Pondelok, 17. december, 2018 | Meniny má Kornélia

Zahraničné jedlá zneli divne, ale chutili skvele

Učitelia gastronomických škôl pripravili netradičný týždeň. Pod hlavičkou gastronómie spojili tri medzinárodné akcie – Svetový deň cestovného ruku, Európsky týždeň športu a Európsky deň jazykov.

V ruskej kuchyni nechýbal typický ruský boršč. (Zdroj: Naďa Kališová)

NÁMESTOVO. „Absolvent gastronómie musí byť pohybovo zdatný, rozprávať cudzími jazykmi a vedieť o kultúre krajín – preto sme prepojili tri medzinárodne významné udalosti,“ zdôvodnila netradičné aktivity učiteľka Anna Chorvátová. A urobili dobre.

Akcie, ktoré organizovali Súkromná Spojená škola EDUCO Slanická Osada, sa páčili študentom, počas ochutnávok cudzokrajných jedál si pochvaľovali aj návštevníci školy.

Za minútu celým svetom

Celotýždňové aktivity začali gastronomickým crossom. Pôvodne mal byť na námestovskom námestí. Pre zlé počasie sa konal v priestoroch školy. Na hodnote to však neubralo. Práve naopak. „Určili sme bežeckú trasu, na ktorej žiaci museli očistiť a nakrájať cibuľu, detským valčekom vyvaľkať cesto na rezance, odniesť tácku s dvomi plnými pohármi vody a na záver cukrárenským vreckom nastriekať dve pekné kolieska,“ priblížil zástupca riaditeľa Ľubomír Petrovič. „Prváci boli nadšení. Bolo to vtipné a všetci sa výborne zabavili.“

Streda bola venovaná svetovému dňu cestovného ruchu. Žiaci prostredníctvom rôznych digitálnych technológií cestovali po svete. „Mali sme virtuálnu realitu, v rámci ktorej si mohli vybrať krajinu, ktorú chcú navštíviť,“ hovorí Anna Chorvátová. „Záujem bol o Benátky, Niagarské vodopády, Paríž. Vyskúšali si imaginárny pád z Eiffelovej veže. Boli z toho unesení.“ Vo štvrtok sa organizátori zamerali na Deň jazykov, na spoznávanie kultúr jednotlivých štátov. Vyvrcholením tvorivého týždňa bola gastronomická prehliadka zručnosti žiakov. Sedem skupín, prevažne tretiaci a štvrtáci, od skorého rána pripravovali cudzokrajné jedlá, ktoré potom dávali ochutnať návštevníkom.

„Žiaci jednotlivých odborov pripravili prezentáciu o vybraných krajinách,“ hovorí Ľubomír Petrovič. „Dôraz sme dávali na gastronómiu, typický dress code, menu, typické jedlá, prestretie. Hostia odchádzali spokojní, čo bolo pre nás najdôležitejšie.“

Pirohy sa minuli rýchlo

V nemecko-anglickom stánku pripravovala tretiačka Nikola Stašáková nemecké predjedlo – grilovanú klobásku s toastom natretým horčicou. Milada Prčinová uvarila eintope – nemeckú polievku. „Je robená na cibuľovom základe, potom som pridala mrkvu, fazuľu v paradajkovej omáčke, anglickú slaninu, pór a čili,“ priblížila recept tretiačka. „Doma som ju ešte nevarila, ale bola chutná, takže ju určite opäť vyskúšam.“

Denisa Čierniková sa zhostila prípravy anglického rozbiftu. Ide o tradičné anglické predjedlo z hovädzej roštenky. Partia cukrárok z tretieho ročníka mala na starosti dezert. Upiekli anglické čokoládové muffiny.

Erik Škumát a Patrik Pakos reprezentovali slovenský stánok a naše tradičné jedlá. Pripravovali bryndzové pirohy a slivkové knedle. „Cesto je rovnaké pre obidve jedlá – zemiakové,“ hovorí Erik. „Recept mám od babky, takže je naozaj tradičný.“ Chlapci dobroty pripravovali priamo pred očami návštevníkov. Ich odozvy boli výborné, zo slaných pirohov nezostalo nič, knedličiek zostalo len zopár.

Lievance na mede a džúse

V ďalšom stánku študenti robili boršč a bliny. Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že ide o prezentáciu Ruska a jeho gastronómie. „Základom boršču je vývar z hovädzích a bravčových kostí, ktoré sa varia s koreňovou zeleninou,“ vysvetľuje tretiak Jozef Medvecký. „Kým sa varil, uvarili sme si cviklu. Medzitým sme do vývaru pridali zemiaky a po dovarení cvikly sme tam dali aj tú.“

Prečítajte si tiež: Kto kde kandiduje. Pozrite si zoznamy ľudí, ktorí nás chcú zastupovať

Aneta Margeťáková s Patrikom Kázikom ponúkali bliny. Ide o jedlo podobné našim lievancom, ktoré sa však pripravuje celkom netradične. „Na panvicu dáme med, kocku masla a po roztopení zmes zalejeme džúsom,“ hovorí Patrik. „V tom následne pečieme malé bliny. Cesto je kysnuté, hustejšie, podobné ako na buchty.“ Bliny sa podávajú na sladko, ale aj na slano. Pečú sa rovnako, rozdiel je vo finálnej úprave. Tie na sladko kuchári flambujú, do slaných pridávajú smotanu, syr a zeleninu. Základ je však pre všetky rovnaký.

Nechýbala ani poriadne pálivá maďarská kuchyňa s tradičným maďarským guľášom a chuťovkami s čili papričkami. „Guľáš bol extra štipľavý, ale návštevníkov to zrejme neodradilo, lebo nič nezostalo,“ smeje sa Dávid Hablák, ktorý jedlo varil.

Chutila jotta aj foie gras

Slovinskú kuchyňu prezentoval Jakub Gužiňák so spolužiakmi. Varil tradičnú polievku – jottu. Podobá sa našej kapustnici, je však predsa niečím iná. „Pridáva sa do nej fazuľa a musí byť hustá,“ približuje Jakub. „Prvýkrát som ju varil aj jedol, ale podarila sa. Určite vyskúšam uvariť aj iné cudzokrajné jedlá.“

Prečítajte si tiež: V Dolnom Kubíne hrozí zánik školy pre deti s hendikepom

V talianskom kútiku študenti odprezentovali tradičné dezerty – tiramisu a panna cotu. „Náročnejšia na prípravu je panna cota, pretože najskôr musí želatína stuhnúť a až následne na to môžeme navrstviť smotanový krém,“ povedala Iveta Večerková.

Zrejme najextravagantnejšiu ponuku mali študenti vo francúzskom kútiku. K dispozícii boli slimáky priamo z Francúzska, makarónky, levanduľové cookies s kúskami levandule a foie gras – husaciu pečeň s cibuľkou, cesnakom a glazúrovanou hruškou. „Najťažšie na prípravu bola foie gras, hosťom chutili cukrovinky, ale aj krabí šalát, ktorý sme robili priamo pred nimi,“ hovorí Veronika Machyňáková.

Barmani i someliéri

Na oživenie gastronomického európskeho dopoludnia pozvalo vedenie školy aj odborníkov. Martin Janura z barmanskej školy ukazoval barmanské umenie a pripravoval miešané drinky. „Chceme študentov pripraviť na reálnu situáciu, keď sa po škole prvýkrát dostanú k baru,“ hovorí Martin Janura. „Snažíme sa uchovať v nich nadšenie, aby ho odovzdávali svojim hosťom. Aby sa radovali z práce, užívali si ju.“ Práca s dospievajúcimi študentmi nie je jednoduchá. „Sú vo veku, kedy sa majú rozhodovať o svojej budúcnosti. Je to ťažké obdobie, snažíme sa im pomôcť. Riešime to uvoľnenejšou formou.“

Prečítajte si tiež: Dobrý nápad. Z bývalej fary urobili múzeum rašelinísk

Marek Hvoľka je absolventom slanickej strednej školy. Pred pár rokmi sa začal zaujímať o someliérstvo a zostal mu verný dodnes. „Ide o rozoznávanie jednotlivých chutí vín, rozdielov medzi nimi,“ hovorí. „Zaujímavá je táto práca tým, že každý rok sú nové vína, nový ročník, nový druh, takže musíte stále niečo objavovať. Učíte sa priraďovať k vínu správne jedlo, vyhľadávať rozdiely, spoznávate vinárov, nových ľudí. Keď je vaša práca vaším hobby, tak to ani nie je práca.“

Someliér musí mať vycibrené chuťové aj pachové zmysly, na veľtrhoch odskúša stovky, niekedy dokonca tisícku vzoriek. Niektoré musí aj prehltnúť, aby ich správne vychutnal. Marek však s úsmevom dodáva, že sa nebojí toho, že by sa z neho stal alkoholik. „Treba vedieť nájsť správnu hladinu. Okrem toho, my sa pozeráme na kvalitu, nie na kvantitu.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  3. Nestíhate nakupovať darčeky?
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  6. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  7. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  8. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Nestíhate nakupovať darčeky?
  3. Riešenie kolízií áut - exkluzivní autokamera MiVue 766 WiFi
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  6. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  7. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  9. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  10. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 69 183
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 17 734
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 10 815
  4. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 10 203
  5. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 522
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 820
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 4 034
  8. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 919
  9. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 3 601
  10. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti 2 604

Hlavné správy z MY Orava

Utrpenie aj smrť sa niesli Oravou po skončení prvej svetovej vojny

Vlečie sa tento deň, ten strašný nepokoj v tých horných dedinách Oravskej stolice. Nevieme, kde sa máme obrátiť, čo máme robiť. Všetko sa búri, jedno proti druhému a hrozí životom. Čo sme mali, všetko nám zobrali a vrátiť nechcú. Celkom sme zničení. (Úryvok z listu, 1918)

Dedinské vianočné trhy dopadli opäť výborne

Pred piatimi rokmi sa stretli prvý raz. Odvtedy šikovných a zručných žien z obce poriadne pribudlo.

Hornooravskí seniori sa stretli na kávičke

Na námestovskom Okresnom úrade sa stretla skupinka hornooravských aktívnych dôchodcov. Vedenie im pred adventom ďakovalo za to, čo robia pre ostatných.

Mladíci zbili taxikára, ukradli a zapálili mu auto

Dlhoročné tresty väzenia hrozia 19-ročnému Marošovi z Mútneho a 16-ročnému mladistvému z Brezy, obvinení sú zo zločinu lúpeže.

Cesta na Havaj viedla cez Malajziu

Dolnokubínčan sa musel na trati vysporiadať s opicami i medúzami.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

O stromčeky z Kysúc nie je záujem, nechcú ich ani domáci

Kedysi vyexpedovali Lesy SR z Kysúc vyše 20-tisíc stromčekov.

Počet obyvateľov klesá. V Trnave ich žije toľko, čo v osemdesiatych rokoch

Pred štvrťstoročím mala Trnava viac ako 72-tisíc obyvateľov, dnes ich má o osemtisíc menej.

Muža, ktorého včera prepadli vo Zvolene, zomrel

Podozriví sú už v rukách polície.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Vybrali SME

Už ste čítali?