Utorok, 20. apríl, 2021 | Meniny má MarcelKrížovkyKrížovky

Temperamentní Španieli varili pre Dolnokubínčanov

Deň španielskej kuchyne si stravníci pochvaľovali. Uvítali by možnosť ochutnať aj národné špeciality iných krajín.

Čašníčky obsluhovali v španielskych kostýmochČašníčky obsluhovali v španielskych kostýmoch (Zdroj: Martin Pavelek)

DOLNÝ KUBÍN. Každý, kto minulú stredu prišiel do reštaurácie Strednej odbornej školy obchodu a služieb na obed, ostal prekvapený. V miestnosti dominovali tradičné španielske farby žltá a červená. Z reproduktorov sa niesla španielska hudba, na obrazovke televízora sa mihali zábery horúcej krajiny južnej Európy. Čašníčky mali elegantné čierne oblečenie, vo vlasoch červené ruže. Prekvapenie čakalo aj na stoloch. Namiesto slovenských jedál študenti ponúkali španielske špeciality. Pripravili Deň španielskej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava bola náročná

Jorge Domenech študuje elektrotechniku, Maria Inigo Chambo dizajn. Do Dolného Kubína prišli v júni minulého roku v rámci študijného pobytu ERASMUS. Spolupracujú aj s viacerými strednými školami. Patrí medzi ne aj Stredná odborná škola obchodu a služieb.

„Na prvom stretnutí padla aj myšlienka spolu so žiakmi odboru hotelová akadémia urobiť projekt Dni španielskej kuchyne,“ povedal zástupca riaditeľa Peter Ištván.

Príprava akcie trvala viac ako mesiac. „Bolo to náročné časovo, organizačne, jazykovo aj výberom typických surovín,“ povedal študent 4. K Denis Reguly, ktorý bol jedným z dvoch manažérov projektu. Spolumanažérkou bola Marta Kováčiková. „Okrem jedla sme museli zabezpečiť výzdobu reštaurácie, vytvoriť morské doplnky, požičať oblečenie pre čašníčky až v Martine.“

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Lokčianka porazila všetkých zeniťákov Čítajte 

Samotnému servírovaniu predchádzal výber jedál. „Študenti 3. L spolu so Španielmi ich najskôr skúšobne navarili pre seba, ochutnali a vybrali sedem, ktoré im chutili najviac,“ povedala hlavná majsterka Mirka Štriflerová.

Nechali prázdne taniere

Na jedálnom lístku sa nakoniec objavil tapas ako predjedlo a šošovicová polievka s jaternicou. Hlavné jedlá: bravčová panenka so smotanovo koreninovou omáčkou a ryžou s olivami, plnený baklažán so zemiakovou kašou s hráškom a tradičná paella. Záver tvorili mandľový piškótový koláč a pirohy so špenátovo-syrovou plnkou.

Jedálny lístok – Menú del diá bol napísaný v španielčine aj v slovenčine. Stravníci uvítali fotografie jedál a video postup, aby si mohli lepšie vybrať.

„Veľmi mi chutilo,“ povedala Ľudmila Fajčáková. „Rada skúšam nové veci. Privítala by som, keby častejšie varili takto experimentálne aj jedlá z iných krajín.“

Skryť Vypnúť reklamu

Slovenskí žiaci pracovali pod dozorom Španielov. Polievku varil študent školy Daniel Babík zo Srbska. „Príprava je zložitejšia ako pri slovenských polievkach.“

Prečítajte si tiež: Zaujímavý svet kociek deti stále láka Čítajte 

Španieli boli s výkonom študentov spokojní. „Potešilo nás, že sme dostali možnosť na prezentáciu našej kuchyne aj krajiny,“ povedal Jorge Domenech.

Maria Inigo Chambo porovnala slovenské a stredomorské jedlá. „Slovenská kuchyňa je zameraná na syry, mäso a zemiaky. Naša je oveľa pestrejšia.“

Potvrdili to viacerí spokojní stravníci. Spokojní boli aj obidvaja manažéri projektu. „Obávali sme sa, že keď ľudia prídu a uvidia cudzie jedlá, otočia sa a odídu ku konkurencii. Ale milo nás prekvapilo, že ostali, jedia a chvália nás a nechali po sebe prázdne taniere.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  2. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  3. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  4. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  5. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  6. Flexibilita, nedielna súčasť činnosti logistického providera
  7. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  8. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  9. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  10. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  1. Prečo McDonald's podniká kroky k udržateľným riešeniam?
  2. Ako môžete z vašej domácnosti spraviť zelenú domácnosť?
  3. V COOP Jednote aj počas pandémie vybavíte všetko
  4. DPDgroup zanalyzovala správanie zákazníkov počas pandémie
  5. Čo bude v 2021 inak pri stavebnom povolení pre domy
  6. Konečne! PLANEO Elektro opäť otvára predajne
  7. Nech trénujete kdekoľvek, nikdy nešportujete sami
  8. Obnoviteľné zdroje energie na FVT
  9. Volkswagen Touareg: Prvá liga za slušné peniaze
  10. Veľká jarná súťaž o cestu do Ománu
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 25 811
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 22 219
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 255
  4. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 587
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 8 338
  6. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 8 013
  7. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 7 814
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 803
  9. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 7 664
  10. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 652
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Orava - aktuálne správy

Ľudia  čakajú pred obchodmi, kým sa dostanú dovnútra.

Uvoľnenie protiepidemických opatrení umožnilo po štyroch mesiacoch otvorenie všetkých predajní.

13 h
Marcel Kunocha (v oranžovom pri lopte) vedel zamotať svojimi kľučkami hlavu nejednej obrane súpera.

Futbalovú rodinu opustil mladý perspektívny hráč.

16 h
Zo zápasu Sedliackej Dubovej a Lomnej.

Počas piatich týždňov spríjemňoval futbalovým fanúšikom čas netradičný seriál.

10 h
Minerálny prameň pri potoku je upravený od roku 1938.

Zdroj minerálnej vody zachytili a upravili ešte pred druhou svetovou vojnou. Neskôr sa naň zabudlo. Dobrovoľníci ho teraz vyčistili, napiť sa môže každý, komu nevadí, že je to vajcovka.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Martin Spano, rodák z Čaky.

16. apr

Martinčanka úprimne o tom, aké tienisté stránky prináša život s peknou tvárou.

18. apr

Staré železničné teleso medzi Považskou Bystricou a Púchovom prerábajú na cestu. Nosice sa bránia, narastie im počet áut. Projekt je však už rozbehnutý.

18 h

Africký mor ošípaných hlásia v Banskobystrickom kraji z Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Revúcej, Detvy aj Zvolena.

6 h

Už ste čítali?