Rybacia polievka
Ingrediencie: 500 ml rybací vývar, 2 mrkvy, 1 pór, 1 kaleráb, 1 zeler, soľ, mleté čierne korenie,
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme ju v hrnci vývarom z rýb a na miernom ohni varíme domäkka. Potom do polievky pridáme kúsky rybacieho mäsa a varíme ju ešte ďalších 15 minút. Polievku dochutíme vňaťou, soľou, korením a nakoniec zjemníme maslom.
Mäsové fašírky so zeleninou
Ingrediencie: 200 g zeleniny, 200 g masla, 2 rožky, 2 lyžice teplého mlieka, 400 g mletého mäsa, 2 vajcia, soľ, mleté korenie, rasca, cesnak, cibuľa, strúhanka, olej na vyprážanie.
Postup: Na masle udusíme zeleninu. Rožky namočíme v mlieku. Do mletého mäsa pridáme soľ, koreniny, cesnak, cibuľu. Primiešame zeleninu a rožky. Tvarujeme fašírky. Obalíme v strúhanke a opečieme na oleji, prípadne upečieme v rúre.
Makové lievance
Ingrediencie: 400 g špaldovej múky, 600 g ryžového mlieka, 6 lyžíc maku, 1 citrón, 2 lyžice kokosového oleja, 2 lyžice medu, 1 vajce, 1 lyžička prášku do pečiva, 1 lyžička sódy bikarbóny.
Postup: Mlieko vymiešame s vajíčkom, medom a kokosovým olejom. V druhej miske premiešame múku, mak, kypriaci prášok, sódu, kôru z citróna. Všetko spolu zmiešame. Pečieme lievance na kokosovom oleji.


Autor: Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo, Spojená škola Ružomberok