ZÁZRIVÁ. Kulinársky workshop zameraný na varenie tradičných aj menej známych starosvetských jedál zo zázrivských dolín má napomôcť zachovaniu jedinečných receptov z regiónu. Tie totiž pomaly miznú spolu s ich nositeľmi. Variť a ochutnávať sa budú zázrivské špeciality ako napríklad kvaska, lisník či glgany.

V minulosti bol život v zázrivských dolinách tvrdý najmä z dôvodu drsných prírodných podmienok, čo sa odrazilo aj na ľudovom stravovaní. "Vznikli tak viaceré jedinečné jedlá, ktoré vychádzajú z miestnych surovín a aj po rokoch ponúkajú skutočný gurmánsky zážitok," uviedol koordinátor projektu Peter Madigár.

Dodal, že okrem zachovávania miestneho kultúrneho dedičstva má byť kulinárske stretnutie aj príležitosťou pre inšpiráciu a oživenie jedálnych lístkov reštaurácií v regióne, kde chýba ponuka miestnych špecialít. "Ponímanie tradičných jedál končí pri všeobecne známych bryndzových haluškách."