Piatok, 22. september, 2023 | Meniny má Móric

Varte s nami: Dnes pstruh na krúpach a cvikle

28. december. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Zelerovo – jablková krémová polievka

Ingrediencie: 3 kyslejšie jablká, 2 cibule, 2 lyžice masla, 400 g múčnych zemiakov, 400 g zeleru (hľuzu), 600 ml hydinového vývaru (z kocky), šťavu z polovice citróna, 50 ml smotany na šľahanie, 200 ml mlieka, 2 vetvičky tymianu, 1 lyžičku drvenej rasce, soľ, čerstvo pomleté korenie, 4 lyžičky kyslej smotany.

Postup: Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky. Polovicu jabĺk pokrájame na jemné kocky, zvyšok pokrájame na menšie kúsky. Ošúpanú cibuľu najemno pokrájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V hrnci rozohrejeme lyžicu masla, pridáme asi 2 lyžice pokrájanej cibule a necháme zosklovatieť. K cibuli pridáme jablkové kocky a krátko podusíme. Ochutíme rascou, soľou a korením a jablkovo-cibuľovú zmes preložíme do misky. Necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes mäsové fašírky so zeleninou Čítajte 

V hrnci s vypečeným tukom rozohrejeme zvyšnú lyžicu masla. Pridáme zvyšok pokrájanej cibule a podusíme. Zemiaky a zeler očistíme a pokrájame na kocky. Spolu s pokrájanými jablkami pridáme do hrnca. Za stáleho miešania krátko opečieme. Do hrnca prilejeme hydinový vývar, citrónovú šťavu, smotanu a mlieko. Ochutíme soľou, korením, rascou a tymianom. Prikryjeme a na strednom plameni varíme asi 15 až 20 minút.

Tymián vyberieme a polievku ručným šľahačom rozmixujeme. V tanieroch ozdobíme kopčekom kyslej smotany a pridáme za lyžicu podusenej jablkovo-cibuľovej zmesi.

SkryťVypnúť reklamu

Pstruh na krúpach a cvikle

Ingrediencie: 4 pstruhy, 3 cvikle, 300 ml bieleho vína, 300 ml smotany na šľahanie, 200 g krúp, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, celá rasca, nové korenie, bobkový list, 50 ml oleja, 100 ml malinového octu, 60 g medu, 100 g fenikla, 150 g bielej časti póru, 150 g cibule.

Postup: Pstruhy vykostíme a pomocou pinzety vyberieme kosti. Kostru poumývame, dáme do hrnca s očistenou cibuľou, feniklom, pórom, novým korením, bobkovým listom a uvaríme rybací vývar. Hotový vývar precedíme a zredukujeme na tretinu, pridáme smotanu a zredukujeme na tretinu. Hotovú omáčku už iba osolíme a okoreníme.

Súvisiaci článok Varte s nami cez sviatky: Dnes kapor v pivnej omáčke Čítajte 

Krúpy prepláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Uvarené krúpy zmiešame s cviklovou šťavou a zahustíme maslom, osolíme a okoreníme. Cviklu umyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu spolu s maslom, rascou, soľou a pečieme v rúre domäkka. Po upečení cviklu ošúpeme, nakrájame na ľubovoľné tvary, pokvapkáme malinovým octom a medom, soľou a korením.

SkryťVypnúť reklamu

Filety zo pstruha osušíme a pečieme na panvici vždy najprv kožou dole, aby bola chrumkavá, a potom z opačnej strany.

Liptovský zemiakový závin s kapustou

Ingrediencie na cesto: 500 g zemiakov v šupke, 200 g polohrubej múky, 1 vajce, soľ podľa potreby.

Ingrediencie na plnku: 600 g kyslej kapusty, soľ, mleté čierne korenie, 130 g kyslej smotany, 200 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, petržlenová vňať, olej, na potretie: maslo a údený strúhaný syr.

Postup na plnku: Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno, orestujeme na oleji, pridáme kyslú kapustu, soľ, korenie a podusíme. Napokon pridáme kyslú smotanu, premiešame a necháme vychladnúť.

Postup na cesto: V šupke uvarené, vychladené zemiaky pomelieme na mlynčeku, pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske do obdĺžnika. Na ňu rozložíme natenko nakrájanú krkovičku a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Naplnený závin zvinieme a položíme na vymastený plech, potrieme rozpusteným maslom a posypeme postrúhaným syrom a upečieme vo vyhriatej rúre.

Makové kopýtka

Ingrediencie na cesto: 500 g varených zemiakov pretlačených cez sito, 200 g masla alebo Hery, 200 g práškového cukru, 550 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 bal kypriaceho prášku, štipka soli, nastrúhaná citrónová kôra.

Ingrediencie na náplň: 200 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 balenie vanilínového cukru, 1 balenie škoricového cukru, nastrúhaná citrónová kôra, 350 g mletého maku, 50 g slivkového lekváru.

Na potretie: 1 rozšľahané vajce

Postup: Do misy dáme pretlačené alebo nastrúhané uvarené zemiaky, maslo, cukor, vajce, múku zmiešanú s kypriacim práškom, soľ a citrónovú kôru a všetko spracujeme na hladké cesto.
Na náplň v hrnci zmiešame mlieko s cukrom a privedieme do varu. Pridáme mletý mak a prevaríme. Dochutíme vanilínovým a škoricovým cukrom a citrónovou kôrou, lekvárom, dobre premiešame a necháme vychladnúť.

Súvisiaci článok Varte s nami cez sviatky: Dnes kačacie prsia s figovou omáčkou Čítajte 

Cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát 30×40 cm a potrieme tretinou makovej náplne. Každý plát potom z oboch dlhších strán smerom do stredu stočíme (na priereze vznikne akoby praclík). Pomocou mokrého noža krájame kúsky 5 cm široké. Prenesieme ich na vymazaný plech, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Elektrická rúra 170 °C, teplovzdušná 150 °C, plynová 2. až 3. stupeň. Doba pečenia je 20 až 25 minút. Po upečení necháme kopýtka vychladnúť.

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  2. Prišli na to, že odpad je cenný
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  7. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Prišli na to, že odpad je cenný
  2. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  4. Autocentrá AURES Holdings obslúžili už 3 milióny zákazníkov
  5. Príďte ochutnať ocenené destiláty
  6. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  7. Politici dobrovoľne posielajú slovenské ženy pod nôž
  8. IT expertka: Iba mobil deťom na učenie naozaj nestačí
  1. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 14 014
  2. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 788
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 9 598
  4. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 509
  5. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 213
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 067
  7. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 666
  8. Veľké Karlovice: wellness oáza kúsok od hraníc 2 527

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (22. - 28.9.1923)
  2. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali.
  3. Radko Mačuha: Čo je to Liberalizmus?
  4. Rado Surovka: Kto by nás mal zastupovať v parlamente ?
  5. Vladimír Krátky: Do plynu s nimi !
  6. Ivan Mlynár: Progresívne Slovensko – nebojte sa, prestaňte sa báť a dáme to
  7. Peter Kurčík: Existuje čas?
  8. Jaromír Novak: Prvý jesenný. Zas
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 892
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 503
  3. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 29 916
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 13 167
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 062
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 213
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 6 836
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 5 708
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Polícia uvalila na prípad informačné embargo.


13 h
Eliška Šišková (v strede) je už majsterkou Slovenska v triatlone a najnovšie aj v duatlone.

Orava mala v štartovom poli osemčlenné zastúpenie.


a 1 ďalší 12 h
Členovia cykloklubu v Nižnej sú veľmi aktívni.

Chodník je lákavejší pre rodiny s deťmi alebo menej zdatných cyklistov.


13 h
Štvrtý ročník patril medzi tie najvydarenejšie.

Na štvrtý ročník prišla krásna účasť 250 bežcov.


19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hornovážsku kaskádu napustia koncom mesiaca.


20. sep

Údržbu svahov Trnávky zabezpečuje Slovenský vodohospodársky podnik.


17 h

Majiteľ jedného zo stánkov sa nevzdal, vznikla nová iniciatíva na pomoc iným.


20. sep

Našli tu opevnené sídlisko zo staršej doby bronzovej aj stredovekú dedinu.


20. sep

Blogy SME

  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (22. - 28.9.1923)
  2. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali.
  3. Radko Mačuha: Čo je to Liberalizmus?
  4. Rado Surovka: Kto by nás mal zastupovať v parlamente ?
  5. Vladimír Krátky: Do plynu s nimi !
  6. Ivan Mlynár: Progresívne Slovensko – nebojte sa, prestaňte sa báť a dáme to
  7. Peter Kurčík: Existuje čas?
  8. Jaromír Novak: Prvý jesenný. Zas
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 892
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 503
  3. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 29 916
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 13 167
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 062
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 213
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 6 836
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 5 708
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu