TVRDOŠÍN. Verili by ste, že v preslávenej Sacherovej torte môže byť okrem čokolády aj mrkva a cvikla? Alebo že chlieb sa dá upiecť s bohatou dávkou čerstvej nastrúhanej cvikly? Alebo to, že táto červená zelenina pôsobí preventívne proti rakovine a kôrnateniu ciev?
Toto všetko a ešte omnoho viac sa dozvedeli návštevníci Cviklového festivalu.
Lacná a zdravá
Na tvrdošínskom námestí netradičnú akciu opäť organizovalo Občianske združenie Misia mladých. Vlani si dobrovoľníci vybrali fazuľu a na mnohých aktivitách ukazovali, aké sú strukoviny zdravé, čo všetko sa s nimi dá robiť, do akých všakovakých jedál sa dajú použiť.
Pre dážď sa minulý rok museli presťahovať do sály kultúrneho strediska. Tento rok však organizátorom počasie prialo. Stánky zostali rozložené na námestí. Do centra mesta prišlo viac ako 500 návštevníkov.
„Návštevnosť svedčí o tom, že ľudia hľadajú moderné trendy v stravovaní, čo nás veľmi teší,“ hovorí predseda združenia Anton Michalica.

Cviklu si vybrali hneď z viacerých dôvodov. Prvým je, že ide o našu tradičnú plodinu, ktorej sa darí aj v nehostinných oravských podmienkach. Je jednou z lacnejších, ale súčasne z najzdravších plodín. „Zlepšuje krvotvorbu, stabilizuje krvný tlak, pôsobí preventívne proti vzniku rakovine a kôrnateniu ciev.“
Cviklové smoothie
Cieľom festivalu bolo ukázať ľuďom, že z cvikly sa nemusí robiť len klasický kompót v sladkokyslom náleve či ruský boršč, ale aj množstvo ďalších, omnoho zaujímavejších jedál. Mohli ochutnať cviklové smoothie, cviklový kváskový chlieb, množstvo sladkých i slaných koláčov.

A napodiv, chutili aj deťom, ktoré od zeleniny na tanieri často bočia. „Treba ju len správne použiť,“ hovorí s úsmevom Anton Michalica. „Ak napríklad cviklu použijeme v koláči alebo v nápoji, mnoho detí ani nevie, že tam je. Pri jedle treba experimentovať, ony sa chytia. V mnohých receptoch sa dá ovocie nahradiť cviklou.“
Dobrovoľníci pripravili pre najmenších návštevníkov netradičné zábavné a vzdelávacie aktivity. Dospelí si prišli na svoje pri remeselníkoch, ktorí prezentovali svoje výrobky a pri tvorcoch rôznofarebných cestovín či kváskových chlebov.
Pomoc v núdzi
Hlavnou myšlienkou festivalu je pomôcť rodinám v núdzi, s ktorými občianske združenie dlhodobo spolupracuje. Spoločne na jar sadia zeleninu, ktorú koncom leta, ak bola dobrá úroda, sčasti predajú.

„Pomáhame rodinám, ktoré sa z rôznych príčin ocitli v náročnej životnej situácii, či už smrťou manžela, chorobou rodiča, detí a podobne,“ hovorí Anton. „Podporujeme ich vo zvyšovaní sebestačnosti, práve formou predaja zeleniny z dvora alebo zakladaním chovov domácich zvierat.“
Tento rok pridali ešte jednu zaujímavosť. S rodinami niekoľkokrát vyrazili na samozbery ovocia – jahôd, malín a broskýň, ktoré si potom doma zavarili. „Okrem toho, že deti mali výlet, urobili vždy aj niečo užitočné pre svoju rodinu.“
Zopár receptov pre šikovné gazdinky
Cviklové sušienky
Potrebujete:
130 g varenej cvikle100 g masla (prípadne kokosového tuku)1 vanilkový cukor
2 PL medu, cukru alebo iného sladidla220 g hladkej múkyPostup:
Roztopíme si maslo vo vyššej nádobe a pridáme nakrájanú uvarenú cviklu. Rozmixujeme tyčovým mixérom spolu s vanilkou a medom. Postupne pridávame múku, aby nám vzniklo kompaktné cesto. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na cca 3 mm. Vykrajujeme tvary a dáme piecť na 180 stupňoch 8-12 minút.
Náš tip: Cviklu si uvarte deň vopred. Celú buľvu poriadne umyte pod tečúcou vodou a dajte variť spolu so šupkou. Varí sa dlho, väčšie kúsky aj 1,5 – 2 hodiny. Nechajte vychladnúť a ošúpte.
Cviklový chlieb
Potrebujete:
300 g uvarenej a na pyré zmixovanej červenej repy
10 g soli
500 g celozrnnej špaldovej múky
trošku cukru alebo Agave šťavy
2 ČL olivového oleja
200 ml teplej vody
1 kocka čerstvé droždie
50 g vlašských orechov alebo ľanové semiačka
Vo vode rozpustíme kocku kvasníc. Zmiešame pyré, múku, soľ, cukor, olivový olej a nasekané orechy. Pridáme kvasnice do zmesi a zamiesime. Necháme v teple hodinu vykysnúť, kým nie je cesto trojnásobne narastené. Potom premiesime a necháme ešte pol hodinu kysnúť. Nalejeme do chlebovej formy, cesto by malo vyjsť do polovice formy, lebo v rúre sa ešte zdvihne. Môžete si namiesto chleba vyformovať žemličky. Rozohrejte rúru na 190 stupňov. Vložíme chlieb do rúry a pečieme zhruba 40 minút (záleží od rúry). Treba chlebík preklepať po vrchu, keď znie duto, je hotový. Nechajte vychladnúť a môžete krájať.