Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Varte s nami: Dnes aj mrkvová polievka so syrovo-orechovými krekrami

3. január. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Mrkvová polievka so syrovo-orechovými krekrami

Ingrediencie: 100 g mrkvy, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 500 ml zeleninového vývaru, smotana na šľahanie, niekoľko vetvičiek tymianu, prísady na krekry, 250 g hladkej múky, 50 g parmezánu, 100 g syra gorgonzola, 100 g studeného masla, 1 lyžičku cesnaku v prášku, 1 vajce, 100 g opečených vlašských orechov.

Postup na krekry: Do múky pridáme soľ a korenie, najemno nastrúhaný parmezán a cesnak v prášku. Zmes presypeme do kuchynského robota a pridáme ostatné prísady. Necháme miesiť, dokým nevznikne cesto. Ak by bolo príliš suché, pridáme 1 až 3 lyžice vody.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Varte s nami: Hrachová slávnostná polievka a plnená hus Čítajte 

Hotové cesto vyformujeme do valca a pováľame ho v nahrubo nasekaných orechoch. Potom ho zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na hodinu do mrazničky. Nakoniec cesto nakrájame na kolieska a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 ºC, kým okraje krekrov nezhnednú. Necháme vychladnúť.

Postup na polievku: Očistíme a ošúpeme mrkvu, nakrájame cibuľu na štvrtinky a pretlačíme cesnak. Pridáme olej, soľ a korenie, 2 až 3 vetvičky tymianu a dáme piecť pri teplote 180 ºC, dokým mrkva nezmäkne.

Do mixéra dáme mrkvu, cibuľu, cesnak a prilejeme trochu vývaru. Vymixujeme do hladkej polievkovej konzistencie. Ak je polievka príliš hustá, rozriedime ju trochou vývaru. Potom polievku vlejeme do hrnca a privedieme do varu. Nakoniec ochutíme korením a soľou. Podávame s krekrami, sladkou smotanou a lístkami tymianu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový nákyp so šunkou, parmezánom a kyslou kapustou

Ingrediencie: 200 g šunky, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, soľ, mleté čierne korenie, 4 lyžice parmezánu, 3 vajcia, 160 g rozpusteného masla, 300 ml mlieka, 400 g surových zemiakov, 2 menšie cibule, 200 g šunky, 100 g kyslej kapusty, olej.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes je toho viac, aj hubové taštičky napríklad Čítajte 

Ingredincie na dressing: 100 g bieleho jogurtu, 100 g kyslej smotany, 50 ml mlieka, 25 ml čerstvej citrónovej šťavy, 10 až 15 g trstinového cukru, 20 g čerstvej pažítky, soľ.

Postup: Olúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji dozlatista. Kyslú kapustu vytlačíme, aby mala čo najmenej šťavy, pokrájame ju na drobné kúsky a pridáme k cibuľke.

Do zmesi pridáme šunku nakrájanú na kocky (časť šunkových kociek si odložíme na ozdobenie), chvíľku restujeme a necháme vychladnúť. Olúpané zemiaky nastrúhame nahrubo a pridáme k nim mlieko, maslo, vajce, prášok do pečiva, múku, strúhaný parmezán, soľ, trochu korenia a vytvoríme cesto. Doň vmiešame zmes cibuľky, kapusty a šunky.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes plnené bravčové rolky Čítajte 

Cestom naplníme vymastenú formu alebo mafinové formy, ozdobíme ich kockami šunky a pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 25 minút. Suroviny na dressing metličkou premiešame a pridáme najemno nakrájanú pažítku.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 372
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 302
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 153
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 612
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 419
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 415
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 284
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 134
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 633
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 852
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Námestovo môže v sobotu oslavovať proti Fiľakovu postup.

Oravské Veselé rozhodlo zápas proti poslednému celku v závere.


7 h
Tomáš Gerát patril v majstrovskej sezóne medzi ťahúňov Liptákov. Vynechal iba jeden zápas.

Tomáš Gerát patril v majstrovskej sezóne medzi ťahúňov Liptákov.


11 h
Ilustračné foto.

Keď začiatkom júna zistili u jedenástich obyvateľov Bobrova COVID-19, samospráva okamžite prijala opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu ochorenia.


11 h
Gólová oslava Matúša Otrubu.

Po piatich rokoch je v meste opäť pravá futbalová eufória.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Bol by to prvý prípad na Slovensku, kedy medveď zabil človeka.


9 h

Jozef Morgoš taký úspech nečakal.


18 h

Polícia považuje križovatku za neuralgický bod. Župan nepodpísal kolaudačné rozhodnutie.


16 h

Sprievodný program má trvať štyri hodiny. Ľudia si budú môcť vlastnoručne vyrobiť odznak s logom.


13. jún

Už ste čítali?