Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Varíme cez sviatky so žiakmi a učiteľmi Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne. Z ponuky si však môžete vybrať aj hocikedy počas roka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Opekance s makom

SUROVINY: opekance 500 g, spražené maslo 100 g, 2 dl mlieka, 1 ks vanilkový cukor, podľa chuti mletý mak, trochu medu

POSTUP: Opekance naparíme asi 2minúty, keď sú mäkké, vysypeme ich do misy. V 2 dl prevareného mlieka rozpustíme vanilkový cukor, zalejeme opekance a premiešame. Pridáme spražené maslo, pomletý mak a dochutíme medom.

Kapustnica

SUROVINY: 300 g údeného mäsa, 10 g sušených húb, soľ, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 300 g kyslej kapusty,1 PL slaniny nakrájanej na drobno, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky

Skryť Vypnúť reklamu

POSTUP: Mäso a huby vložíme do malého množstva vody, osolíme a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme očistenú a na drobno pokrájanú zeleninu. Kyslú kapustu posekáme na drobno a uvaríme v troche vody do mäkka.

Mäsový vývar precedíme na kyslú kapustu. Slaninu opečieme s cibuľou pokrájanou na drobno do hneda. Pridáme múku a upražíme zápražku,
ktorou zahustíme polievku. Nakoniec ju ochutíme a zamiešame do nej pokrájané mäso, zeleninu a huby.

Plnený kapor so zemiakovou kašou

SUROVINY: 1 kg kapor, 1 ks žemľa, 100 g údená slanina, 1 ks cibuľa, trochu

nasekaná petržlenová vňať, 2 ks sardinky, trochu mleté čierne korenie, 2 Pl stužený pokrmový tuk, trochu mletá paprika, 2 Pl sladká smotana, trochu masla na vymastenie, podľa chuti soľ, 250 ml mlieka, 1 ks cibuľa, 4 Kl soli, 70 g masla, 5 strúčikov cesnaku, 500 g zemiakov

Skryť Vypnúť reklamu

POSTUP: Kapra očistíme, umyjeme a brušnú dutinu dôkladne osolíme. Žemľu namočíme na chvíľu do vody, vyžmýkame, vidličkou roztlačíme, pridáme údenú slaninu pokrájanú na malé kúsky, postrúhanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, roztlačené sardinky, soľ a mleté čierne korenie. Zmes dôkladne rozmiešame a krátko opražíme na tuku.

Vychladnutou zmesou naplníme brušný otvor kapra, ktorý sme predtým osušili utierkou. Naplneného kapra dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom, posypeme mletou červenou paprikou,
polejeme sladkou smotanou a pod pokrievkou za stáleho polievania
vlastnou šťavou upečieme. Podávame so zemiakovou kašou.

Zemiaky uvaríme do mäkka a pridáme maslo a zohriate mlieko a vyšľaháme na kašu. Kým bude kaša hotová, olúpeme si cibuľku a nakrájame ju na drobno. V rozpálenej panvici s olejom cibuľu opražíme. Olúpeme štyri až päť strúčikov cesnaku a lisom na cesnak je pretlačíme priamo do hotovej kaše, pridáme
aj cibuľku osmaženú dohneda.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Škola môže vyzerať aj inak!
  2. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  3. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  4. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  5. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  8. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  9. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  10. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 212
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 236
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 761
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 040
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 630
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 385
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 747
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 523
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 508
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 423
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Varte s nami, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Hern má krízovú radu aj stopovačov. Strojárne otestovali všetkých zamestnancov

V Herne majú za sebou už šieste kolo testovania na COVID-19. Vedenie strojární odporúča firmám testovanie zamestnancov.

Testovanie v strojárňach Hern Námestovo.

Najlepší strelec mohol ostať v Dlhej, rozhodol sa pre Babín

Marcel Kunocha si vyskúšal všetky pozície. Najlepšie sa cíti v útoku.

Marcel Kunocha (pri lopte) strelil na jeseň 13 gólov.

Chceme, aby mali mladí futbalisti pamiatku

Po skvelých odozvách z minulých rokov sme sa opäť rozhodli spustiť obľúbenú rubriku Predstavujeme futbalové nádeje.

Ukážka z minulých rokov.

Zomrel spišský biskup Mons. Štefan Sečka

V nemocnici v Levoči dnes ráno zomrel spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka. Jeho biskupským heslom bolo Crux Christi perficiat nos (Kristov kríž nech nás zdokonalí).

Mons. Štefan Sečka

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Pacientov a pokút v Trnave pribúda

Celoplošné testovanie čaká Trnavu už tento víkend.

Už ste čítali?