Štvrtok, 21. február, 2019 | Meniny má Eleonóra

Robil chomúty pre gazdov z celého okresu. Remeslo remenára zaniká

Karol Sivčák sa venuje remeslu, ktoré je na pokraji zániku. Vychýrený majster, remenár, špecialista na chomúty a postroje pre kone má 76 rokov. Vyrobil ich už viac ako tisíc.

Karol Sivčák vo svojej dielni pri oprave ohlávky. Karol Sivčák vo svojej dielni pri oprave ohlávky. (Zdroj: Martin Pavelek)

Ako ste sa dostali ku koži?

Otec sa vyučil v roku 1932 za remenára u Jána Briedoňa v Námestove. Robil chomúty pre gazdov z celého Námestovského okresu. Potom sa zamestnal ako remenár v Okresnom priemyselnom podniku v Námestove. Neskôr začal pracovať v Lesnom závode v Zákamennom, kde mali zhruba 50 koní. Tam robil až do dôchodku. Boli sme štyria bratia, no iba mňa toto remeslo zaujalo a bavilo.

Kedy ste po otcovi prebrali žezlo?

Až asi dvadsať rokov po vojenčine, pretože najskôr som vozil drevo na nákladnom aute. Otec sa spolu s mojím strýkom staral kone lesného závodu. Okrem chomútov vyrábali a opravovali postroje, uzdy, ťaháky, liace, všetko, čo súviselo s kožou a koňmi. Keď otec odišiel do dôchodku a strýko ochorel, prehovorili ma, aby som po ňom robotu prebral. Ale dal som si podmienku. Ako remenár by som zarábal oveľa menej ako vodič nákladiaku. Až do Žiliny museli písať, aby mi plat dorovnali.

Mali ste dosť práce?

Neúrekom. Robili sme dvaja a nikdy sme sa nenudili. Gazdovi, ktorý s koňom pracuje občas na poli, vydrží chomút a postroj oveľa viac ako jeho kamarátom v lese. Tam sú iné sily, iné podmienky. Ťažké drevo a náročný terén výrazne skracovali životnosť chomúta. Čo ako tuho ste ho zošili, roztrhlo sa. Ale to bolo lepšie, ako keby malo drevo koňa do doliny pochytiť.


Dobrý chomút je veľmi dôležitý. Prečo?

Kôň ním všetko ťahá, preto mu musí dobre pasovať. Zle je, keď je malý, ešte horšie, keď je veľký. Oderie mu kožu a kôň prestane ťahať, lebo ho to bolí. Vtedy nepodarený gazda zoberie do rúk bič. Keby mal vyrobený chomút na mieru, spokojný by bol kôň aj gazda.

Ako dlho trvá výroba jedného chomúta?

Kedysi som to zvládol za týždeň. Ale je to drina, tvrdé remeslo. Musíte vedieť robiť s kožou, drevom, slamou, plátnom, kovom, ihlou.

Čo bolo treba urobiť najskôr?

Koňa premerať. Niekedy stačil aj starý chomút. Dobrý gazda vedel, čo treba upraviť, kde pridať, kde ubrať. Každý chomút som vyrobil na mieru.

Odkiaľ beriete materiál a aký je postup výroby?

Prečítajte si tiež: Boli sme na lúke v národnom parku. Toto je pod nohami

Po horách som sa nachodil, aby som našiel vhodné drevo. Hľadal som buky, ktoré rastú v kopci, krivo. Na chomút treba dva poloblúky, ktoré sa spoja. Dá sa vyrobiť aj z jedného ohnutého kusa, ale taký dlho nevydrží.
Na drevo ide kožený pás vyplnený slamou. Najlepšia je ražná, ale nie tá, čo prešla kombajnom. Dopučí ju. Vždy som si ju nakosil ručne, do mláťačky vopchal iba koniec s klasom a vytiahol. Napchávanie slamy je nevďačná robota. Musia ju robiť dvaja. Keď mi pomáhal syn, povedal, tato, ja ti už viac nebudem pomáhať, to je planá robota.

Potom treba urobiť podušku, ktorá sa priamo dotýka kože koňa. Urobím valec presne na mieru, ktorý vyplním srnčou srsťou. Na jeden chomút treba srsť z troch srniek. Kupujem ju v dedine Solnice pri Hradci Králové. Je to prírodný materiál, je jemná, ľahká, nenasiakne vodou. Niekto využíva vlnu, ale tá má horšie vlastnosti. Kôň, ktorý pracuje stále, podušku zoderie za rok.

Niektorí gazdovia si potrpia na krásu. Chomúty ich koní sú vyzdobené.

Využívam vlastnoručne vyrobené ozdoby. Vystrihujem ich z mosadzného plechu. Na jeden chomút ide približne sto klinčekov. K tomu treba prirátať špice, hviezdičky a ďalšie okrasy podľa priania pohoniča.

Aká je cena hotového diela?

Kedysi sme ich v práci robili za päťsto korún. Cena potom samozrejme stúpala. Jeden Lokčan povedal, nech stojí, koľko chce, ale ja ho chcem. Zaplatil dvesto eur, ale dnes by som ho za tie peniaze už nerobil. Materiál je drahý, robota tvrdá, nezaplatená. Zárobok pri tejto práci nebol až taký dôležitý. Držalo ma to, že ma robota bavila.

Koľko chomútov ste vyrobili?

Keď poviem tisíc, zdá sa to moc, ale je to pravda.

Vyrábate aj postroje. Aká je to práca?

Ťažká. Pri chomúte využívam kožu hrubú približne dva milimetre, ale na pobočníky – ťaháky, chrbetník, ohlávky treba až päťmilimetrovú. Skúste ju prepichnúť. Kto nemá prax, tak to nedokáže, alebo sa pri tom poriadne natrápi. Koža sa spája remienkami, ktoré prevliekam cez dierky. Ruky dostanú zabrať. Trápna robota.

Odkiaľ beriete takú hrubú kožu?

Kupujem hovädziu v špeciálnom obchode v Bydžove pri Hradci Králové. Tam je viac družstiev, ktoré kože vyrábajú. No teraz je jej málo. Kedysi mali gazdovia aj desaťročné voly. To bola fajn koža, hrubá. Teraz sa býky chovajú na mäso dva roky. Koža je slabšia, len taká pena. No dnes už na ťaháky viac využívajú gurtne, ktoré slúžia na upevnenie nákladu na autách.

Obyčajná ihla by na takú hrubú kožu asi nestačila.

Nielen ihly, ale aj ostatné nástroje mám špeciálne. Musia byť ostré a z kvalitného materiálu. Na robenie dier pre remienky do ťahákov využívam švajco. Veľa nástrojov má nemecký názov. Nite sú najlepšie z umelej hmoty. Sú pevnejšie ako obyčajné.

Prečítajte si tiež: Máme pre vás program na víkend. Príďte pod Roháče


Využívam aj mašinu Singer. Keby som sa s ňou chcel dohovoriť, musel by som jej vykať. Má viac ako sto rokov. No je lepšia ako stroj, ktorý sme používali pri lesoch. Tam sa stále niečo kazilo. Singerka je super. Ale pri šití dvoma ihlami naraz, keď si dám záležať, urobím krajší steh ako na stroji.

Vaše remeslo pomaly, ale isto zaniká. Prečo?

Ľudia kedysi mali v Zákamennom päťsto koní. Teraz ich možno spočítate na prstoch dvoch rúk. Dôvodom nezáujmu mladých je aj tvrdá namáhavá práca. Niekoľko ich prišlo s úmyslom priučiť sa. Nikto nevydržal. Ale poctivá robota starých majstrov áno. Aha. Mám chomút, ktorý otec urobil v roku 1935. Pozrite, aký malý je. Také koníky vtedy mali. Dnes už treba o dosť hodný kus väčšie.
V Demänovej bol dobrý remenár. Poznali sa s otcom. Fajný chomút vedel vyrobiť, no už dávno zomrel. Ďalší na Kysuciach sa radšej dal na alkohol. Lepšie mu bolo pri fľaši sedieť ako pri chomúte.

Kde budú chodiť pohoniči, keď remeslo definitívne zavesíte na klinec?

Už teraz ich väčšinu posielam do Poľska, aj keď kvalita je taká, aká je.
Už sa síce trochu zlepšili, ale stále to nie je ono. Ktorýsi chomútik by obstál, ale ktorési sú také všelijaké. Pred tridsiatimi rokmi by mi gazda za taký určite nezaplatil, ale vysmial ma. Takou prácou by som sa neuživil. No teraz nie je moc na výber.

Čo urobíte so zostávajúcim materiálom? Máte ho v dielni ešte dostatok.

Stále za mnou chodia ľudia, ktorí potrebujú opraviť tamto alebo hento. Ten potrebuje obojok pre psa, iný pre ovcu. Na takú drobnú prácu mi postačí. Kým budem vládať, tak do dielničky v pivnici zídem. Ale robím to už len pre radosť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  2. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  5. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  8. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  9. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  10. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  1. Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?
  2. Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.
  3. Štefánka by Pulitzer
  4. Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?
  5. Konferencia - EU support for research
  6. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  7. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  8. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  9. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  10. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 21 589
  2. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 14 941
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 649
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 7 196
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 330
  6. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 5 485
  7. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 4 732
  8. Štefánka by Pulitzer 4 609
  9. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 3 770
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 2 916

Hlavné správy z MY Orava

Odkaz z námestia v Námestove: Nebudem sa báť

Čo sa udialo pred rokom a čo sa deje dnes. Nad tým sa zamyslelo zhruba tristo ľudí pod sochou Hviezdoslava na námestí v Námestovo.

Spomienka na Jána a Marinu v Námestove.

V Dolnom Kubíne spomínali na Jána a Martinu

Robert Gonos: „Niektoré veci sa zmenili, ale ešte dlho potrvá, kým budeme žiť v normálnom demokratickom štáte.“

Dolný Kubín nezabudne.

V Dolnom Kubíne spomínali na Jána a Martinu

Robert Gonos: „Niektoré veci sa zmenili, ale ešte dlho potrvá, kým budeme žiť v normálnom demokratickom štáte.“

Dolný Kubín nezabudne.

Rozhodca Bystrík Nemček sa preladil na iný spôsob života

Podľa slov Oravčana začnú rozhodcovia s tréningami na systém VAR aj na Slovensku.

Bystrík Nemček (v strede) je od minulého roka profesionálnym rozhodcom.

Oba poháre mohli ostať v Tvrdošíne

Zuberčania ovládli turnaj mladších i starších žiakov.

Zubercu vychytala víťazstvo dievčina Táňa Šišková.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zlatica Kušnírová: Každý deň vyjde najavo nová špina

Uplynul rok od vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Šéf webu, pre ktorý Kuciak pracoval: Keď sa Jano naučil zrozumiteľne písať, tak ho zavraždili

Jano bol výnimočný, nahradiť sa ho úplne nedá, hovorí šéfredaktor Aktualít.

V Trenčíne na výročie vraždy Jána a Martiny odhalia pamätník

Organizátori zverejnili podrobný program zajtrajšej spomienky na Jána a Martinu.

Vybrali SME

Už ste čítali?