Utorok, 1. december, 2020 | Meniny má EdmundKrížovkyKrížovky

Družstvá na Orave ustáli zmeny, fungujú takmer v každej dedine

Možno mnohí hľadajú vo vývoji poľnohospodárstva po Novembri 89 chyby v politikoch, systéme dotácií či farmároch. Zabúdajú však na spotrebiteľa.

(ilustračné foto)(ilustračné foto) (Zdroj: TASR)

ORAVA. V rebríčku potravinovej sebestačnosti je Slovensko na chvoste Európy. Farmári z Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory hovoria, že sa dá pre krajinu urobiť viac.

Orava je z pohľadu poľnohospodárskej výroby špecifická. Aj napriek transformácii začiatkom 90. rokov minulého storočia ostali družstvá takmer v každej dedine. Dnes zamestnávajú viac ako 800 ľudí.

Bolo to dobré rozhodnutie

Vznik družstiev v druhej polovici minulého storočia bol progresívny, hoci nie každá rodina, ktorá gazdovala, sa vzdávala pôdy ľahko. Niektorí pamätníci hovoria o kolektivizácii ako o násilnom kroku, ale mnohí boli radi, že ich zbavila dennodennej driny.

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavne vďaka poľnohospodárskym družstvám, ktoré sa za socializmu vybudovali, však ostala na Orave poľnohospodárska výroba aj po roku 1989, hoci v inej skladbe.
Trh v istom okamihu nevedel pohltiť produkciu poľnohospodárstva a tak na Orave padla mliekareň, mäsokombinát, poľnonákup a s nimi takmer celý potravinársky priemysel. Ostalo pár malých bitúnkov.

„Hľadali sme riešenia, zvažovali, čo ďalej,“ hovorí Tomáš Lúchava, šéf Oravskej

poľnohospodárskej a potravinárskej komory a predseda družstva v Bobrove. „Tlak na ceny bol obrovský. Museli sme zrušiť napríklad pestovanie zemiakov, lebo v Poľsku sa dali kúpiť lacnejšie, ako u nás dopestovať. V tomto regióne, vzhľadom na pôdne a klimatické podmienky, sa dá vo veľkom robiť rentabilne len chov hovädzieho dobytka a chov oviec. Povedali sme si, že výrobu mlieka a mäsa musíme udržať. Dnes hodnotíme, že to bolo veľmi dobré rozhodnutie.“

Skryť Vypnúť reklamu

Podporami vykrývajú straty

Na Orave je viac ako 900 žiadateľov o podporu na pôdu. „Áno, je pravda, že zhruba len 10 percent z nich, a sú to väčšie podniky, zoberie 80 percent z daného balíka peňazí,“ vysvetľuje Lúchava. „Ale máme aj najvyššiu produkciu. Až 90 percent poľnohospodárskych komodít je vyrobených na družstvách.“ Malých farmárov je veľa, ale obhospodarujú malú výmeru pôdy a tej zodpovedá aj veľmi nízka produkcia. Väčšinou sa jedná o samozásobiteľské farmy, ktoré svoju produkciu spotrebujú v rodine.

Prečítajte si tiež: Farmári gazdujú a obrábajú pôdu, mali by ponúknuť aj potraviny Čítajte 

Mnohí hovoria o farmároch, že sú iba poberatelia dotácií, že nič nerobia. S týmto názorom členovia Oravskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory nemôžu súhlasiť. V celej Európe totiž slúžia podpory na stabilizáciu príjmu farmára, aby mal príjem aj keď sa nič neurodí kvôli suchu, či ľadovcu, aj keď nastane veľký pohyb v cenách. Žiaľ, v celej EÚ je trh nastavený tak, že náklady na výrobu komodít, ktoré dorábajú oravskí družstevníci, teda kravské a ovčie mlieko a mäso, sú vyššie ako ich realizačné ceny.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď mliekarne vykupujú mlieko po 30 centov, nedostaneme 40, hoci toľko na jeho výrobu vynaložíme od obrobenia pôdy cez siatie a zber krmovín, kosenie trávnych porastov, chov zvierat, reprodukciu, dojenie, dopravu, mzdy, odvody, dane, náklady na zabezpečenie ekologických a iných noriem a predpisov,“ zhodujú sa predstavitelia komory. „A je na nás, či podporu na pôdu použijeme na vykrytie straty z výroby mlieka, alebo prestaneme vyrábať.“

Takto to všetky poľnohospodárske družstvá na Orave robia, lebo inú možnosť nemajú.

Prečítajte si tiež: V dedine nie je dom, z ktorého by nepochádzal herec Čítajte 

„Iná situácia je napríklad na dolniakoch, kde je dosť ornej pôdy. Podstatná časť poľnohospodárskych podnikov sa tam rozhodla obmedziť, alebo úplne zrušiť stratovú živočíšnu výrobu a vzhľadom na vysoké zornenie pôdy sa sústredili na pestovanie tržných plodín, ktoré majú možnosť so ziskom predať, a nie sú nútení dotovať stratový chov hospodárskych zvierat,“ vysvetľuje Vladimír Krížo, člen predstavenstva komory a predseda družstva v Žaškove. „Keďže my takúto možnosť výberu, vzhľadom na nedostatok ornej pôdy nemáme, môžeme trvalé trávne porasty využiť iba na chov prežúvavcov.“

Dalo by sa vyrobiť viac

Ročná spotreba mlieka na Slovensku predstavuje 175 litrov na osobu, čo je hlboko pod priemerom spotreby Európskej únie. Oravskí producenti vyprodukujú 35 miliónov litrov a bez problémov dokážu mliekom zásobiť Oravcov aj s návštevníkmi regiónu. Gro z toho však vyrábajú práve družstvá. Keby ich nebolo, a mali by také množstvo mlieka dodať drobní farmári, v každej dedine a meste na Orave by muselo byť cez sto dojníc. Kde sú? A dali by sa vôbec na dnešných zmodernizovaných dedinách chovať?

V prípade, že by štát podporoval výrobu mlieka cielene, na Orave je možné produkovať oveľa viac. Družstvá však dnes vyrábajú len množstvo, ktorého stratu si vedia vykryť dotáciou nasmerovanou na pôdu.

„Navrhoval som v minulosti ministrovi pôdohospodárstva, aby nedotoval štát nás, ak je to problém, ale spotrebiteľa,“ hovorí Marián Železník, podpredseda komory a predseda zuberského družstva. „Nám by stačilo, keby sme si mohli nastaviť nestratovú cenu mlieka, a dotáciu nech štát dáva pred nákupnými centrami ľudom, ktorí si mlieko nemajú za čo kúpiť.“

Bez farmárčiny to nejde

Život i pracovné podmienky sa na družstvách v ostatných desaťročiach menia. Najmodernejšie maštale sú vybavené vzduchotechnikou, senzormi, pri kŕmení pomáhajú roboty, traktory majú klimatizované kabíny, veľa roboty urobia stroje. Zamestnanci musia zvládať aj náročné profesie, pri ktorých sú im zverené desaťtisícové hodnoty, či už v rastlinnej, živočíšnej výrobe alebo v technických oblastiach.

Prečítajte si tiež: Jelene sa kŕmia na poľnohospodárskom dvore Čítajte 

„Ľudí a najmä mladých je však v poľnohospodárstve málo, lebo sa mení spôsob života,“ hovorí Marián Železník. „Aj kvôli zárobkom odchádzajú do sveta. Bez farmárčiny však región nemôže fungovať.“ Aj podľa neho neexistuje lepší spôsob obhospodarovania krajiny, ako je chov zvierat. „Krajinotvorba tak ide ruka v ruke s výrobou, viaže na seba ľudí v regióne.“

Ako hovoria farmári, štát by mohol podporiť zamestnanosť a príjmy v strategickom odvetví, akým poľnohospodárstvo a potravinárstvo v horských a podhorských oblastiach je, napríklad aj formou zníženia dane z príjmu pre farmárov.

Spotrebiteľa si treba vychovať

V niektorých západných krajinách systematicky propagujú domáce potraviny už u detí v materskej škole. Učia ich, že ak papajú domáce potraviny, dávajú prácu domácim ľuďom, aj svojim starým rodičom, ktorí chovajú kravičky a vyrábajú mliečko. Výchova spotrebiteľa je tam aj súčasťou učebných osnov.

„Ak budú Slováci kupovať slovenské potraviny, máme pre koho vyrábať,“ zhodujú sa poľnohospodári. „Ak nemáme pre koho vyrábať, je ťažké hľadať nejaké podporné mechanizmy. Slovensko na výchovu spotrebiteľa zabudlo, hoci by mala byť súčasťou poľnohospodárskej politiky každej vlády.“

Poľnohospodárstvo je odvetvie, v ktorom sa rozhodnutia, či dobré, či nesprávne, odzrkadlia najskôr o päť rokov. Kameňom úrazu na Slovensku však je, že každá vláda má nie inú predstavu, ale často žiadnu, čo bude s poľnohospodárstvom o päť rokov.

Prečítajte si tiež: Oravské obce a mestá, tu je všetko pokope Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako na ne
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  8. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií
  10. Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu
  1. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  2. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  3. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  4. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  5. Novinka medzi prefabrikátmi
  6. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  7. 3D virtuálne prechádzky pozdĺž maďarsko-slovenských hraníc
  8. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  9. The future of M&A in Europe
  10. Prvé zamestnanie: 3 veci, na ktoré by ste nemali zabudnúť
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 34 725
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 440
  3. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 424
  4. Aká je chémia vôní 11 164
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 303
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 767
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 658
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 256
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 715
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 852
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

#MYtozvladneme

ONLINE DISKUSIA: Prohibícia hazardu? Správne riešenie alebo krok vedľa?

Diskusiu vysielame live vo štvrtok 3. decembra o 18.00 hod. Novela zákona o hazardných hrách dala do rúk miest a obcí možnosť zakázať na svojom území hazardné hry aj bez petície občanov. Odborníci varujú pred týmto krokom a poukazujú na vznik viacerých nebezpečenstviev.

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

Nečakaná zastávka kamióna v centre Tvrdošína.

Právna poradňa MY: Práva zamestnanca a riešenie sporov so zamestnávateľom počas pandémie

Bojíte sa o zárobok, lebo ste v karanténe? Prišli ste o prácu, lebo váš zamestnávateľ obmedzuje podnikanie? Viete, na koho a kde sa máte obrátiť v takejto či podobnej situácii? Aj na tieto otázky odpovedajú v bezplatnej právnej poradni naši právni experti.

Stretla sa partia svätcov, napriek opatreniam

Ako dlho budú pokope, zatiaľ nevedia.

Diela z kamenárskeho plenéra v Oravskom Bielom Potoku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kamión narazil do reštaurácie a pohostinstva (+VIDEO)

Vodič pravdepodobne za volantom zaspal, havaroval v centre Tvrdošína.

V Zámkoch otvorili nové nákupné centrum

Pre návštevníkov je k dispozícii osem obchodných prevádzok.

Už ste čítali?