Temperamentní Španieli varili pre Dolnokubínčanov

Deň španielskej kuchyne si stravníci pochvaľovali. Uvítali by možnosť ochutnať aj národné špeciality iných krajín.

Čašníčky obsluhovali v španielskych kostýmochČašníčky obsluhovali v španielskych kostýmoch (Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Každý, kto minulú stredu prišiel do reštaurácie Strednej odbornej školy obchodu a služieb na obed, ostal prekvapený. V miestnosti dominovali tradičné španielske farby žltá a červená. Z reproduktorov sa niesla španielska hudba, na obrazovke televízora sa mihali zábery horúcej krajiny južnej Európy. Čašníčky mali elegantné čierne oblečenie, vo vlasoch červené ruže. Prekvapenie čakalo aj na stoloch. Namiesto slovenských jedál študenti ponúkali španielske špeciality. Pripravili Deň španielskej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava bola náročná

Jorge Domenech študuje elektrotechniku, Maria Inigo Chambo dizajn. Do Dolného Kubína prišli v júni minulého roku v rámci študijného pobytu ERASMUS. Spolupracujú aj s viacerými strednými školami. Patrí medzi ne aj Stredná odborná škola obchodu a služieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Na prvom stretnutí padla aj myšlienka spolu so žiakmi odboru hotelová akadémia urobiť projekt Dni španielskej kuchyne,“ povedal zástupca riaditeľa Peter Ištván.

Príprava akcie trvala viac ako mesiac. „Bolo to náročné časovo, organizačne, jazykovo aj výberom typických surovín,“ povedal študent 4. K Denis Reguly, ktorý bol jedným z dvoch manažérov projektu. Spolumanažérkou bola Marta Kováčiková. „Okrem jedla sme museli zabezpečiť výzdobu reštaurácie, vytvoriť morské doplnky, požičať oblečenie pre čašníčky až v Martine.“

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Lokčianka porazila všetkých zeniťákov Čítajte 

Samotnému servírovaniu predchádzal výber jedál. „Študenti 3. L spolu so Španielmi ich najskôr skúšobne navarili pre seba, ochutnali a vybrali sedem, ktoré im chutili najviac,“ povedala hlavná majsterka Mirka Štriflerová.

Nechali prázdne taniere

Na jedálnom lístku sa nakoniec objavil tapas ako predjedlo a šošovicová polievka s jaternicou. Hlavné jedlá: bravčová panenka so smotanovo koreninovou omáčkou a ryžou s olivami, plnený baklažán so zemiakovou kašou s hráškom a tradičná paella. Záver tvorili mandľový piškótový koláč a pirohy so špenátovo-syrovou plnkou.

Jedálny lístok – Menú del diá bol napísaný v španielčine aj v slovenčine. Stravníci uvítali fotografie jedál a video postup, aby si mohli lepšie vybrať.

„Veľmi mi chutilo,“ povedala Ľudmila Fajčáková. „Rada skúšam nové veci. Privítala by som, keby častejšie varili takto experimentálne aj jedlá z iných krajín.“

SkryťVypnúť reklamu

Slovenskí žiaci pracovali pod dozorom Španielov. Polievku varil študent školy Daniel Babík zo Srbska. „Príprava je zložitejšia ako pri slovenských polievkach.“

Prečítajte si tiež: Zaujímavý svet kociek deti stále láka Čítajte 

Španieli boli s výkonom študentov spokojní. „Potešilo nás, že sme dostali možnosť na prezentáciu našej kuchyne aj krajiny,“ povedal Jorge Domenech.

Maria Inigo Chambo porovnala slovenské a stredomorské jedlá. „Slovenská kuchyňa je zameraná na syry, mäso a zemiaky. Naša je oveľa pestrejšia.“

Potvrdili to viacerí spokojní stravníci. Spokojní boli aj obidvaja manažéri projektu. „Obávali sme sa, že keď ľudia prídu a uvidia cudzie jedlá, otočia sa a odídu ku konkurencii. Ale milo nás prekvapilo, že ostali, jedia a chvália nás a nechali po sebe prázdne taniere.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Orava

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 490
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 978
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 650
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 847
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 232
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu