Varte s nami cez sviatky: Dnes kapustnica s údenou rybacinou

24. december. Recepty pre vás pripravujú študenti a pedagógovia Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo a Spojenej školy Ružomberok.

(Zdroj: pixabay)

Opekance s makom a medom

Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 1 vajce, 2 lyžice oleja, soľ, 40 g droždia, 400 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, 100 g mletého maku, 5 lyžíc medu, tuk na vymastenie, 200 ml oleja, 125 g masla.

Postup: Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky, namočíme do teplého mlieka, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustnica s údenou rybacinou

Ingrediencie: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty, 500 ml vody, za 3 hrste kyslej kapusty, 25 až 50 g sušených húb, 4 zrniečka nového korenia, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 údené sladkovodné ryby,
1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, majorán, 4 uvarené zemiaky.

Postup: Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.

Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané marinované podkovičky z kapra

Ingrediencie: 8 porcií kapra nakrájaného na podkovičky, marináda, 3 vajcia, 3 lyžičky vegety, 3 lyžičky kukuričného škrobu, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky alebo korenia na ryby, 5 strúčikov cesnaku, olej na vyprážanie, strúhanka na obaľovanie podkovičiek, vajcia na obaľovanie podkovičiek.

Postup: Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridáme k nim vegetu, kukuričný škrob, mleté čierne korenie, soľ, červenú papriku a prelisovaný cesnak a premiešame. Do marinády poukladáme osušené porcie kapra nakrájaného na podkovičky. V chladničke necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Jednotlivé porcie kapra obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný zemiakový šalát

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 150 g sterilizovaných uhoriek, 100 g sterilizovanej kapie, 3 uvarené mrkvy, 100 g sterilizovaného zeleru, malá konzerva sterilizovaného hrášku, 2 jablká, 5 lyžíc octu, 3 lyžice kryštálového cukru, 150 ml vody na sladkokyslý nálev, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice plnotučnej horčice, 250 ml majonéza (polovicu môžeme nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou).

Prečítajte si tiež Vianočné trhy boli predzvesťou sviatkov Čítajte 

Postup: Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ich na polovice a potom na tenké plátky. Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme variť spolu s octom, vodou a kryštálovým cukrom. Len čo nálev zovrie, odstavíme ho. Uhorky, uvarenú mrkvu pokrájame na plátky. Sterilizovaný zeler prekrojíme na kratšie rezančeky a kapiu tiež pokrájame na rezance. Jablká nakrájame na hrubšie rezančeky a pridáme scedený hrášok. Všetko spolu zamiešame, spojíme majonézou a dochutíme horčicou, soľou a mletým čiernym korením.

Mangový vianočný sen

Ingrediencie: 1 zrelé mango, 250 ml smotany na šľahanie, 150 ml kokosového mlieka, 1 citrón, štipka nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 karambolu, lístky čerstvej mäty na ozdobu.

Postup: Do mixéra dáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mango, malý kúsok si necháme na ozdobu. Prilejeme vychladenú smotanu, kokosové mlieko, šťavu z jedného citróna, zázvor a vanilínový cukor. Všetky ingrediencie rozmixujeme do jemného lahodného krému, ktorý vložíme na dve hodiny do chladničky. Krém dáme do pohárov na stopke a povrch ozdobíme mangom nakrájaným na malé kocky, plátkom karamboly a zelenými lístkami čerstvej mäty.

Autor: Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo, Spojená škola Ružomberok

Recepty

Jarabina je prispôsobivá, žije až sto rokov.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Čo si uvariť na štedrý večer? Pozrite si naše tipy na jedno predjedlo, polievku, hlavný chod, koláčiky a nápoj.

Pripravte si štedrú večeru podľa receptov na polievku, hlavný chod a koláčiky.


redakcia SME ženy 5
Hloh obyčajný

Boľavé srdce tíši hloh.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty, Varte s nami
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  2. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  3. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  4. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  5. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  6. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 684
  2. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 534
  3. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 371
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 741
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 370
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 562
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 908
  8. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 2 114
  1. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (24. - 30.10.1925)
  2. Branislav Hláčik: EU nedokáže ani len zrušiť striedanie času
  3. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  4. Ján Valchár: Čo to, čo to? Žeby ďalšia rafinéria?
  5. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  6. Ivan Čáni: Keď sa Blaha naparuje v Europarlamente pred „vypredaným“ hľadiskom.
  7. Juraj Sališ: Klasický dôchodcovský systém nie je nič iné ako šikovný podvod.
  8. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  1. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 854
  2. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 732
  3. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 10 564
  4. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 392
  5. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 5 143
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 5 052
  7. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 963
  8. Angelika Herčková: V sociálnych službách nás majú za handry nielen vládni predstavitelia, ale aj rodinní príbuzní? 4 492
  1. Roman Kebísek: Timravinu novelu Hrdinovia uhorské úrady scenzurovali. Rukopis je nezvestný
  2. Věra Tepličková: Aj ja som za bundy alebo Ako Glück riešil, riešil, až vyriešil kriminalitu
  3. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  4. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  5. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  6. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  7. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  8. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu