Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Z výstavy zmizla muchotrávka zelená

Návštevníci mohli v kaviarni obdivovať viac ako dvesto druhov húb. Boli medzi nimi aj veľmi vzácne. Ploníkovčeka mäkkého nedokázal vyhľadať ani google.

Peter Tomáň ľuďom ochotne odpovedal na otázky o hubách.Peter Tomáň ľuďom ochotne odpovedal na otázky o hubách. (Zdroj: Boris Hrudál)

DOLNÝ KUBÍN. Orava je hubársky raj, preto sa partia nadšených hubárov rozhodla pred piatimi rokmi prvýkrát zorganizovať výstavu húb. Tento rok ich na stoly v Kaviarni u novinára položili viac ako dvesto.

Nepomohol ani google

Hríby poznal každý, ale aj pri nich sa môžete horko pomýliť. „Máme tu hríb žlčový, ktorý je veľmi podobný smrekovému, no stačí kúsok a jedlo môžete vyhodiť,“ povedal Peter Tomáň, ktorý poskytol návštevníkom aj poradenstvo. „Neotrávite sa, ale bude také horké, že hneď zistíte svoj omyl.“ Ak by ste tento hríb priplietli ku sušeným, nerozoznáte ho od jedlých. Neostane vám nič iné, iba sa so všetkými rozlúčiť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na Slovensku máme približne päťtisíc druhov húb,“ povedal mykológ. „Väčšina je jedlých, menej je nejedlých. Najmenej je jedovatých, ale o to väčší pozor si treba dávať.“

Do rúk vzal jednu z najjedovatejších húb muchotrávku zelenú. „Nebezpečenstvo spočíva v tom, že je premenlivá od úplne bielej, cez krémovú až po sivozelenú. Máva aj lupene ružovkastej farby, čo pripomína šampiňón alebo plávku.“

Práve táto muchotrávka zo stola nečakane zmizla. Ostalo po nej prázdne miesto. „Niekto ju ukradol,“ povedal spoluorganizátor výstavy Martin Ondruš.

Prečítajte si tiež: Mrkvári sú lepší ako Porubskí Píchači. Varili najmä chlapi Čítajte 

Záhada sa vysvetlila až o niekoľko dní. „Huby v teplom prostredí dlho nevydržia,“ povedal Tomáň. „Muchotrávka zelená už nebola vhodná na vystavovanie, tak som ju vyhodil.“ Zabudol to povedať kamarátom, ktorí si robili srandu, že ju niekto potreboval na polievku pre svokru.

Skryť Vypnúť reklamu

Naopak veľmi chutnou muchotrávkou je červenkastá. Patrí medzi obľúbené huby Petra Tomáňa.

Najvzácnejším exponátom bol ploníkovček mäkký. Posledný nález tejto huby je zdokumentovaný pred päťdesiatimi rokmi. Teraz ho našli na Kuzmínove, kúsok od centra Dolného Kubína. „Indikuje čisté prostredie a zachovalý les,“ povedal Tomáň.
Maškrtníci sa pýtali na lysohlávky. Mykológ ich sklamal. „Nevystavovali sme ich, ale u nás rastú aj iné huby s halucinogénnymi účinkami.“

Navarili netradičné jedlá

Veľmi príjemnou súčasťou výstavy bola ochutnávka jedál z húb. Okrem klasických polievok, vyprážaných hríbov, bedlí, kozákov či netradičnej delikatesy z muchotrávky červenkastej mali návštevníci možnosť ochutnať Kuba.

Prečítajte si tiež: Oravský Mičurin má v záhrade viac ako sto odrôd ovocia a zeleniny Čítajte 

„Kubo je tradičné staromoravské jedlo,“ povedal Martin Ondruš. Pripravuje sa z húb a dnes už takmer zabudnutých krúp. Výborne chutili hubové placky, halušky s kapustou a hríbmi, plnené knedle či tatarák zo suchohríbov. Uznanie získala polievka na spôsob držkovej, uvarená z jelienkovca šupinatého, známejšieho skôr pod názvom vlkolak či sova.

Skryť Vypnúť reklamu

„Začiatok hubárskej sezóny bol veľmi slabý kvôli vysokým teplotám a slabým zrážkam,“ povedal Peter Tomáň. „Našťastie, v druhej polovici dážď huby prebral k životu. Ale horúčavy posunuli výskyt teplomilných hríbov aj na Oravu. Na výstave sme preto mohli ukázať hríb Le Galovej.“

Ľudia sa väčšinou zameriavajú na hríby, ale v lese nájdete množstvo ďalších kvalitných húb, ktoré ostávajú neprávom nepovšimnuté. „Aj keď sa v hubách vyznám, aj pre mňa platí zlaté pravidlo, čo nepoznám a s čím nie som si istý, nezbieram,“ povedal Ondruš. „To je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť problémom.“

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  2. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  3. Zázračná škola so zelenou strechou
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Crème de la crème po slovensky
  6. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 110
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 627
  3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 600
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 578
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 8 727
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 661
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 6 366
  8. Po Slovensku na motorke 5 765
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 239
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Diskusiu sledujte naživo vo štvrtok o 14. hodine.


15. jún
Nádoby na bioodpad rozmiestnili na sídlisku.

Samosprávam pribudla ďalšia povinnosť pri nakladaní s odpadom.


6 h

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Ihrisko v Hruštíne.

Zákamenné predviedlo po prestávke skvelý obrat. Režíroval ho jeden hráč.


5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


13 h

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


16. jún

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


5 h

Už ste čítali?