Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne

Varíme cez sviatky so žiakmi a učiteľmi Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Z ponuky si však môžete vybrať aj hocikedy počas roka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Pečený vývar

SUROVINY: 1,5 kg hovädzieho mäsa predného s kosťou, 2 mrkvy, 1/4 stredne veľkého zeleru, 2 cibule, 1 pór, 15 guličiek celého čierneho korenia, 3 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, petržlen, maslo, mrkva, jarná cibuľka

POSTUP: Rúru na pečenie predhrejeme na 180 °C. Umyté mäso, naporciované asi

na štyri kusy aj zeleninu dáme do kastróla, pridáme korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi trištvrte hodiny. Počas pečenia niekoľkokrát premiešame.
Vyberieme z rúry a na sporáku zalejeme studenou vodou, pridáme petržlen, lyžičku soli a privedieme pomaly k varu. Stiahneme oheň a bez pokrývky necháme 2-3 hodiny pomaly variť. Penu zbierame.

SkryťVypnúť reklamu

Hotový vývar precedíme, je krásne tmavý. Mäso nakrájame na kúsky a vrátime do polievky. Na lyžici masla 5 minút do chrumkava opekáme mrkvu a potom ju dáme do polievky. Premiešame a ozdobíme nasekanou cibuľkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hus na víne

SUROVINY: 1 hus, 1 PL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL tymianu, cesnak, 2 PL medu, 3 bobkové listy, 3 dcl červeného vína

POSTUP: v 1 dcl vody rozpustíme soľ, pridáme čierne korenie, tymian, prelisovaný cesnak, med a bobkové listy. Zmesou potrieme hus zvonka aj z vnútra. Dáme do pekáča a pečieme asi hodinu pri teplote 200 °C, aby sa opiekla z obidvoch strán. Ak
je tuku príliš veľa, časť odoberieme.

Do výpeku prilejeme víno a ním polievame hus. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 1-2 hodiny aby vznikla chrumkavá kožka. Ak je koža chrumkavá
a mäso sa vám zdá nedopečené, môžete na chvíľu kačicu zakryť alobalom, aby mäso zmäklo.

SkryťVypnúť reklamu

Podávame s lokšami, červenou kapustou.

Vyprážané jablkové venčeky

SUROVINY: 4 jablká, 2 cl rumu, 1 PL hladkej múky, 1 ČL práškového cukru, 3 PL vína, 1 vajce, 100 g prepusteného masla

POSTUP: Jablká olúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm. Jadrovník vykrojíme. Jablká pokvapkáme rumom, obalíme do cestíčka a vyprážame na prepustenom masle. Posypeme práškovým cukrom.

Cestíčko: múku, cukor, víno a vajce vymiešame do hladka

Káva s kardamonom

SUROVINY: 7- 10 g kávy, 1 ČL cukru, štipka mletého kardamonu

POSTUP: Do nahriatej šálky dáme cukor, kardamon a
obľúbené množstvo kávy. Zalejeme vriacou vodou. Môžeme ju
podávať s brandy.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Autor: Stredná odborná škola obchodu, služieb Dolný Kubín

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 440
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 141
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 455
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 289
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Tvrdošín sa tešil z tretieho víťazstva z posledných štyroch zápasov.

Oravská Jasenica cez víkend nehrala.


Ak milujete historické vozidlá, tento týždeň si prídete na svoje na 10. podujatí Oravský veterán.

Podujatia, turistické akcie, kiná, múzeá aj výstavy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu