Varte s nami 24. decembra: Plnený kapor so zemiakovou kašou

Varíme cez sviatky so žiakmi a učiteľmi Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Dolnom Kubíne. Z ponuky si však môžete vybrať aj hocikedy počas roka.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: pixabay)

Opekance s makom

SUROVINY: opekance 500 g, spražené maslo 100 g, 2 dl mlieka, 1 ks vanilkový cukor, podľa chuti mletý mak, trochu medu

POSTUP: Opekance naparíme asi 2minúty, keď sú mäkké, vysypeme ich do misy. V 2 dl prevareného mlieka rozpustíme vanilkový cukor, zalejeme opekance a premiešame. Pridáme spražené maslo, pomletý mak a dochutíme medom.

Kapustnica

SUROVINY: 300 g údeného mäsa, 10 g sušených húb, soľ, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 300 g kyslej kapusty,1 PL slaniny nakrájanej na drobno, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

POSTUP: Mäso a huby vložíme do malého množstva vody, osolíme a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme očistenú a na drobno pokrájanú zeleninu. Kyslú kapustu posekáme na drobno a uvaríme v troche vody do mäkka.

Mäsový vývar precedíme na kyslú kapustu. Slaninu opečieme s cibuľou pokrájanou na drobno do hneda. Pridáme múku a upražíme zápražku,
ktorou zahustíme polievku. Nakoniec ju ochutíme a zamiešame do nej pokrájané mäso, zeleninu a huby.

Plnený kapor so zemiakovou kašou

SUROVINY: 1 kg kapor, 1 ks žemľa, 100 g údená slanina, 1 ks cibuľa, trochu

nasekaná petržlenová vňať, 2 ks sardinky, trochu mleté čierne korenie, 2 Pl stužený pokrmový tuk, trochu mletá paprika, 2 Pl sladká smotana, trochu masla na vymastenie, podľa chuti soľ, 250 ml mlieka, 1 ks cibuľa, 4 Kl soli, 70 g masla, 5 strúčikov cesnaku, 500 g zemiakov

SkryťVypnúť reklamu

POSTUP: Kapra očistíme, umyjeme a brušnú dutinu dôkladne osolíme. Žemľu namočíme na chvíľu do vody, vyžmýkame, vidličkou roztlačíme, pridáme údenú slaninu pokrájanú na malé kúsky, postrúhanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, roztlačené sardinky, soľ a mleté čierne korenie. Zmes dôkladne rozmiešame a krátko opražíme na tuku.

Vychladnutou zmesou naplníme brušný otvor kapra, ktorý sme predtým osušili utierkou. Naplneného kapra dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom, posypeme mletou červenou paprikou,
polejeme sladkou smotanou a pod pokrievkou za stáleho polievania
vlastnou šťavou upečieme. Podávame so zemiakovou kašou.

Zemiaky uvaríme do mäkka a pridáme maslo a zohriate mlieko a vyšľaháme na kašu. Kým bude kaša hotová, olúpeme si cibuľku a nakrájame ju na drobno. V rozpálenej panvici s olejom cibuľu opražíme. Olúpeme štyri až päť strúčikov cesnaku a lisom na cesnak je pretlačíme priamo do hotovej kaše, pridáme
aj cibuľku osmaženú dohneda.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 92 495
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 835
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 518
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 670
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 614
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 630
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Sú vzorom aj inšpiráciou.


(zš)
Martin Rusina

Martin Rusina je už sedemnásobný majster Slovenska.


Vodič tohto auta, ktorý nezavinil nehodu, sa zranil.

Muž z druhého auta sa zranil.


Budovu pri mestskom úrade zrovnali so zemou. Na jej mieste čoskoro vyrastie nová.

Na jej mieste vyrastie nová.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu