Čo všetko ľudia vyrobili z hliny. Hrnčiarstvo je jedno z najstarších remesiel

Začínali jednoduchými hlinenými hrncami, ktorým časom prirobili nožičky aj ušká. Neskôr pribudli krčahy, džbány, misy, postupne na uľahčenie práce cedarky, dvojačky, krpky a na dekoráciu hálky. Hrnčiarstvo prešlo mnohými zmenami.

Hrnčiarska dielňa majstra Javorka z prvej polovice 20. storočia. Hrnčiarska dielňa majstra Javorka z prvej polovice 20. storočia. (Zdroj: ARCHÍV MĎ)

TRSTENÁ. Hrnčiarstvo sa začalo na Slovensku vyvíjať už v stredoveku. Neodmysliteľne bolo späté s poľnohospodárskou výrobou, záviselo od dostupnosti kvalitnej hrnčiarskej hliny a množstva palivového dreva.

Aj na Orave bolo mnoho hrnčiarskych centier, ktoré postupne vznikali, zanikali, opäť sa ich podarilo obnoviť a mnohé opäť zanikli. Trstená, jedno z prvých miest nesúcich punc hrnčiarskeho mesta, si tento prívlastok napriek mnohým spoločenským zmenám zachovalo až dodnes.

Hrnce na nožičkách

Hrnčiarstvo patrí k najrozšírenejším a najstarším remeslám. Už v dokumentoch zo 14. storočia sa krátko spomína.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Na školských dvoroch pribudli vtáčie búdky Čítajte 

Spätosť s poľnohospodárskou výrobou tkvela v tom, že každý hrnčiar musel vlastniť aj kúsok políčka, aby sa dokázal uživiť. Iba výroba hrncov mu živobytie nezabezpečila. Kým po roku 1300 sa hrnčiarom darilo, vznikali dokonca aj prvé mestečká nesúce hrnčiarske názvy, 15. a 16. storočie už také priaznivé neboli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Najmä na juhu prebiehali intenzívne boje s Turkami,“ hovorí etnografka Oravského múzea Erika Kulášová. „Ak sa aj šikovný remeselník venoval nejakej tvorbe, väčšinou si na jeho výrobky robil nárok zemepán.“ Koniec 17. storočia a protihabsburgské povstania rozvoj hrnčiarstva opäť na niekoľko desiatok rokov zastavili.

Prečítajte si tiež: Zdobili kraslice na výstavu. Takto to dopadlo Čítajte 

Lepšie časy nielen pre remeselníkov prinieslo osvietenstvo a osvietenecké myšlienky. Odrazilo sa to v raste rôznorodosti sortimentu pre gazdinky. „V tom čase začali varievať na otvorených ohniskách, nad ktoré si položili trojnožku a do nej vložili hlinený hrniec,“ priblížila etnografka. „O niečo pokrokovejšie boli rajnice – hlinená nádoba, ktorá mala v spodnej časti tri nožičky a z jednej strany uško, aby sa gazdinka pri manipulácii s ňou nepopálila.“

SkryťVypnúť reklamu

Hrnčiari pri svojej práci vychádzali najmä z požiadaviek zákazníkov, ktorými však neboli len ženy v domácnosti. Často vyrábali tiež krčahy a šálky.

Továrenská výroba

Po zrušení poddanstva začalo remeselníkov pribúdať. Na ich zoskupovanie sa a zastrešenie vznikali cechové spoločenstvá. Sledovali predaj výrobkov, príjmy remeselníkov, ale súčasne ich aj chránili. Koncom 19. storočia však boli hrnčiarske spoločenstvá zrušené. V tom čase už mala hrnčiarska výroba iné špecifiká ako predtým. Niektoré výrobky sa dali lokalizovať podľa morfológie a dekoratívneho zobrazenia.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G5W7D na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 86 975
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 617
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 340
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 265
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 418
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 225
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 471
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Martin Rusina

Martin Rusina je už sedemnásobný majster Slovenska.


Vodič tohto auta, ktorý nezavinil nehodu, sa zranil.

Muž z druhého auta sa zranil.


Budovu pri mestskom úrade zrovnali so zemou. Na jej mieste čoskoro vyrastie nová.

Na jej mieste vyrastie nová.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu