Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Na Oravu priniesli aj žobrácku kašu

Viac ako dve tony mäsa z takmer desiatich prasiat spotrebovali mäsiari na Zabíjačkovom festivale v Dedine roka. Ich kulinárske umenie si prišlo pozrieť viac ako tisíc ľudí.

Zabíjačkový festival v Dedine roka 2017.(Zdroj: Archív OcÚ, Miroslav Kovaliček)

ORAVSKÁ POLHORA. Najsevernejšia obec Slovenska organizovala už tretí ročník akcie zameranej na výrobu zabíjačkových špecialít.

O titul majstra súťažilo tento rok osem družstiev. Do Dediny roka prišla Sala zbojská, Levickí špecialisti, Dolniaci z Hlohovca, Messnerr, družstvo Lesnej správy, zasúťažiť si prišli aj domáce Polhorské služby, manželia Vorčákovci či domáci mäsiar Anton Skurčák. Jedno družstvo bolo medzinárodné, okrem Slovákov v ňom varili aj Nemci.

Päťčlenná porota nemala ľahkú úlohu. Vyberala najlepšie výrobky, hodnotila ich chuť, vzhľad, množstvo výtvorov, dôležitý bol aj vzhľad stánku a celková prezentácia tímu.

Článok pokračuje pod video reklamou
Prečítajte si tiež: Toľko ľudí ešte prechod Zákamenským grúňom neabsolvovalo

„Každý stánok mal iné výrobky, iné chute, všetky boli super, vyhodnotiť a vybrať najlepšie bolo náročné,“ povedal starosta Michal Strnál, ktorý bol zároveň aj jedným z porotcov.

Prvenstvo napokon získali Levičania. „Ich výrobky chutili najlepšie, mali najväčší sortiment, aj ich celková prezentácia bola naozaj veľmi pekná,“ hovorí starosta. Dolniaci mali zase najstaršieho účastníka, 85-ročný kuchár dostal špeciálne ocenenie.

Súťažiaci spotrebovali viac ako dve tony mäsa, akcii padlo za obeť zhruba desať prasiat. Vyrábali výrobky od výmyslu sveta, niektorí mali na výber až pätnásť druhov zabíjačkových dobrôt. Návštevníci priniesli na Oravu svoje typické špeciality.

Prečítajte si tiež: Lyžiarske preteky v Nižnej si obľubuje stále viac ľudí

„Zaujímavá bola žobrácka kaša, ktorú som doteraz neskúšal, ani som nepočul, že niečo také existuje. Chutí podobne ako jaternica, ale spôsob prípravy je iný, varí sa v kotle. Mnohé výrobky sa líšili ingredienciami, Dolniaci robia skôr paprikové klobásy. Na ochutnanie boli rôzne druhy mäsa, sekané, polievky, cigánska krkovička. Asi najlepšie, čo som dnes vyskúšal, bola panenka na rozmaríne.“

Podujatie vyšlo podľa vedenia obce na výbornú. Napokon, svedčí o tom aj počet návštevníkov, ktorých prišlo na polhorské námestie aj napriek chladnému počasiu viac ako tisíc. Už teraz starosta vymýšľa, o čo obohatia a vylepšia najbližší ročník.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 677
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 269
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 606
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 540
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 338
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 545

Hlavné správy z MY Orava

Na dopravných značnách sa objavili biele skrinky. Čo to je?

Hustota premávky je dôležitý ukazovateľ, podľa ktorého bude Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) plánovať ďalší rozvoj dopravy.

Policajný pes Metro zachránil stratenú ženu

Žena odišla do ťažko prístupného terénu, pravdepodobne chcela spáchať samovraždu.

RegioStars 2018: Oravský projekt rašelinísk siahal na európskeho Oskara

Víťazov vyhlásili na slávnostnej ceremónii, ktorá bola súčasťou Európskeho týždňa regiónov a miest v Bruseli.

Pracovníci vodární: Kanalizácia nie je odpadkový kôš

Čo majú spoločné detské plienky a kurča? Nie. Nie je to začiatok žiadneho vtipu. Zamestnanci Oravskej vodárenskej spoločnosti majú však o zábavu postarané, keď musia aj takéto predmety vyťahovať z upchatej kanalizácie.

Oravské kluby nebodovali

Bobrov i Dolný Kubín cestovali vonku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

V Hriňovej našli bronzovú dýku starú asi tritisíc rokov

V horskom prostredí Hriňovej ide o prvý takýto nález.

V Nitre pri rieke by mala vyrásť promenáda s nákupným centrom

Z plánovanej stavby stojí len kostra. Teraz jej časť búrajú.

Vybrali SME

Už ste čítali?