Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Varte s nami: Dnes pstruh na krúpach a cvikle

28. december. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Zelerovo – jablková krémová polievka

Ingrediencie: 3 kyslejšie jablká, 2 cibule, 2 lyžice masla, 400 g múčnych zemiakov, 400 g zeleru (hľuzu), 600 ml hydinového vývaru (z kocky), šťavu z polovice citróna, 50 ml smotany na šľahanie, 200 ml mlieka, 2 vetvičky tymianu, 1 lyžičku drvenej rasce, soľ, čerstvo pomleté korenie, 4 lyžičky kyslej smotany.

Postup: Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky. Polovicu jabĺk pokrájame na jemné kocky, zvyšok pokrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame.

Skryť Vypnúť reklamu

V hrnci rozohrejeme lyžicu masla, pridáme asi 2 lyžice pokrájanej cibule a necháme zosklovatieť. K cibuli pridáme jablkové kocky a krátko podusíme. Ochutíme rascou, soľou a korením a jablkovo-cibuľovú zmes preložíme do misky. Necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes mäsové fašírky so zeleninou Čítajte 

V hrnci s vypečeným tukom rozohrejeme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme zvyšok pokrájanej cibule a podusíme. Zemiaky a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Spolu s pokrájanými jablkami pridáme do hrnca. Za stáleho miešania krátko opečieme. Do hrnca prilejeme hydinový vývar, citrónovú šťavu, smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením, rascou a tymianom. Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 15 až 20 minút.

Tymián vyberieme a polievku ručným šľahačom rozmixujeme. V tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pridáme za lyžicu podusenej jablkovo-cibuľovej zmesi.

Skryť Vypnúť reklamu

Pstruh na krúpach a cvikle

Ingrediencie: 4 pstruhy, 3 cvikle, 300 ml bieleho vína, 300 ml smotany na šľahanie, 200 g krúp, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, nové korenie, bobkový list, 50 ml oleja, 100 ml malinového octu, 60 g medu, 100 g fenikla, 150 g bielej časti póru, 150 g cibule.

Postup: Pstruhy vykostíme a pomocou pinzety vyberieme kosti. Kostru poumývame, dáme do hrnca s očistenou cibuľou, feniklom, pórom, novým korením, bobkovým listom a uvaríme rybací vývar. Hotový vývar precedíme a zredukujeme na tretinu, pridáme smotanu a zredukujeme na tretinu. Hotovú omáčku už iba osolíme a okoreníme.

Súvisiaci článok Varte s nami cez sviatky: Dnes kapor v pivnej omáčke Čítajte 

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené krúpy zmiešame s cviklovou šťavou a zahustíme maslom, osolíme a okoreníme. Cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu spolu s maslom, rascou, soľou a pečieme v rúre domäkka. Po upečení cviklu ošúpeme, nakrájame na ľubovoľné tvary, pokvapkáme malinovým octom a medom, soľou a korením.

Skryť Vypnúť reklamu

Filety zo pstruha osušíme a pečieme na panvici vždy najprv kožou dole, aby bola chrumkavá, a potom z opačnej strany.

Liptovský zemiakový závin s kapustou

Ingrediencie na cesto: 500 g zemiakov v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ podľa potreby.

Ingrediencie na plnku: 600 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 130 g kyslej smotany, 200 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, olej, na potretie: maslo a údený strúhaný syr.

Postup na plnku: Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a podusíme. Napokon pridáme kyslú smotanu, premiešame a necháme vychladnúť.

Postup na cesto: V šupke uvarené, vychladené zemiaky pomelieme na mlynčeku, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Na ňu rozložíme natenko nakrájanú krkovičku a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Naplnený závin zvinieme a položíme na vymastený plech, potrieme rozpusteným maslom a posypeme postrúhaným syrom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Makové kopýtka

Ingrediencie na cesto: 500 g varených zemiakov pretlačených cez sito, 200 g masla alebo Hery, 200 g práškového cukru, 550 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 bal kypriaceho prášku, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra.

Ingrediencie na náplň: 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balenie vanilínového cukru, 1 balenie škoricového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, 350 g mletého maku, 50 g slivkového lekváru.

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Postup: Do misy dáme pretlačené alebo nastrúhané uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
Na náplň v hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. Pridáme mletý mak a prevaríme. Dochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou, lekvárom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami cez sviatky: Dnes kačacie prsia s figovou omáčkou Čítajte 

Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme tretinou makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná 150 °C, plynová 2. až 3. stupeň. Doba pečenia je 20 až 25 minút. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  6. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  7. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  8. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  9. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  3. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  5. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  6. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  7. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  8. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  9. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  10. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 32 398
  2. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 16 632
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 14 794
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 13 076
  5. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 9 777
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 9 181
  7. Aká je chémia vôní 8 914
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 526
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 370
  10. Bývanie v meste predlžuje život 8 020
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Stretla sa partia svätcov, napriek opatreniam

Ako dlho budú pokope, zatiaľ nevedia.

Diela z kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku.

Peter Sopúch o Petržalke: Krásne dva roky, vždy mám zimomriavky

Stal sa dvakrát majstrom Slovenska, i keď do Ružomberka nechcel ísť.

Peter Sopúch v drese Petržalky.

Andrej Košarišťan: Z Jágra stále cítiť, že je najväčší hráč histórie

Oravský brankár si v Česku zvyká na novú súťaž pomalšie, ako si myslel.

Andrej Košarišťan zatiaľ odchytal za Kladno sedem súťažných zápasov.

Nakreslite nám Vianoce, tešíme sa na vaše dielka

Tešíme sa na každé dielko – malé i veľké, maľbu, kresbu, písané, vyrobené z hocičoho.

Nakreslite nám Vianoce.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Starostka Kuneradu čelila odvolávaniu. Referendum nebolo platné

Kavecká podala oznámenie na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania a poškodzovania cudzích práv.

V Kysuckom Novom Meste majú unikátny adventný veniec

Ide pravdepodobne o najväčší adventný veniec v Žilinskom kraji. Jeho výška je až 3,5 metra. Na jeho výzdobe pracovalo osem ľudí počas niekoľkých týždňov.

AKTUALIZOVANÉ o 20.14 - doplnené o vyjadrenie Arriva Nitra

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Už ste čítali?