cesto pečieme 12 až 15 minút v rozohriatej rúre na 180 °C. Cesto počas pečenia kontrolujeme.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upečené špenátové cesto necháme chvíľu odpočinúť, potom ho ešte teplé aj s papierom zavinieme do rolády a necháme vychladnúť.

Plnku si pripravíme spojením tvarohu a pochúťkovej smotany. Obe suroviny vložíme do misky a ručne metličkou spojíme do hladkej hmoty. Pre zvýraznenie chuti a sviežosti môžeme pridať citrónovú kôru.

Súvisiaci článok Varte s nami: Hrachová slávnostná polievka a plnená hus Čítajte 

Takto pripravenú hmotu dochutíme pretlačeným cesnakom, soľou, mletým korením a pridáme nasekanú pažítku. Hotovú plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnutý plát cesta, na vrch plnky poukladáme plátky údeného lososa a cesto zavinieme. Hotovú roládu dáme odpočinúť na 2 až 3 h do chladničky. Podávame nakrájané na plátky.

Bravčová panenka s dubákovou omáčkou

Ingrediencie: 800 g bravčová panenka, soľ, štvorfarebné korenie (drvené), 10 až 15 dkg natenko nakrájanej oravskej slaniny, 200 g čerstvých dubákov, hovädzí vývar (bujón), smotanu na varenie, zemiaky, provensálske korenie.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes je toho viac, aj hubové taštičky napríklad Čítajte 

Postup: Začnime dôkladným odblanením panenky a nakrájame ju na asi dva prsty hrubé kolieska. Opačnou stranou noža každý kúsok naklepeme z oboch strán, osolíme, posypeme čerstvo mletým štvorfarebným korením. Obalíme natenko nakrájaným plátkami oravskej slaniny. Panenku opečieme na panvici a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme 20 minút. Ak ich máte radi krvavé, skráťte dobu pečenia, pri tomto čase budú prepečené.

Do výpeku pridáme dubáky, podlejeme vývarom a podusíme. Pridáme smotanu a prevaríme. Nakoniec na zjemnenie chuti pridajte kúsok masla.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  2. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  3. Namiesto výroby automobilov výroba pľucnych ventilátorov
  4. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  5. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  6. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  7. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  8. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  9. Bude dobre!
  10. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok
  1. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná?
  2. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  3. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  4. Namiesto výroby automobilov výroba pľucnych ventilátorov
  5. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  6. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  7. Daj ľuďom voľnú ruku a prinesie to želané ovocie
  8. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  9. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami
  10. Bude dobre!
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 37 471
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 19 738
  3. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 19 032
  4. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 16 189
  5. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 13 133
  6. Pivný duel: Aké pivo pijú muži a aké viac chutí ženám? 11 075
  7. Madeira je rajom pre milovníkov prírody 10 457
  8. Aké novinky pripravili kúpeľné domy na Slovensku? 9 565
  9. Sú pridrahé alebo majú krátky dojazd. Jeden elektromobil vyniká 9 070
  10. Mobil a voda nestačia. Čo by vám na horách nemalo chýbať? 8 966

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Babínčania si ihrisko odpracovali

Futbal v obci bude čochvíľa oslavovať okrúhlu päťdesiatku.

Fotka z 80. a 90. rokov.

Oravské mestá začali dezinfikovať verejné priestranstvá

Ľudia by sa nemali dotýkať povrchov, kým roztok neuschne. V opačnom prípade by dezinfekcia nemala význam.

Mesto Trstená začalo dezinfikovať verejné priestranstvá.

Sme tu opäť: Našli ste už v stánkoch aktuálne MY Oravské noviny?

Za nedodržanie karantény dostali pokutu, ako praje zlá doba podvodníkom, ako sa mladí Oravci zavreli do karantény, ako sú na epidémiu pripravené obce a mestá v regióne a mnoho iného.

15 geniálnych vtipov na 1. apríla. Aj vás dnes niekto dobehol?

Ako vtipálkovia dostali na prvý aprílový deň svojich blízkych.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Tragická nehoda pri Nitre: Zomreli traja ľudia

Auto prešlo do protismeru, následky pre posádku oboch áut sú fatálne.

Krízový štáb mesta Martin oznámil nové opatrenia

Školské jedálne sa pre verejnosť neotvoria.

Časť personálu ružomberskej nemocnice musí do karantény

U pacienta koronavírus najprv nezistili. O týždeň mal už testy pozitívne. Medzitým bol v kontakte s personálom nemocnice.

Už ste čítali?