Družstvá ustáli zmeny, fungujú v každej dedine

Možno mnohí hľadajú vo vývoji poľnohospodárstva po Novembri 89 chyby v politikoch, systéme dotácií či farmároch. Zabúdajú však na spotrebiteľa.

Vďaka ovciam máme tradičné slovenské jedlo – bryndzové halušky. Vďaka ovciam máme tradičné slovenské jedlo – bryndzové halušky. (Zdroj: Martin Pavelek)

ORAVA. V rebríčku potravinovej sebestačnosti je Slovensko na chvoste Európy. Farmári z Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory hovoria, že sa dá pre krajinu urobiť viac.

Orava je z pohľadu poľnohospodárskej výroby špecifická. Aj napriek transformácii začiatkom 90. rokov minulého storočia ostali družstvá takmer v každej dedine. Dnes zamestnávajú viac ako 800 ľudí.

Bolo to dobré rozhodnutie

Vznik družstiev v druhej polovici minulého storočia bol progresívny, hoci nie každá rodina, ktorá gazdovala, sa vzdávala pôdy ľahko. Niektorí pamätníci hovoria o kolektivizácii ako o násilnom kroku, ale mnohí boli radi, že ich zbavila dennodennej driny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavne vďaka poľnohospodárskym družstvám, ktoré sa za socializmu vybudovali, však ostala na Orave poľnohospodárska výroba aj po roku 1989, hoci v inej skladbe.
Trh v istom okamihu nevedel pohltiť produkciu poľnohospodárstva a tak na Orave padla mliekareň, mäsokombinát, poľnonákup a s nimi takmer celý potravinársky priemysel. Ostalo pár malých bitúnkov.

Prečítajte si tiež: Do nového traktora družstevníci ľudí dostanú, do maštalí ťažko Čítajte 

„Hľadali sme riešenia, zvažovali, čo ďalej,“ hovorí Tomáš Lúchava, šéf Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a predseda družstva v Bobrove. „Tlak na ceny bol obrovský. Museli sme zrušiť napríklad pestovanie zemiakov, lebo v Poľsku sa dali kúpiť lacnejšie, ako u nás dopestovať. V tomto regióne, vzhľadom na pôdne a klimatické podmienky, sa dá vo veľkom robiť rentabilne len chov hovädzieho dobytka a chov oviec. Povedali sme si, že výrobu mlieka a mäsa musíme udržať. Dnes hodnotíme, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.“

SkryťVypnúť reklamu

Podporami vykrývajú straty

Na Orave je viac ako 900 žiadateľov o podporu na pôdu. „Áno, je pravda, že zhruba len 10 percent z nich, a sú to väčšie podniky, zoberie 80 percent z daného balíka peňazí,“ vysvetľuje Lúchava. „Ale máme aj najvyššiu produkciu. Až 90 percent poľnohospodárskych komodít je vyrobených na družstvách.“ Malých farmárov je veľa, ale obhospodarujú malú výmeru pôdy a tej zodpovedá aj veľmi nízka produkcia. Väčšinou sa jedná o samozásobiteľské farmy, ktoré svoju produkciu spotrebujú v rodine.

Mnohí hovoria o farmároch, že sú iba poberatelia dotácií, že nič nerobia. S týmto názorom členovia Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory nemôžu súhlasiť. V celej Európe totiž slúžia podpory na stabilizáciu príjmu farmára, aby mal príjem aj keď sa nič neurodí kvôli suchu, či ľadovcu, aj keď nastane veľký pohyb v cenách. Žiaľ, v celej EÚ je trh nastavený tak, že náklady na výrobu komodít, ktoré dorábajú oravskí družstevníci, teda kravské a ovčie mlieko a mäso, sú vyššie ako ich realizačné ceny.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Daniel Chomistek: Poľnohospodárstvo funguje ako perpetuum mobile Čítajte 

„Keď mliekarne vykupujú mlieko po 30 centov, nedostaneme 40, hoci toľko na jeho výrobu vynaložíme od obrobenia pôdy cez siatie a zber krmovín, kosenie trávnych porastov, chov zvierat, reprodukciu, dojenie, dopravu, mzdy, odvody, dane, náklady na zabezpečenie ekologických a iných noriem a predpisov,“ zhodujú sa predstavitelia komory. „A je na nás, či podporu na pôdu použijeme na vykrytie straty z výroby mlieka, alebo prestaneme vyrábať.“

Takto to všetky poľnohospodárske družstvá na Orave robia, lebo inú možnosť nemajú.

„Iná situácia je napríklad na dolniakoch, kde je dosť ornej pôdy. Podstatná časť poľnohospodárskych podnikov sa tam rozhodla obmedziť, alebo úplne zrušiť stratovú živočíšnu výrobu a vzhľadom na vysoké zornenie pôdy sa sústredili na pestovanie tržných plodín, ktoré majú možnosť so ziskom predať, a nie sú nútení dotovať stratový chov hospodárskych zvierat,“ vysvetľuje Vladimír Krížo, člen predstavenstva komory a predseda družstva v Žaškove. „Keďže my takúto možnosť výberu, vzhľadom na nedostatok ornej pôdy nemáme, môžeme trvalé trávne porasty využiť iba na chov prežúvavcov.“

Dalo by sa vyrobiť viac

Ročná spotreba mlieka na Slovensku predstavuje 175 litrov na osobu, čo je hlboko pod priemerom spotreby Európskej únie. Oravskí producenti vyprodukujú 35 miliónov litrov a bez problémov dokážu mliekom zásobiť Oravcov aj s návštevníkmi regiónu. Gro z toho však vyrábajú práve družstvá. Keby ich nebolo, a mali by také množstvo mlieka dodať drobní farmári, v každej dedine a meste na Orave by muselo byť cez sto dojníc. Kde sú? A dali by sa vôbec na dnešných zmodernizovaných dedinách chovať?

V prípade, že by štát podporoval výrobu mlieka cielene, na Orave je možné produkovať oveľa viac. Družstvá však dnes vyrábajú len množstvo, ktorého stratu si vedia vykryť dotáciou nasmerovanou na pôdu.

„Navrhoval som v minulosti ministrovi pôdohospodárstva, aby nedotoval štát nás, ak je to problém, ale spotrebiteľa,“ hovorí Marián Železník, podpredseda komory a predseda zuberského družstva. „Nám by stačilo, keby sme si mohli nastaviť nestratovú cenu mlieka, a dotáciu nech štát dáva pred nákupnými centrami ľudom, ktorí si mlieko nemajú za čo kúpiť.“

Bez farmárčiny to nejde

Život i pracovné podmienky sa na družstvách v ostatných desaťročiach menia. Najmodernejšie maštale sú vybavené vzduchotechnikou, senzormi, pri kŕmení pomáhajú roboty, traktory majú klimatizované kabíny, veľa roboty urobia stroje. Zamestnanci musia zvládať aj náročné profesie, pri ktorých sú im zverené desaťtisícové hodnoty, či už v rastlinnej, živočíšnej výrobe alebo v technických oblastiach.

„Ľudí a najmä mladých je však v poľnohospodárstve málo, lebo sa mení spôsob života,“ hovorí Marián Železník. „Aj kvôli zárobkom odchádzajú do sveta. Bez farmárčiny však región nemôže fungovať.“ Aj podľa neho neexistuje lepší spôsob obhospodarovania krajiny, ako je chov zvierat. „Krajinotvorba tak ide ruka v ruke s výrobou, viaže na seba ľudí v regióne.“

Ako hovoria farmári, štát by mohol podporiť zamestnanosť a príjmy v strategickom odvetví, akým poľnohospodárstvo a potravinárstvo v horských a podhorských oblastiach je, napríklad aj formou zníženia dane z príjmu pre farmárov.

Spotrebiteľa si treba vychovať

V niektorých západných krajinách systematicky propagujú domáce potraviny už u detí v materskej škole. Učia ich, že ak papajú domáce potraviny, dávajú prácu domácim ľuďom, aj svojim starým rodičom, ktorí chovajú kravičky a vyrábajú mliečko. Výchova spotrebiteľa je tam aj súčasťou učebných osnov.

Prečítajte si tiež: Farmári gazdujú a obrábajú pôdu, mali by ponúknuť aj potraviny Čítajte 

„Ak budú Slováci kupovať slovenské potraviny, máme pre koho vyrábať,“ zhodujú sa poľnohospodári. „Ak nemáme pre koho vyrábať, je ťažké hľadať nejaké podporné mechanizmy. Slovensko na výchovu spotrebiteľa zabudlo, hoci by mala byť súčasťou poľnohospodárskej politiky každej vlády.“

Poľnohospodárstvo je odvetvie, v ktorom sa rozhodnutia, či dobré, či nesprávne, odzrkadlia najskôr o päť rokov. Kameňom úrazu na Slovensku však je, že každá vláda má nie inú predstavu, ale často žiadnu, čo bude s poľnohospodárstvom o päť rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Jahody dováža výrobca džemov z Moldavska, šípky z Nemecka
  2. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  3. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  4. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  1. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  2. Apolka horí!
  3. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich
  5. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali?
  6. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  7. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  8. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 630
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 977
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 5 382
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 074
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 845
  6. Najprv rozhadzovali, teraz drancujú. Koľko vám vzali? 2 621
  7. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 2 548
  8. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 115
  1. Dávid Polák: Dva roky od 7. októbra
  2. Milan Removčík: Rozsutec
  3. Erik Kriššák: Úpal
  4. Ján Šeďo: Zachránili "ju", jej "reči" je rozumieť aj bez slov.
  5. Jakub Konečný: Izrael a Palestína potrebujú prímerie, mier aj zmierenie
  6. Ján Valchár: Ako jedna fabrika vyhrala druhú svetovú/Ženy z plagátov
  7. Marek Mačuha: Prečo Trump nesmie dostať Nobelovu cenu
  8. Dušan Piršel: Uťahovanie opaskov, upratovanie špajzy
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 20 711
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 14 133
  3. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 196
  4. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 243
  5. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 7 757
  6. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 7 275
  7. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 5 117
  8. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 955
  1. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  3. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  4. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  5. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  6. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  7. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  8. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Súčasné podnikanie sa rýchlo mení a tým aj požiadavky na financovanie.


Zubrohlava (v bielych dresoch) doma prehrala s Krásnom nad Kysucou jednoznačne 0:3.

Oravský klub je v tabuľke predposledný.


Futbalisti Zákamenného (v bielo-červených dresoch) uspeli v dohrávke v Nižnej.

Deviate kolo bolo bohaté na gólové momenty.


Okružná križovatka v Dolnom Kubíne je najvyťaženejším úsekom v meste.

Ďalší termín je nejasný.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu