MALATINÁ. Viac ako 120 litrov pravej kapustnice uvarenej z 30 litrov domácej kyslej kapusty, približne päťsto klobás a rovnaký počet jaterníc, 20 kilogramov tlačenky aj pečené mäso skončili najskôr na stoloch a potom v žalúdkoch približne päťsto ľudí. Využili pozvanie na Posedenie pri zabíjačkových špecialitách.
Šéfkuchárom bol Jaroslav Kramár. K hrncom má blízko. „Na vojne som bol kuchárom a doma musím tiež variť vo veľkých hrncoch, lebo mám dvanásť detí.“
Zdenko Kubáň každého privítal kalíškom pálenky, no okrem fľaše zobral do rúk aj husle. Zahral si spolu s ľudovou hudbou bratov Murínovcov. „Chceme, aby sa ľudia zišli, porozprávali, zabavili, oddýchli.“
Mária Zvarová chodí na posedenie pravidelne. „Super tu je, veselo. Najeme sa dobrého hotového jedla, odreagujeme sa.“
Z Dolného Kubína prišil malatinská rodáčka Monika Salvová. „Máme tu chalupu. Na kultúrne podujatia usporiadané obcou chodíme radi. Vždy nás čaká vrelé privítanie.“
Až z tristo kilometrov vzdialenej dediny Prievaly pri Trnave prišiel Martin Petráš. V Dolnom Kubíne má svokru. Odtiaľ prišiel do Malatinej pešo. „Našiel som to na internete. Chcel som sa prejsť na čerstvom vzduchu, urobiť niečo pre svoje telo. Je to veľmi dobrá akcia, možno prídem aj o rok.“

