Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Varte sa nami 25. decembra: Hus na víne

Varíme cez sviatky so žiakmi a učiteľmi Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne a Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši. Z ponuky si však môžete vybrať aj hocikedy počas roka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Pečený vývar

SUROVINY: 1,5 kg hovädzieho mäsa predného s kosťou, 2 mrkvy, 1/4 stredne veľkého zeleru, 2 cibule, 1 pór, 15 guličiek celého čierneho korenia, 3 bobkové listy, soľ, mleté čierne korenie, petržlen, maslo, mrkva, jarná cibuľka

POSTUP: Rúru na pečenie predhrejeme na 180 °C. Umyté mäso, naporciované asi

na štyri kusy aj zeleninu dáme do kastróla, pridáme korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi trištvrte hodiny. Počas pečenia niekoľkokrát premiešame.
Vyberieme z rúry a na sporáku zalejeme studenou vodou, pridáme petržlen, lyžičku soli a privedieme pomaly k varu. Stiahneme oheň a bez pokrývky necháme 2-3 hodiny pomaly variť. Penu zbierame.

Skryť Vypnúť reklamu

Hotový vývar precedíme, je krásne tmavý. Mäso nakrájame na kúsky a vrátime do polievky. Na lyžici masla 5 minút do chrumkava opekáme mrkvu a potom ju dáme do polievky. Premiešame a ozdobíme nasekanou cibuľkou.

Hus na víne

SUROVINY: 1 hus, 1 PL soli, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL tymianu, cesnak, 2 PL medu, 3 bobkové listy, 3 dcl červeného vína

POSTUP: v 1 dcl vody rozpustíme soľ, pridáme čierne korenie, tymian, prelisovaný cesnak, med a bobkové listy. Zmesou potrieme hus zvonka aj z vnútra. Dáme do pekáča a pečieme asi hodinu pri teplote 200 °C, aby sa opiekla z obidvoch strán. Ak
je tuku príliš veľa, časť odoberieme.

Do výpeku prilejeme víno a ním polievame hus. Teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 1-2 hodiny aby vznikla chrumkavá kožka. Ak je koža chrumkavá
a mäso sa vám zdá nedopečené, môžete na chvíľu kačicu zakryť alobalom, aby mäso zmäklo.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s lokšami, červenou kapustou.

Vyprážané jablkové venčeky

SUROVINY: 4 jablká, 2 cl rumu, 1 PL hladkej múky, 1 ČL práškového cukru, 3 PL vína, 1 vajce, 100 g prepusteného masla

POSTUP: Jablká olúpeme a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 cm. Jadrovník vykrojíme. Jablká pokvapkáme rumom, obalíme do cestíčka a vyprážame na prepustenom masle. Posypeme práškovým cukrom.

Cestíčko: múku, cukor, víno a vajce vymiešame do hladka

Káva s kardamonom

SUROVINY: 7- 10 g kávy, 1 ČL cukru, štipka mletého kardamonu

POSTUP: Do nahriatej šálky dáme cukor, kardamon a
obľúbené množstvo kávy. Zalejeme vriacou vodou. Môžeme ju
podávať s brandy.

Prečítajte si tiež: Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 585
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 196
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 182
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 809
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 265
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 321
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 886
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 965
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 796
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varte s nami

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19.

Testovanie v strojárňach.

Armáda posilnila odberové tímy, čakanie na odbery by sa malo skrátiť

Minister obrany prosí ľudí z okresov mimo Oravy a Bardejova, aby nechodili na testovanie.

V Dolnom Kubíne pri mestskom kultúrnom stredisku sa už na testovanie nečaká.

Záujem o testovanie je veľký aj v sobotu

Ľudia začali vytvárať rady ešte pred otvorením odberných miestností.

Polovica z radu v Záskalí.
V Osádke už vykonali viac odberov ako má dedina obyvateľov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?