Piatok, 15. január, 2021 | Meniny má DobroslavKrížovkyKrížovky

Česi a Slováci majú veľa podobného, aj kuchyňu

Začal sa týždeň českej gastronómie. Čakajú na vás tradičné jedlá aj menej známe špeciality.

Vepřo, knedlo, zelo je súčasťou tradičnej českej kuchyne.Vepřo, knedlo, zelo je súčasťou tradičnej českej kuchyne. (Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Kulajda, zelnačka, bramboračka, moravský vrabec, znojemská pečienka, brnenský rezeň, staročeská fazuľovica, sviečkovica a klasické vepřo, knedlo, zelo. Nielen tieto jedlá, ale aj ďalšie české tradičné pokrmy, môžu tento týždeň ochutnať stravníci v 11 reštauráciách okresného mesta. Kuchyňa susedov spoza rieky Moravy, s mottom Zažite chute a vône tradičnej českej kuchyne v Dolnom Kubíne, je súčasťou 50. výročia spolupráce Dolného Kubína s českým Pelhřimovom.

Sviečková musí byť

„Sviečková je frčák, ktorý nikdy nesklame a nikdy vám neostane,“ povedal Ján Chylka majiteľ reštaurácie Kopačka, ktorý sa zapojil do týždňa českej gastronómie. „Niektoré jedlá, varíme bežne aj preto, lebo Slováci ich dobre poznajú a vyžadujú. Naviac, u nás sa často zastavia hladní českí vodáci, ktorí splavujú Oravu. Jedlo, na ktoré sú zvyknutí, ich vždy poteší.“

Skryť Vypnúť reklamu

Do jedálnička zaradili aj staročeskú fazuľovicu. Menej známa je kulajda. Táto pýcha juhočeskej kuchyne je voňavá skvelá polievka, pripravená zo zemiakov, smotany, húb, vajec a kôpru. „Uvidíme, či sa uchytí. Ak áno, zaradíme ju do menu na stálo.“

Pridali aj vylepšenia

V Rufine sa chceli trochu odlíšiť, preto vybrali aj menej známe jedlá a trochu experimentujú. Brnenský rezeň plnený vaječno zeleninovou zmesou s ľahkým domácim zemiakovým šalátom je príkladom.

Prečítajte si tiež: Preveziete sa? Po dolnej Orave jazdia nové autobusy, nízkopodlažné Čítajte 

„Dal som si znojemskú dusenú hovädziu pečienku, ale výborne vyzeral aj moravský vrabec s krémovým špenátom a domácou zemiakovou knedlou,“ povedal po obede Radoslav Gríger.

Čašníčka Monika Krajčiová potvrdila, že hlavne knedla zožala veľký úspech.

„Počítali sme s tým, že Česi sú viac knedlikový, ale využívajú viac žemlové a zemiakové, ktoré u nás až tak často nedostanete na tanier,“ povedala Alexandra Šikyňová. Spoločne s kuchárom zostavovala menu. Vybrali aj kurací paprikáš s maslovými haluškami, či klasickú jemnú chrenovú omáčku, trochu vylepšenú grilovanou bravčovou panenkou v sušenej šunke podávanú so zemiakovým pyré.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Starý otec bráni prejsť cez dvor vnúčatám Čítajte 

Ak sa vám v ústach zbiehajú slinky a chceli by ste spomínané jedlá ochutnať, máte na to čas do nedele. Kuchári ich varia v Hoteli Park, penzióne Koliba, v Ľudovej jedálni, pizzerii Il Veliero, Centrum Pube, reštaurácii Kopačka, Lucia, Marína, Radnica, Rucin, Raymond. Prajeme dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 17 918
  2. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 17 703
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 880
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 594
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 373
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 8 112
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 7 023
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 829
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 716
  10. Na Slovensko prišlo výnimočné dielo s posolstvom ľudskosti 4 412
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Pod Oravským hradom vynovili sochu svätca

Ján Nepomucký je na Orave obľúbeným svätcom. Ak nerátame rôznorodú mariánsku ikonografu, tak najčastejšie práve jeho stavali naši predkovia na prícestné stĺpy.

Reštaurovanie sochy Jána Nepomuckého na pilieri pod Oravským hradom.

Rely Dakar skončila, obaja Oravci môžu byť na seba hrdí

Štefan Svitko dosiahol piaty raz umiestnenie v najlepšej desiatke.

Štefan Svitko sa piatykrát umiestnil v najlepšej desiatke Rely Dakar.

Aha, čo vymysleli, aby sa ľudia na zastávkach nenudili

Oravská knižnica našla spôsob, ako využiť knihy, ktoré už nepotrebuje.

Knihy na železničnej stanici v Dolnom Kubíne.

Začali nevinne, skončili na stovke

Kamaráti strieľali na Silvestra šampanské na vrchole Šípa. Zvládli veľkú výzvu.

Kamaráti Ján Obrin (vľavo) a Vladimír Krška (vpravo) zvládli uplynulý rok vyjsť 100-krát na Šíp.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Svrčinovec ráno opäť upchali kamióny

Po spustení diaľničného úseku D3 Čadca,Bukov – Svrčinovec sa ľudia tešili, že kolónam odzvonilo. Dnešné ráno ich presvedčilo o opaku.

Kotleba v Trenčíne: Prvý incident Lučanského nebol pokusom o samovraždu (+FOTO)

Previerka v trenčianskej väzenskej nemocnici trvala viac ako päť hodín.

FOTO: Kysuce pod bielou pokrývkou

Zo snehu sa tešia najmä deti.

Majiteľ Detvy o prestupe Gašpara, derby so Zvolenom, ambíciách, či zlej finančnej situácii

Majiteľ Tipos extraligovej Detvy Róbert Ľupták v exkluzívnom rozhovore pre týždenník MY hovorí o radostiach, ale aj starostiach v aktuálnej sezóne.

Už ste čítali?