Varte s nami cez sviatky: Dnes kapustnica s údenou rybacinou

24. december. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Opekance s makom a medom

Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 1 vajce, 2 lyžice oleja, soľ, 40 g droždia, 400 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, 100 g mletého maku, 5 lyžíc medu, tuk na vymastenie, 200 ml oleja, 125 g masla.

Postup: Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky, namočíme do teplého mlieka, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustnica s údenou rybacinou

Ingrediencie: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty, 500 ml vody, za 3 hrste kyslej kapusty, 25 až 50 g sušených húb, 4 zrniečka nového korenia, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 údené sladkovodné ryby,
1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, majorán, 4 uvarené zemiaky.

Postup: Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.

Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané marinované podkovičky z kapra

Ingrediencie: 8 porcií kapra nakrájaného na podkovičky, marináda, 3 vajcia, 3 lyžičky vegety, 3 lyžičky kukuričného škrobu, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky alebo korenia na ryby, 5 strúčikov cesnaku, olej na vyprážanie, strúhanka na obaľovanie podkovičiek, vajcia na obaľovanie podkovičiek.

Postup: Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridáme k nim vegetu, kukuričný škrob, mleté čierne korenie, soľ, červenú papriku a prelisovaný cesnak a premiešame. Do marinády poukladáme osušené porcie kapra nakrájaného na podkovičky. V chladničke necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Jednotlivé porcie kapra obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný zemiakový šalát

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 150 g sterilizovaných uhoriek, 100 g sterilizovanej kapie, 3 uvarené mrkvy, 100 g sterilizovaného zeleru, malá konzerva sterilizovaného hrášku, 2 jablká, 5 lyžíc octu, 3 lyžice kryštálového cukru, 150 ml vody na sladkokyslý nálev, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice plnotučnej horčice, 250 ml majonéza (polovicu môžeme nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou).

Prečítajte si tiež Vianočné trhy boli predzvesťou sviatkov Čítajte 

Postup: Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ich na polovice a potom na tenké plátky. Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme variť spolu s octom, vodou a kryštálovým cukrom. Len čo nálev zovrie, odstavíme ho. Uhorky, uvarenú mrkvu pokrájame na plátky. Sterilizovaný zeler prekrojíme na kratšie rezančeky a kapiu tiež pokrájame na rezance. Jablká nakrájame na hrubšie rezančeky a pridáme scedený hrášok. Všetko spolu zamiešame, spojíme majonézou a dochutíme horčicou, soľou a mletým čiernym korením.

Mangový vianočný sen

Ingrediencie: 1 zrelé mango, 250 ml smotany na šľahanie, 150 ml kokosového mlieka, 1 citrón, štipka nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 karambolu, lístky čerstvej mäty na ozdobu.

Postup: Do mixéra dáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mango, malý kúsok si necháme na ozdobu. Prilejeme vychladenú smotanu, kokosové mlieko, šťavu z jedného citróna, zázvor a vanilínový cukor. Všetky ingrediencie rozmixujeme do jemného lahodného krému, ktorý vložíme na dve hodiny do chladničky. Krém dáme do pohárov na stopke a povrch ozdobíme mangom nakrájaným na malé kocky, plátkom karamboly a zelenými lístkami čerstvej mäty.

Autor: Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo, Spojená škola Ružomberok

Recepty

Špargľová kúra aktivuje metabolizmus.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Kráľ krásnych kríkov má liečivú silu.


Eva Ivanišová a 1 ďalší

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s kozmetickým darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Varte s nami
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  4. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  5. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  6. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  7. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  8. Čo bude toto leto in?
  1. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  2. Plaťte, šetrite, investujte moderne – prehľadne a na pár ťuknutí
  3. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným
  4. Bezlepkové delikatesy od šéfkuchára svetových hviezd
  5. LESY SR hostili prestížne udeľovanie cien CIC
  6. IAD Investičný Realitný Fond: Kooperativa mieri do Twin City C
  7. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo?
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 8 572
  2. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 8 188
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 919
  4. Dá sa na Slovensku zbohatnúť poctivo? 3 527
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 3 037
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 926
  7. Čo bude toto leto in? 2 790
  8. V predaji 3-izbových bytov vedie projekt v Dúbravke 2 679
  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 733
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 940
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 864
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 694
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 109
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 871
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 632
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 613
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Elena Antalová: Hokejových majstrov sveta z rokov 1947 a 1949 zlikvidoval aparát KSČ
  2. Filip Tikl: Pre rodičov: Čo ak vám dcéra povie, že ide „robiť hostesku do Dubaja“?
  3. Nika Göthová: Sú konzervatívci vždy konzervatívni a liberáli liberálni?
  4. Štefan Šturdzík: Šťastné manželstvo ? Áno dá sa to.
  5. Filip Tikl: Detská prostitúcia : Telo, čo nemalo byť na trhu
  6. Filip Tikl: Mužská prostitúcia: Globálny svet ticha a túžob
  7. Martin Fronk: Modrý kameň: miesto, kde si oddýchnete, zaspomínate a nadýchnete sa histórie
  8. Tadeáš Ďurica: Eurofondy ako nástroj vydierania alebo boja za hodnoty EÚ?
  1. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 733
  2. Otilia Horrocks: Keď sa p. redaktorka Benedikovičová opýtala premiéra Roberta Fica na PPA haciendy... /plus video/ 6 940
  3. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 6 864
  4. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 5 694
  5. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda 5 109
  6. Viktor Pamula: Odkaz premiera jeho voličom i nám všetkým. 4 871
  7. Tomáš Mikloško: Toxické peklo: Ako rozpoznať narcistu a jeho obeť 4 632
  8. Soňa Kallová: Národný dopravca zvýšil cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%. 4 613
  1. Věra Tepličková: Bujak Marián alebo Odkaz ženám, čo obľubujú bitkárov
  2. Věra Tepličková: Temné progresívne sily ovládli Brusel
  3. Marcel Rebro: Bude na ochranu premiéra Fica prijatý "LEX ALKOHOL"?
  4. INESS: Cena zamestnanca verzus OECD: ktoré je správne?
  5. Radko Mačuha: Teleráno na ministerstve kultúry?
  6. Roman Kebísek: Pilárik: Harpha Davidica, 1651, slovenský literárny barok
  7. Marcel Rebro: Na Slovensku s jeho pomocou lovia medvede, v Ukrajine Rusov
  8. Marian Nanias: Jadrové zbrane – versus - Umelá Inteligencia.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu