Pondelok, 22. október, 2018 | Meniny má Sergej

Česi a Slováci majú veľa podobného, aj kuchyňu

Začal sa týždeň českej gastronómie. Čakajú na vás tradičné jedlá aj menej známe špeciality.

Vepřo, knedlo, zelo je súčasťou tradičnej českej kuchyne.(Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Kulajda, zelnačka, bramboračka, moravský vrabec, znojemská pečienka, brnenský rezeň, staročeská fazuľovica, sviečkovica a klasické vepřo, knedlo, zelo. Nielen tieto jedlá, ale aj ďalšie české tradičné pokrmy, môžu tento týždeň ochutnať stravníci v 11 reštauráciách okresného mesta. Kuchyňa susedov spoza rieky Moravy, s mottom Zažite chute a vône tradičnej českej kuchyne v Dolnom Kubíne, je súčasťou 50. výročia spolupráce Dolného Kubína s českým Pelhřimovom.

Sviečková musí byť

„Sviečková je frčák, ktorý nikdy nesklame a nikdy vám neostane,“ povedal Ján Chylka majiteľ reštaurácie Kopačka, ktorý sa zapojil do týždňa českej gastronómie. „Niektoré jedlá, varíme bežne aj preto, lebo Slováci ich dobre poznajú a vyžadujú. Naviac, u nás sa často zastavia hladní českí vodáci, ktorí splavujú Oravu. Jedlo, na ktoré sú zvyknutí, ich vždy poteší.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Do jedálnička zaradili aj staročeskú fazuľovicu. Menej známa je kulajda. Táto pýcha juhočeskej kuchyne je voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. „Uvidíme, či sa uchytí. Ak áno, zaradíme ju do menu na stálo.“

Pridali aj vylepšenia

V Rufine sa chceli trochu odlíšiť, preto vybrali aj menej známe jedlá a trochu experimentujú. Brnenský rezeň plnený vaječno zeleninovou zmesou s ľahkým domácim zemiakovým šalátom je príkladom.

Prečítajte si tiež: Preveziete sa? Po dolnej Orave jazdia nové autobusy, nízkopodlažné

„Dal som si znojemskú dusenú hovädziu pečienku, ale výborne vyzeral aj moravský vrabec s krémovým špenátom a domácou zemiakovou knedlou,“ povedal po obede Radoslav Gríger.

Čašníčka Monika Krajčiová potvrdila, že hlavne knedla zožala veľký úspech.

„Počítali sme s tým, že Česi sú viac knedlikový, ale využívajú viac žemlové a zemiakové, ktoré u nás až tak často nedostanete na tanier,“ povedala Alexandra Šikyňová. Spoločne s kuchárom zostavovala menu. Vybrali aj kurací paprikáš s maslovými haluškami, či klasickú jemnú chrenovú omáčku, trochu vylepšenú grilovanou bravčovou panenkou v sušenej šunke podávanú so zemiakovým pyré.

Prečítajte si tiež: Starý otec bráni prejsť cez dvor vnúčatám

Ak sa vám v ústach zbiehajú slinky a chceli by ste spomínané jedlá ochutnať, máte na to čas do nedele. Kuchári ich varia v Hoteli Park, penzióne Koliba, v Ľudovej jedálni, pizzerii Il Veliero, Centrum Pube, reštaurácii Kopačka, Lucia, Marína, Radnica, Rucin, Raymond. Prajeme dobrú chuť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 23 961
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 20 150
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 983
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 000
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 779
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 464
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 627
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 543
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 017
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 797

Hlavné správy z MY Orava

Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...

Kedy ideme k stomatológovi? Keď už musíme. Bolesť je stále jediným dôvodom, kedy sa odhodláme sadnúť si do zubárskeho kresla.

Turistku zachraňovala horská služba i vrtuľník

Výlet na vrch Šíp zdramatizovala náhla nevoľnosť mladej ženy.

Starostovia: Bezplatné jedlo povedie k plytvaniu

Oravské obce upozorňujú na nezmyselnosť návrhu na obedy zadarmo. Najvyšším inštitúciám posielajú výzvy na jeho stopnutie.

Vzpierači Dolného Kubína vyrovnali rekord Trenčína

Pred divákmi v Bobrove sa blysli slovenskými titulmi traja domáci pretekári Olympie.

Do desiatky chýbal jeden gól

Dolný Kubín musel po polovici zápasu striedať brankárov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pardavý: Maďarské tímy? Nie som rád, že sú tu

Asistent trénera Dukly má na maďarské tímy svoj názor.

Univerzita sa sporí s firmou pre internát. Budú sa študenti sťahovať?

Vysokoškoláci sa možno raz vrátia do budovy, ktorá je už roky prázdna.

Smrteľná nehoda pri Udiči. O život prišla vodička osobného auta

Podľa našich zistení prešla z neznámych príčin do protismeru.

V Tichej doline našli zvyšky upytliačeného medveďa

Dolinu považujú odborníci za miesto, kde majú medvede u nás najlepšie podmienky. Vedia to aj pytliaci.

Vybrali SME

Už ste čítali?