Nedeľa, 5. december, 2021 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Temperamentní Španieli varili pre Dolnokubínčanov

Deň španielskej kuchyne si stravníci pochvaľovali. Uvítali by možnosť ochutnať aj národné špeciality iných krajín.

Čašníčky obsluhovali v španielskych kostýmochČašníčky obsluhovali v španielskych kostýmoch (Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Každý, kto minulú stredu prišiel do reštaurácie Strednej odbornej školy obchodu a služieb na obed, ostal prekvapený. V miestnosti dominovali tradičné španielske farby žltá a červená. Z reproduktorov sa niesla španielska hudba, na obrazovke televízora sa mihali zábery horúcej krajiny južnej Európy. Čašníčky mali elegantné čierne oblečenie, vo vlasoch červené ruže. Prekvapenie čakalo aj na stoloch. Namiesto slovenských jedál študenti ponúkali španielske špeciality. Pripravili Deň španielskej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava bola náročná

Jorge Domenech študuje elektrotechniku, Maria Inigo Chambo dizajn. Do Dolného Kubína prišli v júni minulého roku v rámci študijného pobytu ERASMUS. Spolupracujú aj s viacerými strednými školami. Patrí medzi ne aj Stredná odborná škola obchodu a služieb.

„Na prvom stretnutí padla aj myšlienka spolu so žiakmi odboru hotelová akadémia urobiť projekt Dni španielskej kuchyne,“ povedal zástupca riaditeľa Peter Ištván.

Príprava akcie trvala viac ako mesiac. „Bolo to náročné časovo, organizačne, jazykovo aj výberom typických surovín,“ povedal študent 4. K Denis Reguly, ktorý bol jedným z dvoch manažérov projektu. Spolumanažérkou bola Marta Kováčiková. „Okrem jedla sme museli zabezpečiť výzdobu reštaurácie, vytvoriť morské doplnky, požičať oblečenie pre čašníčky až v Martine.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Lokčianka porazila všetkých zeniťákov Čítajte 

Samotnému servírovaniu predchádzal výber jedál. „Študenti 3. L spolu so Španielmi ich najskôr skúšobne navarili pre seba, ochutnali a vybrali sedem, ktoré im chutili najviac,“ povedala hlavná majsterka Mirka Štriflerová.

Nechali prázdne taniere

Na jedálnom lístku sa nakoniec objavil tapas ako predjedlo a šošovicová polievka s jaternicou. Hlavné jedlá: bravčová panenka so smotanovo koreninovou omáčkou a ryžou s olivami, plnený baklažán so zemiakovou kašou s hráškom a tradičná paella. Záver tvorili mandľový piškótový koláč a pirohy so špenátovo-syrovou plnkou.

Jedálny lístok – Menú del diá bol napísaný v španielčine aj v slovenčine. Stravníci uvítali fotografie jedál a video postup, aby si mohli lepšie vybrať.

„Veľmi mi chutilo,“ povedala Ľudmila Fajčáková. „Rada skúšam nové veci. Privítala by som, keby častejšie varili takto experimentálne aj jedlá z iných krajín.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskí žiaci pracovali pod dozorom Španielov. Polievku varil študent školy Daniel Babík zo Srbska. „Príprava je zložitejšia ako pri slovenských polievkach.“

Prečítajte si tiež: Zaujímavý svet kociek deti stále láka Čítajte 

Španieli boli s výkonom študentov spokojní. „Potešilo nás, že sme dostali možnosť na prezentáciu našej kuchyne aj krajiny,“ povedal Jorge Domenech.

Maria Inigo Chambo porovnala slovenské a stredomorské jedlá. „Slovenská kuchyňa je zameraná na syry, mäso a zemiaky. Naša je oveľa pestrejšia.“

Potvrdili to viacerí spokojní stravníci. Spokojní boli aj obidvaja manažéri projektu. „Obávali sme sa, že keď ľudia prídu a uvidia cudzie jedlá, otočia sa a odídu ku konkurencii. Ale milo nás prekvapilo, že ostali, jedia a chvália nás a nechali po sebe prázdne taniere.“

Najčítanejšie na My Orava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 17 663
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 173
  3. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 9 091
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 821
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 830
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 4 319
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 622
  8. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 092
  9. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 2 878
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 2 596

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  2. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  3. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  4. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  5. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Štefan Vidlár: Aj babkám
  8. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 779
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 167
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 823
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 671
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 309
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 611
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 588
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 306
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Zrekonštruovaná Tretia hradná brána.

Najlepšia stráž je láska. Hlása prastarý nápis v latinčine na priečelí brány, ktorá prešla rukami reštaurátorov.


14 h
Vizualizácia areálu Rodinka.

V Námestovskom okrese postavia štyri špeciálne areály, v Dolnokubínskom dva.


21 h
Kniha Felix a priceznin prsteň je určená pre nevidiacich.

Publikácia je venovaná nielen deťom žijúcim na Slovensku, ale aj deťom zahraničných Slovákov.


3. dec
Hráči ŠK Sedem (v červenom) zbierali body doma i vonku. Fotka zo zápasu v Habovke.

Boj o najvyššiu oravskú súťaž nevzdávajú ani prenasledovatelia.


20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zverejnili jej meno, adresu i profil na Facebooku. Hygienička Martina Kučíková patrí po minulom týždni zrejme k najznámejším z odboru.


3. dec

V martinskej nemocnici sa situácia nezlepšuje.


3. dec

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


2. dec

Ventilácie majú plne obsadené.


3. dec

Blogy SME

  1. Jozef Sitko: Pred zlým koncom ma zachránili tri vakcíny
  2. Lubomir Zahora: Ohňostroj v hlave - epilepsia
  3. Otilia Horrocks: Viete, čo je dobrý nápad?
  4. Ján Šeďo: Šírenie dezinformácií ako trestný čin vs. sedliacky rozum.
  5. Igor Borišek: Island - časť 4. Voda
  6. Ján Magušin: Decembrové zamyslenie jedného občana
  7. Štefan Vidlár: Aj babkám
  8. Naďa Serafínová: Nezmysel zvaný EZOchoroba. Forerov efekt.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 15 779
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 167
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 823
  4. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 671
  5. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 309
  6. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 3 611
  7. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 588
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 306
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu