Nedeľa, 24. marec, 2019 | Meniny má Gabriel

Varte s nami 5. januára: Cesnačka a kelové fašírky

Pozrite sa, čo vám na dnes poradili variť študenti a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: pixabay)

Cesnačka starej mamy

SUROVINY: 250 g zemiakov, 1,5 l vody, soľ, 4 PL mlieka, 5 strúčikov cesnaku, maslo, žĺtok, chlebové krutóny

POSTUP: Očistené zemiaky nakrájame a uvaríme, precedíme (vodu odložíme)a vymiešame s teplým mliekom na zemiakovú kašu. Do vody, v ktorej sme varili zemiaky pridáme cesnak rozotrený so soľou. Povaríme a do vriacej vody postupne
vmiešame zemiakovú kašu. Nakoniec do hotovej polievky pridáme trocha čerstvého masla, posekanú petržlenovú vňať a žĺtok. Podávame s krutónmi.

Kelové fašírky

SUROVINY: 1/2 kg mletého bravčového pliecka, 1/2 kg kelu,2 vajcia,1 rožok,1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, majorán, mlieko, strúhanka, olej

POSTUP: Na tenko nakrájame kel a chvíľu ho povaríme v osolenej vriacej vode. Po ochladení ho vyžmýkame od vody. Cibuľku opražíme na oleji dosklovita a

vmiešame do mletého mäsa. Rožky natrháme na malé kúsky a trocha ich pokropíme mliekom. Spojíme mäso s rožkami, kelom, vajíčkami, koreninami
a pretlačeným cesnakom. Posolíme a necháme aspoň 1/2 hodinu postáť, aby sa chute spojili. Formujeme menšie fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vypražíme na oleji.

Pyré z pečených zemiakov

SUROVINY: 1 kg zemiakov, 500 g hrubozrnnej soli, 125 g masla, 50 ml smotany

POSTUP: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme na ňu zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Trochu necháme vychladnúť, vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu, urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.

Obloha- farebná mrkvička

SUROVINY: 2 ks karotky, voda, ocot, cukor, soľ a maslo

POSTUP: mrkvu ošúpeme, nakrájame na diamanty tak, že ju krájame pod 45 stupňovým uhlom a otáčame po každom reze o 90 stupňov. Vodu s octom, cukrom a soľou privedieme do varu, vložíme mrkvy a povaríme ich 2 -3 minúty, vyberieme a prudko schladíme v ľadovej vode. Orestujeme na spenenom masle.

Dezert z jabĺk

SUROVINY: 6 jabĺk, 9 PL strúhanky, 6-7 PL cukru, 4 PL, kúsok celej škorice, PL mletej škorice, 250 ml kyslej smotany

POSTUP: Jablká očistíme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody, vsypeme 2/3 cukru, celú škoricu a zmes povaríme do zhustnutia, v panvici rozpustíme maslo, vmiešame cukor, necháme ho rozpustiť, vmiešame strúhanku, orestujeme. Hmotu necháme vychladnúť, rovnako aj podusené jablká. Do pohárov vrstvíme jablká, strúhanku, kyslú smotanu a to všetko ešte raz zopakujeme.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 4. januára: Medové kurča s orechmi Prečítajte si tiež: Varte s nami 3. januára: Vegánska ryba zo zeleru Prečítajte si tiež: Varte s nami 2. januára: Netradičné vegánske jedlo Prečítajte si tiež: Varte s nami 1. januára: Panenka na bazalkových paradajkách Prečítajte si tiež: Varte s nami 31. decembra: Tip študentov zo Srbska Prečítajte si tiež: Varte s nami 30. decembra: Prekvapenie, ktoré bude chutiť Prečítajte si tiež: Varte s nami 29. decembra: Bravčové soté s mrkvou a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 28. decembra: Zemiaky s pohánkou Prečítajte si tiež: Varte s nami 27. decembra: Cestoviny s paradajkami a cuketou Prečítajte si tiež: Varte s nami 26. decembra: Kačacie prsia so zázvorom Prečítajte si tiež: Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  2. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  3. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  4. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  5. Investment Advisory Guide for Slovakia
  6. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  7. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  8. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Vaše umenie bude hýbať Tatrami. Zapojte sa do súťaže ZSSK
  2. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci
  3. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky
  4. Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?
  5. Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU
  6. Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov
  9. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou
  10. Slávnostná inaugurácia rektora a dekanov fakúlt EU v Bratislave
  1. Žiaci sa šikanovali, dnes si pomáhajú. Pomohlo sedem krokov 24 946
  2. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 20 899
  3. Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci 20 406
  4. Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky 17 432
  5. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 915
  6. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 12 492
  7. Forum Prešov má platné stavebné povolenie a začína s výstavbou 6 881
  8. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 4 933
  9. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 4 924
  10. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 4 635

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Varte s nami, recepty

Hlavné správy z MY Orava

Tip na aukciu: 15 objektov, kde sa dá rozbehnúť biznis

Spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding, a. s., a Stredoslovenská distribučná, a. s., predávajú na strednom Slovensku niekoľko zaujímavých nehnuteľností.

Z chlapčeka po úplnom kolapse je po polroku obrovský bojovník

Samko bol veselé dieťa. Nemal ani rok, keď začal chodiť. Rodičia sa z neho veľmi tešili. O to viac, keď zistili, že bude mať sestričku. Keď sa však život Jašurkovcov zdal dokonalý, prišla obrovská rana. Samko skončil v umelom spánku v nemocnici.

Samko robí veľké pokroky, celé dni a noci sa mu však musí niekto venovať.

Poliak narazil do stáda splašených koní

Dodávka vezúca sedem pasažierov ostala po prudkom náraze nepojazdná, posádke pomáhali záchranári.

Dodávka ostala po nehode nepojazdná.

Do nového traktora družstevníci ľudí dostanú, do maštalí ťažko

Bez nich by už dávno chotáre neboli také, aké sú. Oravskí družstevníci obhospodarujú tisícky hektárov horských a podhorských oblastí. Pasú na nich dobytok a ovce, kosia ich, aby mali zvieratá z čoho žiť v zime. Výsledkom je výroba mlieka a mäsa.

Výrobky zo syra predstavené na podujatí Novoťská hrudka a jarmok syrov v Novoti.

Deti dali na výkresy rôzne spôsoby šikany

Výkresy, scénky, tanec a ďalšie aktivity pomáhajú šíriť osvetu týkajúcu sa ochrany detí pred násilím.

Gymnazisti v scénke ukázali, ako funguje šikanovanie v škole.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Kňazský seminár v Badíne končí, bohoslovcov je málo a náklady sú vysoké

V roku 2003 navštívil seminár aj pápež Ján Pavol II.

Tragická nehoda za Bystričkou si vyžiadala mladý život

Dnes popoludní zasahovali leteckí záchranári v Poltárskom okrese.

Vybrali SME

Už ste čítali?