Opekance s makom
SUROVINY: opekance 500 g, spražené maslo 100 g, 2 dl mlieka, 1 ks vanilkový cukor, podľa chuti mletý mak, trochu medu
POSTUP: Opekance naparíme asi 2minúty, keď sú mäkké, vysypeme ich do misy. V 2 dl prevareného mlieka rozpustíme vanilkový cukor, zalejeme opekance a premiešame. Pridáme spražené maslo, pomletý mak a dochutíme medom.
Kapustnica
SUROVINY: 300 g údeného mäsa, 10 g sušených húb, soľ, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 300 g kyslej kapusty,1 PL slaniny nakrájanej na drobno, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky
POSTUP: Mäso a huby vložíme do malého množstva vody, osolíme a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme očistenú a na drobno pokrájanú zeleninu. Kyslú kapustu posekáme na drobno a uvaríme v troche vody do mäkka.
Mäsový vývar precedíme na kyslú kapustu. Slaninu opečieme s cibuľou pokrájanou na drobno do hneda. Pridáme múku a upražíme zápražku,
ktorou zahustíme polievku. Nakoniec ju ochutíme a zamiešame do nej pokrájané mäso, zeleninu a huby.
Plnený kapor so zemiakovou kašou
SUROVINY: 1 kg kapor, 1 ks žemľa, 100 g údená slanina, 1 ks cibuľa, trochu

nasekaná petržlenová vňať, 2 ks sardinky, trochu mleté čierne korenie, 2 Pl stužený pokrmový tuk, trochu mletá paprika, 2 Pl sladká smotana, trochu masla na vymastenie, podľa chuti soľ, 250 ml mlieka, 1 ks cibuľa, 4 Kl soli, 70 g masla, 5 strúčikov cesnaku, 500 g zemiakov
POSTUP: Kapra očistíme, umyjeme a brušnú dutinu dôkladne osolíme. Žemľu namočíme na chvíľu do vody, vyžmýkame, vidličkou roztlačíme, pridáme údenú slaninu pokrájanú na malé kúsky, postrúhanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, roztlačené sardinky, soľ a mleté čierne korenie. Zmes dôkladne rozmiešame a krátko opražíme na tuku.
Vychladnutou zmesou naplníme brušný otvor kapra, ktorý sme predtým osušili utierkou. Naplneného kapra dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom, posypeme mletou červenou paprikou,
polejeme sladkou smotanou a pod pokrievkou za stáleho polievania
vlastnou šťavou upečieme. Podávame so zemiakovou kašou.
Zemiaky uvaríme do mäkka a pridáme maslo a zohriate mlieko a vyšľaháme na kašu. Kým bude kaša hotová, olúpeme si cibuľku a nakrájame ju na drobno. V rozpálenej panvici s olejom cibuľu opražíme. Olúpeme štyri až päť strúčikov cesnaku a lisom na cesnak je pretlačíme priamo do hotovej kaše, pridáme
aj cibuľku osmaženú dohneda.
Autor: Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš